6η Έκθεση για το Κλίμα: «Έχουμε βυθιστεί σε βαθιά κλιματική κρίση»

Intergovernmental Panel on Climate Change – IPCC

 Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος είναι επιστημονική διακυβερνητική επιτροπή υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ιδρύθηκε το 1988 από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό και το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών.

2022 – 6η Έκθεση της Επιτροπής

Στις 28 Φεβρουαρίου 2022, μία ομάδα κορυφαίων κλιματικών επιστημόνων, εκ μέρους της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), παρέδωσε την πιο πρόσφατη έκθεσή της των 3.500+ σελίδων στις κυβερνήσεις σχετικά με τις επιπτώσεις, την προσαρμογή και την ευαλωτότητα στην κλιματική αλλαγή. Η έκθεση του Working Group II δίνει μία ζοφερή εικόνα του πόσο βαθιά στην κλιματική κρίση έχουμε βυθιστεί, και πόσο χειρότερα θα μπορούσε να γίνει, αφού η υπερθέρμανση αλληλεπιδρά με πολλές άλλες παγκόσμιες απειλές όπως την απώλεια της βιοποικιλότητας, τη μη βιώσιμη κατανάλωση και τις κοινωνικές ανισότητες. Το πιο σημαντικό, η έκθεση υπογραμμίζει τις επιλογές που έχουμε αυτήν την κρίσιμη δεκαετία.

Από την έκθεση αυτή περιληπτικά προκύπτουν 5 βασικά συμπεράσματα:

  1. Οι κλιματικές απειλές εμφανίζονται πιο γρήγορα και θα γίνουν πιο έντονες σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα. Ήδη, οι επιπτώσεις της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στα οικοσυστήματα έχουν επέλθει νωρίτερα, είναι πιο διαδεδομένες και έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο απ’ ό,τι αναμενόταν.
  2. Δεν είμαστε προετοιμασμένοι ούτε για τις τωρινές κλιματικές επιπτώσεις, κι αυτό κοστίζει ζωές. Χρειάζονται σχέδια για την προσαρμογή και την ανάπτυξη της κλιματικής ανθεκτικότητας, με δικαιοσύνη, με αρκετούς πόρους  και με σωστή εφαρμογή, που να φροντίζουν τις ανάγκες όλων και κυρίως των πιο ευάλωτων ομάδων και χωρών, σώζοντας  ζωές, σπίτια και το μέλλον.
  3. Μεγαλύτερη αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας θα φέρει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα. Ο περιορισμός της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5°C θα μείωνε σημαντικά τις προβλεπόμενες απώλειες και ζημιές, όμως δεν μπορεί να τις εξαφανίσει τελείως. Αυτές οι απώλειες και ζημιές είναι άνισα κατανεμημένες και δεν αντιμετωπίζονται συνολικά από τις τωρινές οικονομικές, πολιτικές και θεσμικές συμφωνίες, ειδικά στις ευάλωτες αναπτυσσόμενες χώρες.
  4. Πρέπει να αποκαταστήσουμε τα οικοσυστήματα και να προστατέψουμε τουλάχιστον το 30% της Γης, ώστε κι εκείνη να μας προστατέψει, χρειάζεται δηλαδή να προστατευτεί το 30% με 50% της στεριάς, του γλυκού νερού και των ωκεανών της Γης, όπως και τα σχεδόν παρθένα οικοσυστήματα.
  5. Αυτή είναι η πιο κρίσιμη δεκαετία για να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο και δίκαιο μέλλον. Πρέπει να πάμε στην ολιστική αλλαγή που θα φέρει πραγματικούς μετασχηματισμούς Οι κλιματικές απειλές και επιπτώσεις γίνονται όλο και πιο περίπλοκες. Συνεπώς, γίνονται επίσης όλο και πιο δύσκολες στη διαχείρισή τους, αφού διαφορετικοί κίνδυνοι συμβαίνουν ταυτόχρονα και αλληλεπιδρούν με πολλά ρίσκα, τα οποία δημιουργούνται από μη βιώσιμα μοντέλα ανάπτυξης και κοινωνική αδικία.

Η πραγματικότητα

  • Τα πράγματα είναι άσχημα. Δεν περιμέναμε καν να είναι τόσο άσχημα τόσο γρήγορα, τουλάχιστον για τα οικοσυστήματα.
  • Τα όρια για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση ξεπερνώνται. Μερικά σε βαθμό που δεν διορθώνεται.
  • Δεν επηρεαζόμαστε όλοι το ίδιο. Όμως όλοι επηρεαζόμαστε.
  • Ακόμα κάνουμε σαν να μην συμβαίνει, κι αυτό κάνει την κατάσταση πιο δύσκολη.
  • Η προσπάθεια για προσαρμογή αυτή τη στιγμή είναι πολύ λιγότερη από όση χρειάζεται και έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση. Είναι ακόμα και λανθασμένη.

Το μέλλον

  • Οι απειλές αναπτύσσονται γρηγορότερα απ’ όσο περιμέναμε.
  • Κάθε επιπλέον, έστω μικρή, υπερθέρμανση, δυσχεραίνει την κατάσταση.
  • Αν ξεπεράσουμε τον 1,5°C, έστω και προσωρινά, τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα και ίσως μη αναστρέψιμα.

 

Τι  πρέπει να γίνει;

  • Υπάρχουν λύσεις για ένα ασφαλές μέλλον για όλους, αλλά όχι χωρίς γρήγορη μείωση ρύπων.
  • Η αποκατάσταση και προστασία των ωκεανών μας, των δασών και των ειδών είναι απαραίτητη και για τη δική μας προστασία.
  • Οι τεχνολογίες προσαρμογής δεν αρκούν από μόνες τους. Χρειαζόμαστε συστημικές αλλαγές, με δικαιοσύνη.
  • Η εκπλήρωση δεσμεύσεων σε οικονομία και ισότητα θα είναι καταλυτική.
  • Το παράθυρο για δράση κλείνει ταχύτατα. Έρχονται κρίσιμα χρόνια.