Το φαράγγι της Κλεισούρας είναι μια περιοχή μοναδικού φυσικού κάλλους όπου κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα πρέπει να είναι ελεγχόμενη λαμβάνοντας υπόψη πρωταρχικά τη διατήρηση της άγριας ζωής. Διάφορες δραστηριότητες όπως η αναρρίχηση και η πτήση με αλεξίπτωτο πλαγιάς θα πρέπει να γίνονται με την καθοδήγηση των ειδικών επιστημόνων που γνωρίζουν την περιοχή ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος καταστροφής φωλεών των όρνιων ή άλλων αρπακτικών ή καταστροφής σπάνιων βραχόφυτων. Οι ίδιοι οι αθλητές τέτοιων αθλημάτων έχοντας αποκτήσει γνώσεις και μαθαίνοντας να παρατηρούν την άγρια φύση μπορούν να δίνουν πολύτιμες πληροφορίες που θα συλλέγουν κατά τη διάρκεια του αθλήματός τους ούτως ώστε να δημιουργηθεί η βάση για την εκπόνηση ενός ευρύτερου, πιο ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για την προστασία των όρνιων και της βιοποικιλότητας του Αράκυνθου και των Στενών της Κλεισούρας.
Ένα παράδειγμα η περιοχή Σεβέν, μέσα στα μεγάλα φαράγγια Κως στον ορεινό όγκο Μασίφ Σαντραλ της Γαλλίας, περιοχή που μοιάζει πολύ με τη νότια πλευρά του Αράκυνθου αν και πολύ μεγαλύτερη σε μέγεθος, όπου το 1967 ξεκίνησε ένα πρόγραμμα επανένταξης γυπών, οι οποίοι είχαν εξαφανιστεί εξαιτίας του ανθρώπου. Το 1996, στην περιοχή πετούσαν 170 όρνια και 10 μαυρόγυπες, Σήμερα στην περιοχή πετούν 300 όρνια και όλα τα υπόλοιπα είδη γυπών της ευρωπαϊκής Ηπείρου και αποτελούν σημείο αναφοράς για την εξέλιξη του εναλλακτικού τουρισμού που φέρνει σημαντικά έσοδα στην περιοχή.
Η διατήρησή των όρνιων στην περιοχή του Αρακύνθου μπορεί να αποτελέσει συγκριτικό πλεονέκτημα για την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού και στην Αιτωλοακαρνανία και γι αυτό θα πρέπει η προστασία τους και η αύξηση του πληθυσμού τους να γίνει μέλημα της πολιτείας, της τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και των τοπικών κοινωνιών.
Το Σάββατο όμως στις 13 Μαρτίου τα πουλιά ήταν απόντα από τις φωλιές και συνολικά από το φαράγγι. Άκουσα ψηλά στα γκρεμνά δυνατό ήχο τρυπανιού που δημιουργούσε έντονο αντίλαλο. Εντόπισα ομάδα αναρριχητών που διάνοιγε νέες αναρριχητικές διαδρομές, έτσι, αυθαίρετα. Τοποθετούσαν τις ατσάλινες ασφάλειες που θα μείνουν μόνιμα στο βράχο και θα εξυπηρετούν οποιονδήποτε πλέον θέλει να αναρριχηθεί εκεί. Όπως πρακτικά συμβαίνει, οι επόμενοι αναρριχητές που θα έλθουν, θα διανοίξουν κι αυτοί τις δικές τους διαδρομές. Σταδιακά δημιουργείται ένα πλέγμα διαδρομών, βαθμολογημένων ως προς τον βαθμό δυσκολίας και το χρόνο και το αναρριχητικό πεδίο καθιερώνεται και δέχεται πυκνές επισκέψεις. Τα νέα αυτά δεδομένα διαχέονται μέσω ορειβατικών εντύπων κ.λπ. στον κόσμο που ασκεί αυτή τη δραστηριότητα.
Όμως, για τη συγκεκριμένη θέση, αυτό σημαίνει την απαρχή ενός μόνιμου παράγοντα όχλησης. Η απρόσμενη ενόχληση που παρατήρησα εκδίωξε το όρνια από τις φωλιές τους και πιθανά να αποτέλεσε και αιτία καταστροφής των νεοσσών μέσα στα απροστάτευτα από το κρύο αβγά. Την Τρίτη 16 Μαρτίου επισκέφθηκα πάλι το φαράγγι. Τα δύο πουλιά ήταν στις φωλιές και συνέχιζαν το κλώσσημα των αυγών τους. Ενημερώνω ότι το όρνιο είναι πλέον από τα πιο σπάνια και απειλούμενα είδη της ελληνικής ορνιθοπανίδας και αποτελεί είδος – κριτήριο του δικτύου Natura. Το ερώτημα είναι πότε θα ξεπεράσουμε το στάδιο της αδιαφορίας και της ανεπάρκειας, ώστε να καταφέρουμε κάποτε να διαφυλάξουμε επί της ουσίας το πολυτιμότερο που έχουμε ως έθνος και χώρα. Τη φυσική μας κληρονομιά
Γιάννης Ρουσόποπυλος ειδικός ερευνητής
Κλεισούρα, νομός Αιτωλοακαρνανίας Το αναρριχητικό πεδίο της Κλεισούρας βρίσκεται στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας και χαρακτηρίζεται από την αρνητική κλίση του βράχου (περίπου 35 μοίρες). Είναι από τα πολύ δημοφιλή αναρριχητικά πεδία της Ελλάδας και εξοπλίστηκε με διαδρομές το 2000. Το 2 χιλιομέτρων μήκους φαράγγι παρέχει την δυνατότητα για άνοιγμα απεριόριστων διαδρομών. Έχοντας δυτικό προσανατολισμό το φαράγγι δίνει την δυνατότητα αναρρίχησης και το καλοκαίρι, κυρίως τις απογευματινές ώρες. Μπορείτε να κάνετε αναρρίχηση ακόμα και αν η βροχή είναι καταρρακτώδης, εκτός βέβαια αν η περίοδος των βροχών είναι μεγάλη(τα βράχια που είναι κυρίως σταλακτιτικά βρέχονται και στάζουν). Η καλύτερη περίοδος για να επισκεφθείτε την Κλεισούρα είναι η Άνοιξη και το Φθινόπωρο.
Πρόσβαση Η πρόσβαση στο αναρριχητικό πεδίο είναι πάρα πολύ εύκολη. Από Θεσσαλονίκη οδηγείτε πρός το Αγρίνιο. Μόλις περάσετε το Αγρίνιο παίρνετε την κατεύθυνση πρός Πάτρα – Ρίο. Περίπου 15 χιλιόμετρα μετά το Αγρίνιο θα περάσετε μέσα από το χαρακτηριστικό φαράγγι της Κλεισούρας το οποίο θα δείτε στα αριστερά σας καθώς οδηγείτε. Το αναρριχητικό πεδίο βρίσκεται στην αρχή του φαραγγιού στο δεξί σας χέρι καθώς κατευθύνεστε προς Πάτρα – Ρίο. Θα βρείτε έναν σύντομο χωματόδρομο, ο οποίος οδηγεί στο αναρριχητικό πεδίο. Συνολικό περπάτημα από το αυτοκίνητο είναι περίπου 5 λεπτά.