Αγαπητοί φίλοι του ACT NOW.
Σας συγχαίρω για την πρωτοβουλία που αναλάβατε στον Αράκυνθο, σχετικά με τα ενδιαιτήματα του όρνιου. Είστε όλοι γνωστοί και φίλοι, από την εποχή που διέμενα στην Αιτωλοακαρνανία. Ιδιαίτερα με συγκινεί το μονοπάτι που οδηγεί από την Παναγία Ελεούσα στα Αμπέλια η Κάτω Ελληνικά. Πρόκειται για διαδρομή που εκμεταλλεύεται το φυσικό ανάγλυφο των πετρωμάτων, τα οποία στρωματοποιούνται, με αποτέλεσμα οι ντόπιοι να έχουν δώσει το προσφυές όνομα “στρωματάκια”. Την ονομασία και ύπαρξη του μονοπατιού πληροφορήθηκα αρχικά από τη Σόνια Λειβαδίτη με την οποία είμασταν ιδρυτικά μέλη του ΕΟΣ Αγρινίου. Η διαδρομή κινείται σε φυσικό κουλουάρ τυφλής χαράδρας, στις κάθετες πλαγιές της οποίας φωλιάζουν τα όρνια, κάποτε πολυπληθή, που ο κόσμος τα αποκαλεί όρνια της Κλεισούρας.
Η διαδρομή είναι πρωτότυπη λόγω του σχηματισμού της με ωραία θέα προς το μοναστήρι της Παναγίας. Στο μοναστήρι εμόνασε ο Γιάννης Γούναρης ο κυνηγός και σωτήρας του Μεσολογγίου στην πρώτη του πολιορκία, με τίμημα τη ζωή της οικογένειάς του. Σήμανα τη διαδρομή, τη δημοσίευσα στο περιοδικό Κορφές και πρότεινα στον κυνηγετικό σύλλογο Μεσολογγίου, να ονομασθεί το μονοπάτι στο όνομα του Γιάννη Γούναρη. Ο Γούναρης τιμάται σαν ο προστάτης των κυνηγών, οι οποίοι πραγματοποιούν και εκδηλώσεις στην Κλεισούρα προς τιμήν του. Οι κυνηγοί απεδέχθησαν την πρόταση, αλλά μέχρι εκεί λόγω αποχωρήσεώς μου από την περιοχή. Την ίδια εποχή πραγματοποίησα σχετική ανακοίνωση σε συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Γεωλόγων στην Αθήνα για τους γεωτόπους, στο οποίο παρίστατο και ο Μανώλης Γλέζος επίτιμος διδάκτωρ γεωλογίας, όπου υποστήριξα ότι η περιοχή πρέπει να κηρυχθεί γεώτοπος ιδιαίτερου αισθητικού και γεωλογικού κάλους, ιστορικής -οικολογικής σπουδαιότητας (όρνια). Τότε δεν χρησιμοποιούσα ακόμη GPS για τα καταγράφω τις διαδρομές μου τις οποίες αναρτώ στο Wikiloc.com, Fanis Vorinakis και για το λόγο αυτό πρέπει να σας επισκεφθώ ώστε να το πραγματοποιήσω, βέβαια μετά τα μέτρα κατά του κορονοϊού.
Πιστεύω ότι ο Γούναρης σίγουρα το σκαρφάλωνε σαν κυνηγός που ήταν, αλλά και για έναν άλλο λόγο. Στη στέψη του φαραγγιού όπως χάνει κλίση το μονοπάτι, υπάρχουν ερειπωμένα πετροκάλυβα τελείως αόρατα και απρόσιτα, στους κατοίκους των οποίων προσέφερε τις υπηρεσίες ο Γούναρης, ο οποίος περιέθαλπτε εθελοντικά κάθε διαβάτη της Κλεισούρας που είχε ανάγκη.
γειά-χαρά
με εκτίμηση
Φάνης Βορεινάκης
Γιάννη στο προωθώ για πιθανή ανάρτηση στο Οικολογείν. Το ίδιο δίκτυο έχει προχωρήσει στην υποβολή πρότασης, που σου προώθησα, για τους γύπες του Αράκυνθου. Όσοι αναφέρονται στην πρόταση είναι παλαιοί προσωπικού φίλοι από την Αιτωλοακαρνανία με τους οποίους έχω συνεργαστεί με επιτυχία. Σκοπεύω και πάλι να δραστηριοποιηθώ μαζί τους, αφού ο Αράκυνθος ήταν για μένα η πίσω μου αυλή. Ο Τραπεζιώτης χρημάτισε αρκετές θητείες δήμαρχος Παναιτωλίου και μάλιστα είχε οργανώσει συνέδριο των “ελασσόνων” οικολογικών οργανώσεων. Εγώ πήρα μέρος και χρεώθηκα τη διερεύνηση του αιτίου μαζικού θανάτου εκτρεφόμενων πεστροφων, από απόβλητα “πρότυπου” εργοστασίου επεξεργασίας ελιάς, βραβευμένου από την Γεωργική υπηρεσία του Νομού και για τα απόβλητά του τσιμουδιά!
γειά χαρά