>

Σύντομη Περιγραφή του Προγράμματος Περιήγησης Τουριστικών Πρακτόρων  :

Τέσσερις λίμνες και μια θάλασσα σε ένα μαγευτικό τετραήμερο στους Δρόμους του Νερού και στο τραγούδι της Φύσης, στα ίχνη των προγόνων μας και τα λατρευτικά μονοπάτια, όλα αυτά  σε μια ακτίνα 35   χιλιομέτρων. Τόπος εκκίνησης το Αγρίνιο.

Πρόκειται για ένα οικοτουριστικό, εκδρομικό πακέτο τεσσάρων ημερών περιήγησης και ξενάγησης στη φύση, την ιστορία και τον πολιτισμό, που μπορεί να πραγματοποιείται όλες τις εποχές του χρόνου.  

Η 1η ημέρα της οικοτουριστικής απόδρασης ξεκινά με την επίσκεψη στο Κέντρο Περιβάλλοντος Τριχωνίδας (ΚΕ.ΠΕ.ΤΡΙ.),

ΑΜΠΑΡΙΑ-1024x680ΚΕ.ΠΕ.ΤΡΙ.

το οποίο δημιουργήθηκε στη θέση του παλαιού αντλιοστασίου του Παναιτωλίου,

αμπαριαΠαλαιό αντλιοστάσιο

στην περιοχή Αμπάρια, από την Εταιρία Προστασίας Τριχωνίδας (Ε.Π.Τ.) μέσω του ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού Προγράμματος  life/nature99 με τίτλο <<Δράσεις για την Προστασία των Ασβεστούχων Βάλτων της λίμνης Τριχωνίδας>>.  

α valtoi1ΑΒΑσβεστούχοι Βάλτοι

Εκεί οι επισκέπτες θα ενημερωθούν για την οικολογική αξία της λίμνης, τη σημασία της βιοποικιλότητάς της, καθώς και τη σημασία του ευρωπαϊκού προγράμματος, τα αξιοθέατα και την παράδοση και θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να δοκιμάσουν τα εξαιρετικά  ντόπια ποιοτικά προϊόντα  (ελιές, λάδι, κρασί μαλαγουζιά, κλπ) στην έκθεση που λειτουργεί στο ΚΕ.ΠΕ.ΤΡΙ  υπό την αιγίδα της Βιοκαλλιεργητικής Περιβαλλοντικής Εταιρίας <<Βιοτριχωνίς>>.

1-mail

Στην αίθουσα προβολών του ΚΕ.ΠΕ.ΤΡΙ. θα προβληθεί βίντεο / ντοκιμαντέρ με τίτλο : Οι δρόμοι του Νερού και της Φύσης.

Στη συνέχεια οι επισκέπτες με τον οικοξεναγό  θα ξεκινήσουν το γύρο της Τριχωνίδας. Ο γύρος θα περιλαμβάνει: Επίσκεψη στην Ακρόπολη του Βουκάτιου στο χωριό Παραβόλα και επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο του Συλλόγου Γυναικών Παραβόλας.

LAOGRAFIKO%20MOUSEIO

Από την Παραβόλα ακολουθώντας τον παραλίμνιο δρόμο θα διασχίσουν τους συνοικισμούς Δογρί και Βαρειά  όπου υπάρχουν υποδομές  ώστε τους καλοκαιρινούς μήνες ο επισκέπτης να μπορεί να απολαύσει ένα μπάνιο στη λίμνη. Οι εκδρομή συνεχίζεται προς την Κάτω Μυρτιά ή Γουρίτσα (όπου επίσης υπάρχουν δυνατότητες κολύμβησης στη λίμνη).

Κάτω Μυρτιά. Επίσκεψη στους καταρράκτες του Διχαλορέματος και το νερόμυλο του Θανάση Κωνσταντόπουλου που λειτουργεί από το 1771 και περνά από πατέρα σε γιο. Στο μύλο αυτό αλέθεται καλαμπόκι και σιτάρι, ενώ στη νεροτριβή του πλένονται παραδοσιακά τα κιλίμια, οι φλοκάτες και οι κουβέρτες. Οι καταρράκτες του Διχαλορέματος πέφτουν από τον απότομο βράχο της Παναγίας της Ελεούσας και τροφοδοτούν το νερόμυλο με νερό και κινητήρια δύναμη.

Επίσκεψη στους πορτοκαλεώνες της περιοχής. Εδώ φύεται το ξακουστό παγκοσμίως σαγκουίνι πορτοκάλι, καθώς και το ιδιαίτερο σε οξύτητα λεμόνι  της Γουρίτσας. Διασχίζοντας με τα πόδια το λεμονοπορτοκαλόδασος  ο επισκέπτης φτάνει στο Μοκιστιάνικο Ρέμα

katarraktes3

Γεύμα στην Κάτω Μυρτιά σε παραδοσιακή ταβέρνα με ντόπια κουζίνα όπου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν, εκτός από την ξακουστή πλέον αθερίνα της Τριχωνίδας και άλλα ψάρια της λίμνης μαγειρεμένα  με παραδοσιακό  τρόπο (Τσερούκλες στον ταβά, Γλανιδόπιτα κ.α.). Στον μοναδικό αυτό παραλίμνιο οικισμό- ψαροχώρι έχει καθιερωθεί από τους ψαράδες και τους εστιάτορες <<  η γιορτή Της  Αθερίνας>> (όπως και στην κοινότητα Καινούριου, στις εκδηλώσεις για τα Θέστια) κάθε Αύγουστο.

αθερ Αθερίνα

Μετά το γεύμα θα ακολουθήσει επίσκεψη στο νερόμυλο της Αγίας Σοφίας σ’ ένα  κατάφυτο με πλατάνια ρέμα. Ανακάλυψη  βιοπικιλότητας μέσα σε αυτό το μαγευτικό τοπίο.  Εν συνεχεία  το ιερό λίκνο των Αιτωλών, ο Θέρμος ή όπως επικράτησε στην εκφώνησή του, το Θέρμο.    Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο. Επίσκεψη στο παραδοσιακό Πετροχώρι,  στάση για καφέ και απόλαυση της μοναδικής θέας της λίμνης  στον  ξενώνα Αλθαία, το <<μπαλκόνι της Τριχωνίδας>> πριν  την κάθοδο προς τον κάμπο της Μακρυνείας.  Διασχίζουμε τα χωριά Σιταράλωνα, Αγ. Ανδρέα, Δαφνιά.

Επόμενος σταθμός το Ασκληπιείο στην τοπική κοινότητα  Γαβαλούς ή αρχαίο Τριχώνιο, το οποίο ανακαλύφθηκε το 1992 και είναι το μοναδικό που έχει ανασκαφεί σε όλο τον νομό.

GABALOY-2-1024x680το Ασκληπιείο

Ακολουθεί επίσκεψη στο σημερινό Τριχώνιο, περιοχή του οικοτόπου προτεραιότητας των Ασβεστούχων Βάλτων και του υγρού δάσους των Φράξων που αποτελεί βιογενετικό απόθεμα και καταφύγιο  μιας σπάνιας χλωρίδας και πανίδας.

TRIXVNIO 1Φραξιάς-Τριχώνιο

Επιστροφή περνώντας από τα χωριά Γραμματικού, Μαραράγκα, Παππαδάτες, Ζευγαράκι, Κόμβος Συκιάς και από κει  στο Αγρίνιο  όπου η ομάδα των επισκεπτών θα έχει κατάλυμα σε ξενοδοχείο της πόλης για τις  ημέρες που θα διαρκέσει το οικοτουριστικό πακέτο. Ελεύθερο πρόγραμμα περιήγησης στην πόλη του Αγρινίου.

Την 2η ημέρα η ομάδα μαζί με τον οικοξεναγό θα εκδράμουν αρχικά στην τεχνητή λίμνη Καστρακίου, στη θέση μπαμπαλιό, 32 χλμ από το Αγρίνιο. Είναι τεχνητή λίμνη κατασκευασμένη στην κοίτη του ποταμού Αχελώου στο σημείο συμβολής του με τον παραπόταμο Ίναχο..

SONY DSC

λίμνη Καστρακίου 

Η λίμνη του Καστρακίου καταλήγει βορειοδυτικά στο χωριό Μπαμπαλιό δημιουργώντας ένα τοπίο απείρου κάλλους. Μικρή πεζοπορία στις όχθες των <<φιόρδ>> της τεχνητής λίμνης και καφές  στο  μικρό γραφικό χωριό χτισμένο σε ένα πανέμορφο τοπίο πού κυριαρχεί το πράσινο και το υγρό στοιχείο. Επιστρέφοντας θα συναντήσουμε την τεχνητή λίμνη του Στράτου, όμορφη, ήρεμη με καταγάλανα νερά.  Η παρόχθια βλάστηση και ο πλούτος του οικοσυστήματος μετέτρεψαν τον τόπο από έργο ενέργειας και άρδευσης σ’ έναν από τους πλουσιότερους υδροβιότοπους της χώρας. Σύντομη στάση και οικοξενάγηση.  

Επίσκεψη και ξενάγηση στον Αρχαιολογικό  χώρο του Στράτου.

archaia_stratos1arhaiologikos_horos_stratoy_4  

Επιστροφή με κατεύθυνση το Βλοχό, την Ακρόπολη των Θεστιέων, μια φυσικά οχυρή θέση, αλλά και μια καταπληκτική Βίγλα από την κορυφή του Γλα  με θέα σε ολόκληρη την Τριχωνίδα και την λεκάνη του κάτω ρου του Αχελώου. Εκεί βρίσκεται  η μονή της Παναγίας του Βλοχού, καθώς και τα  τείχη  της Ακρόπολης τα οποία κατασκευάσθηκαν κατά τη μυθολογία από τους Κύκλωπες. Η Ακρόπολη του Βλοχού και η περιοχή των Θεστιέων στην καρδιά του «Μεγάλου Αιτωλικού πεδίου», είναι ο τόπος που από τα προϊστορικά χρόνια κατοικούσαν οι Θεστιείς.  Επίσκεψη και ξενάγηση στο μοναστήρι και τα τείχη.  .

Acropoli_thestieonimage_acropolis-1Ακρόπολη των Θεστιέων

Γεύμα στην <<πέτρινη ταβέρνα του Βελή>>  με την παραδοσιακή σπιτική κουζίνα. Όλα τα προϊόντα προέρχονται από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες, ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ.

Κατεβαίνοντας από το Βλοχό στάση για καφέ δίπλα στα νερά της Τριχωνίδας, στο <<Αρχοντικό της λίμνης>> στην κοινότητα του Καινούριου.

Στην συνέχεια επίσκεψη στο οινοποιείο Θεστία  (κοινότητα Καινούριου). Όπου παράγεται ο γνωστός τοπικός λευκός οίνος Μαλαγουζιά.  

μαλαμαλλΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ

Προτείνουμε για το βράδυ το μπαρ-εστιατόριο AQUATERRA  για ποτό και φαγητό στο <<μπαλκόνι>> του Καινούριου, με την θαυμάσια θέα.  Επιστροφή  στο Αγρίνιο.

Την 3η ημέρα του οικοτουριστικού πακέτου οι εκδρομείς θα επισκεφτούν το όρος Αράκυνθος ή Ζυγός.

αρακυνθοσDSC04746Αράκυνθος 

Πρώτος προορισμός το χωριό Ελληνικά.  Από εκεί πεζοπορία προς το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου της Συβίστας.  μέσα από δάση βελανιδιάς. Γύρω από τη μονή το δάσος με  τις αιωνόβιες καστανιές.  Οικοξενάγιση για την χλωρίδα και την μικροπανίδα.  Στον περίβολο, κάτω από τον ίσκιο των πελώριων καστανιών στάση για πικ-νικ με τοπικά εδέσματα που θα ετοιμάσουν και θα μεταφέρουν (στον χώρο του πικ-νικ)  ντόπιοι παραγωγοί   του χωριού Αμπέλια  (Κάτω Ελληνικά).

Συνεχίζουμε την πεζοπορία προς τον οικισμό Αμπέλια (Κάτω Ελληνικά), περιοχή ασβεστολιθική με μεγάλα φαράγγια, λημέρια των γυπών (Gyps fulvus), μεγάλα πτωματοφάγα πουλιά, που συντηρούν ακόμα ένα καλό πληθυσμό στην περιοχή αυτή και έχουν μια ξεχωριστή θέση στις δοξασίες και τις παραδόσεις των ντόπιων. Μια περιοχή με εκπληκτική θέα προς τις λιμνοθάλασσες Μεσολογγίου και Αιτωλικού, με το <<νησί>> του Αιτωλικού να φαίνεται σε όλο του το μεγαλείο.  (εκεί θα συναντήσουμε  ειδικό για τα όρνια ορνιθολόγο, ο οποίος με τηλεσκόπιο και κιάλια θα μας μυήσει στον κόσμο των γυπών, ενημερώνοντάς μας  για την ανάγκη προστασίας  και διατήρησής τους στην περιοχή αυτή >>.

kleisoyra-1Ornio

Όρνιο (Gyps fulvus)

Στην περιοχή θα   περιμένει το λεωφορείο των εκδρομέων για την επιστροφή,  το Αιτωλικό.

Επίσκεψη στο  Μουσείο της Μεγάλης αιτωλικιώτισας χαράκτριας Βάσως Κατράκη.

pol-vaso-katraki-aitolikoμουσείο Βάσως Κατράκη

2Περιπλάνηση στα σοκάκια του Αιτωλικού,  

επιστροφή  στο Αγρίνιο.

Σε όλη τη διάρκεια του οικοτουριστικού γύρου οι επισκέπτες με τη βοήθεια του οικοξεναγού θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την πλούσια βιοποικιλότητα του τόπου, χλωρίδας και μικροπανίδας, ένας καινοτόμος τρόπος προσέγγισης της φύσης με σκοπό την ευαισθητοποίηση για τη ζωή που μας περιβάλλει

Την 4η και τελευταία ημέρα, πρωί:  επίσκεψη στο ..Παπαστράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου   Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου στεγάζεται σε κτίριο που βρίσκεται νοτιοανατολικά του μεγάλου πάρκου της πόλης και κτίστηκε τη δεκαετία του ’60 με δωρεά των αδελφών Παπαστράτου. Εκτίθενται ευρήματα που καλύπτουν ένα ευρύ χρονολογικό φάσμα από τη Νεολιθική εποχή (7η χιλιετία π.Χ.) έως τα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια (4ος αι. π.Χ.) και προέρχονται από ολόκληρο το νομό Αιτωλοακαρνανίας.

αρχαιολογικό-μουσείο-Αγρινίου

Στη συνέχεια επίσκεψη στη Γλυπτοθήκη Καπράλου. Στην πόλη του Αγρινίου, από το 1996, λειτουργεί η Γλυπτοθήκη Καπράλου. Σε ένα σύγχρονο κτίριο μοντέρνας αρχιτεκτονικής, δωρεά της οικογένειας Παπαστράτου, φιλοξενείται η μεγαλύτερη συλλογή έργων του καλλιτέχνη, της περιόδου 1930-1956. Ο Δήμος Αγρινίου ως ελάχιστη τιμή στον μεγάλο πλάστη και δημιουργό, το 1993 σε συνεργασία με το ίδρυμα “Χρήστος και Σούλη Καπράλου” προχώρησε στη χύτευση των έργων και στη συνέχεια, από το 1994, σταδιακά τοποθέτησε τα έργα στη μόνιμη θέση τους στον υπέροχο εκθεσιακό χώρο της Γλυπτοθήκης Καπράλου. Η συλλογή που φιλοξενείται στο χώρο αυτό, αποτελείται από εξήντα έργα μικρού και μεγάλου μεγέθους, Ανάμεσά τους, η εμβληματική μορφή της “Μάνας” του γλύπτη στον προαύλιο χώρο..

20130916202736dimotiki_bibliothiki_kapralos1Γλυπτοθήκη Καπράλου

Θα ακολουθήσει επίσκεψη  στο Λαογραφικό Ιστορικό Φιλολογικό Μουσείο Αιτωλοακαρνανίας Το Λαογραφικό Ιστορικό Φιλολογικό Μουσείο Αιτωλοακαρνανίας, ιδρύθηκε από τον «Παναιτωλοακαρνανικό  Σύλλογο Γυναικών» με πρωτοβουλία της προέδρου του Μαίρης Χρυσικοπούλου.  Από το 1981 στεγάζεται προσωρινά σε μισθωμένο κτίριο.
Το Μουσείο καλύπτει στο σύνολό του μια χρονική περίοδο 100 ετών, από την Επανάσταση του1821 μέχρι το 1920.. Τα εκθέματα, περίπου 2.500, καλύπτουν τους εξής τομείς:
Αστικό δωμάτιο, Ιστορικό τμήμα Θρησκευτικό, Νομισματικό, Φιλολογικό, Αγροτική καθημερινή ζωή, Παραδοσιακές καλλιέργειες, το Υφαντό, το Ψωμί, Καραγκιόζης, Θέατρο, Μνήμη Μικράς Ασίας, Λαογραφική Βιβλιοθήκη, Αίθουσα Εκδηλώσεων. Και σε λεπτομέρειες: Φορεσιές, δαντέλες, κεντήματα, υφαντά, ξυλόγλυπτα, φωτογραφίες, έγγραφα, έπιπλα, οικιακά σκεύη, εργαλεία..

laografiko_mouseio_4Λαογραφικό Ιστορικό Φιλολογικό Μουσείο Αιτωλοακαρνανίας

Ελεύθερη περιπλάνηση στο κέντρο και την Αγορά του Αγρινίου  ανακαλύπτοντας τα ξακουστά ουζερί της πόλης, την κίνηση και τη ζωντάνια της.

Φορείς Υλοποίησης:

Εταιρία Προστασίας Τριχωνίδας ( Ε.Π.Τ. ) – Πολιτιστικός Σύλλογος Παναιτωλίου << ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΠΡΑΛΟΣ >> – Βιοκαλλιεργητική Περιβαλλοντική Εταιρεία Τριχωνίδας ΒΙΟΤΡΙΧΩΝΙΣ

Πρόγραμμα ΠΕΔ Διασυνοριακού ΕΡΓΟΥ Ι.C.E.