Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Αντιμετωπίζουμε μια πρωτοφανή παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η ζωή στη Γη είναι σε κρίση: οι επιστήμονες συμφωνούν ότι έχουμε εισέλθει σε περίοδο απότομης κλιματικής βλάβης και βρισκόμαστε στη μέση μιας μαζικής εξαφάνισης της βιοποικιλότητας που επιφέρει η απεριόριστη επέκταση και επέμβαση του ανθρώπου στη φύση και η ιδεοληψία της διαρκούς οικονομικής ανάπτυξης που δεν υπήρξε τίποτε άλλο από ψευδεπίγραφη μεγέθυνση πλούτου με φρενήρη διασπάθιση του φυσικού αποταμιεύματος της ανθρωπότητας. Οι επιπτώσεις της κλιματικής και της οικολογικής κρίσης που βιώνουμε θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την ανθρώπινη κοινωνία και το φυσικό περιβάλλον: Απώλεια της βιοποικιλότητας, Αύξηση της στάθμης θάλασσας, Ερημοποίηση, Πυρκαγιές, Λειψυδρία, Καταστροφή των καλλιεργειών, Ακραία καιρικά φαινόμενα.

Το συνδυαστικό αποτέλεσμα αυτών των αποσταθεροποιητικών γεγονότων θα είναι: Εκατομμύρια μετατοπισμένοι ως αποτέλεσμα της κλιματικής μετανάστευσης, αυξημένος κίνδυνος πολέμων και συγκρούσεων, επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη Δημοκρατία, όξυνση κοινωνικών ανισοτήτων.

 

Αν δεν αλλάξουμε την πορεία άμεσα, υπάρχει κίνδυνος να χάσουμε το σημείο όπου μπορούμε να αποφύγουμε την ανεξέλεγκτη κλιματική και οικολογική καταστροφή, με καταστροφικές συνέπειες για τους ανθρώπους και για όλη τη ζωή στη Γη. Πρέπει να ενεργήσουμε όσο μας μένει ακόμα λιγοστός χρόνος. Αυτή είναι η τελευταία ειδοποίησή: Πρέπει να δράσουμε τώρα.

 

« Αντιμετωπίζουμε μια άμεση υπαρξιακή απειλή … Η μοίρα μας είναι στα χέρια μας….πρέπει να φροντίσουμε τη φύση »

António Guterres (Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ).

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα Ηνωμένα Έθνη καλούν τα άτομα να αναλάβουν δράση κατά της κλιματικής κρίσης μέσω της εκστρατείας Act Now. Οι βασικές και διαχρονικές θέσεις – αξίες του Παγκόσμιου Περιβαλλοντικού και Κοινωνικού Κινήματος είναι: Οι Άνθρωποι, ο Πλανήτης, τα Δημόσια Αγαθά (τα κοινά) πάνω από τα κέρδη, η Κλιματική Δικαιοσύνη & η Αλλαγή του συστήματος, Όχι του κλίματος.

Το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών με την επωνυμία «Act Now – ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΡΑ» είναι έκφραση της κοινωνίας των πολιτών και αποτελεί ένα δυναμικό κοινωνικό χώρο συμμετοχής όπου ο κάθε ενεργός πολίτης προσχωρεί με τη θέλησή του για να υπερασπιστεί τον κοινό στόχο & προστατευτέο θεματικό αντικείμενο: τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον που αποτελούν, λόγω και έργω, αδιαίρετες έννοιες. Άλλωστε η περιβαλλοντική κρίση της εποχής μας είναι αποτέλεσμα ενός συστήματος αξιών που θέτει ως μοναδικό σκοπό της ανθρώπινης ύπαρξης την ολοένα μεγαλύτερη παραγωγή και κατανάλωση. Η ταυτότητα του Δικτύου «Act Νow – ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΡΑ», εκφράζεται με τις απαντήσεις που καλείται να δώσει στις σημερινές περιβαλλοντικές προκλήσεις, που αντιμετωπίζονται από το Δίκτυό μας με ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων με θεωρητική διάσταση αλλά και με στοιχεία ακτιβισμού καθώς επίσης και με τεκμηριωμένες προτάσεις που σκοπεύουν στην αναμόρφωση των θεσμών, στην ευαισθητοποίηση των αρμοδίων και της κοινωνίας καθώς επίσης και στην πραγμάτωση έργων και υποδομών.

Το Δίκτυο με την επωνυμία «Act Νow – ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΡΑ» έχει αντί-ιεραρχική και αντί-γραφειοκρατική δομή και λειτουργεί, δρα και αποφασίζει με βάση τις αρχές της αυτονομίας, της αποκέντρωσης και της άμεσης δημοκρατίας.

 

Έχει υιοθετήσει σύνθημα – μήνυμα του ΟΗΕ: «Act Νow – δράσε τώρα» και με βάση τη γενική αρχή: «Σκέψου σφαιρικά, Πράξε τοπικά» αξιολογεί και εκτιμά ότι:

1) σε παγκόσμιο επίπεδο, η κλιματική κρίση είναι το σημαντικότερο και πιο επείγον ζήτημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα με καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον και την ζωή και

2) σε τοπικό επίπεδο, η περιοχή μας διαθέτει ένα πλούσιο φυσικό περιβάλλον και ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πολιτιστικό απόθεμα, τα οποία έχουν παραμεληθεί και για τα οποία απαιτείται επειγόντως ένα σχέδιο ολιστικής διαχείρισης και μεταχείρισης διά του οποίου θα προστατεύεται το φυσικό περιβάλλον, θα αναδεικνύεται το πολιτιστικό στοιχείο και θα τίθενται οι βάσεις, οι όροι και οι προδιαγραφές μιας ήπιας, ποιοτικής και ελεγχόμενης ανάπτυξης.