tricho6

Προτάσεις τουριστικής προβολής & εκδηλώσεις 

 

ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ ΤΟ ΠΕΛΑΓΟΣ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ

 

Ξέρω δυό λίμνες ξωτικές, δυό λίμνες αδερφάδες,

με του χωριού, με του νερού με του

χλωρού τα κάλλη.

Για ονειροπλέχτες έρωτες και για

Τραγουδιστάδες.

Τη λίμνη τα’ Αγγελόκαστρου, του

Βραχωριού την άλλη.

Από το ποίημα του Κωστή Παλαμά “Η νιότη”, συλλογή “Οι καημοί της Λιμνοθάλασσας”.

Το τοπίο των ανθρώπων – Μικρό οδοιπορικό

 Οι λίμνες έπαιξαν πρωτεύοντα ρόλο στη ζωή των ανθρώπων και αναπτύχθηκε σ΄αυτές πολιτισμός από την προϊστορική εποχή.

 Στην περιοχή υπάρχουν σημαντικές αρχαιότητες όπως το Θέρμο, οι Θεστιείς, το Βουκάτιο ,το Τριχώνιο, τουλάχιστον 16 βυζαντινά και μεταβυζαντινά ιστορικά μνημεία, μονές και ναοί που χρονολογούνται από τον 12ο έως και τον 18ο αιώνα, καθώς και ιαματικά λουτρά. Γύρω από την λίμνη υπάρχουν πολλά χωριά και οικισμοί πνιγμένα στα νερά, στα πλατάνια, στα λιοστάσια και στις λεμονοπορτοκαλιές, με ασπρισμένα ή πέτρινα παραδοσιακά σπίτια. Ξεκινώντας από την πόλη του Αγρινίου που είναι το μεγαλύτερο αστικό και εμπορικό κέντρο της Αιτωλοακαρνανίας κοντά στη λίμνη και ακολουθώντας το δρόμο προς το Θέρμο ο πρώτος και σημαντικότερος οικισμός που συναντάμε στα βόρεια της Τριχωνίδας είναι το Παναιτώλιο, μια ευχάριστη κωμόπολη με πολλά καλοκτισμένα πέτρινα σπίτια. Στα ανατολικά του Παναιτωλίου, στις παρυφές της λίμνης βρίσκονται τα Αμπάρια, όπου είχε αναπτυχθεί από πολύ παλιά εμπόριο χελιών και άλλων ψαριών. Άλλωστε το τοπωνύμιο Αμπάρια πιστεύεται ότι διασώζει παραφθαρμένη την λέξη «εμπόριο».

Στα Αμπάρια ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το μαγευτικό σκηνικό που συνθέτουν οι οργιώδης βλάστηση, τα κελαηδίσματα των πουλιών, τα ψαροκάικα, τα πυροφάνια και ο ακατάπαυστος φλοίσβος.

Εδώ υπάρχει και το παλιό αντλιοστάσιο του Παναιτωλίου, στο κτίριο του οποίου λειτουργεί το Κέντρο Περιβάλλοντος Τριχωνίδας με πρωτοβουλία της Εταιρίας Προστασίας της Τριχωνίδας.

Συνεχίζοντας συναντάμε το χωριό Καινούριο, που είναι σήμερα η έδρα του δήμου Θεστιέων. Βόρεια του χωριού, χτισμένη σε απόκρημνη κορυφή, η Ακρόπολη των Θεστιέων, που δεν ήταν μόνο μια φυσικά οχυρή θέση αλλά και μια καταπληκτική Βίγλα με θέα σε ολόκληρη την Τριχωνίδα και την λεκάνη του κάτω ρου του Αχελώου μέχρι τις κορυφές του Αράκυνθου και του Παναιτωλικού. Από την Ακρόπολη της αρχαίας πόλης, που έφερε το όνομα του μυθικού βασιλιά Θέστιου  σώζονται υπολείμματα τείχους.

Η περιοχή και το ύψωμα, από τα βυζαντινά χρόνια μέχρι και σήμερα αναφέρονται με το όνομα Βλοχός. Εκεί βρίσκεται επίσης η μονή της Παναγίας του Βλοχού.

Λίγα χιλιόμετρα ανατολικά του Καινούριου, το χωριό Παραβόλα όπου υπήρχε η αρχαία αιτωλική πόλη Βουκάτιο. Στο ύψωμα πάνω από το νεκροταφείο του χωριού σώζονται ερείπια των τειχών της Ακρόπολης του Βουκάτιου. Δίπλα στα τείχη η εκκλησία της Παναγιάς του Κάστρου, των ύστερων βυζαντινών χρόνων.

Μετά την Παραβόλα μπαίνουμε σε μια μεγάλη ορεινή ενότητα, που μέχρι τις αρχές του αιώνα μας το αποκαλούσαν Απόκουρο. Πρώτο χωριό που συναντάμε, η Νερομάνα, που πήρε το όνομα της από μεγάλο κεφαλάρι. Το χωριό ήταν ονομαστό για τις βιοτεχνίες του νερού, από όπου περνούσαν οι ελιές, τα δημητριακά και τα υφαντά όλης της ορεινής Τριχωνίδας. Στο νότιο μέρος του χωριού υπήρχε η αρχαία αιτωλική πόλη το Φίστυον. Στα βόρεια του χωριού, πολύ κοντά στον συνοικισμό Κρύο Νερό βρέθηκαν λείψανα του ναού της Φιστυίδος Αφροδίτης. Επίσης νότια της Νερομάνας βρίσκεται ο μισογκρεμισμένος βυζαντινός ναός των Αγίων Αποστόλων του 14ου αιώνα. 

Αν από την Παραβόλα ακολουθήσουμε τον παραλίμνιο δρόμο, θα απολαύσουμε μια διαδρομή μέσα σε πλατάνια και λεμονοπορτοκαλιές με γραφικές ψαροταβέρνες δίπλα στη λίμνη. Στη διαδρομή συναντάμε τους συνοικισμούς Ντογρί, Βαριά και Μυρτιά. Λίγο πριν το χωριό Μυρτιά υπάρχει το μοναστήρι της Μυρτιδιώτισας. Στο μοναστήρι αυτό σώζονται εξαιρετικής τέχνης αγιογραφίες τεσσάρων διαφορετικών εποχών, από τον 12ο μέχρι 18ο αιώνα. Το ίδιο το χωριό Μυρτιά έχει δύο οικισμούς, τον παρόδιο, που είναι και ο μητρικός και έναν παραλίμνιο κλώνο, τη Γουρίτσα, πνιγμένο κυριολεκτικά μέσα στις πορτοκαλιές και στις ελιές, που διατηρεί το παλιό Σλαβικό όνομα της Μυρτιάς. Από τη Γουρίτσα μπορούμε συνεχίζοντας, μέσα σε ένα τοπίο εκπληκτικής ομορφιάς να δούμε τα ονομαστά λουτρά της Μυρτιάς και το εγκαταλελειμμένο μοναστήρι του Φωτμού που βρίσκεται κοντά στις όχθες της Τριχωνίδας και χτίστηκε το 1559.

Επιστρέφοντας στο χωριό της Μυρτιάς και ακολουθώντας το δρόμο που απομακρύνεται από τις όχθες της λίμνης και ανηφορίζει προς Θέρμο φθάνουμε στην Αγία Σοφία. Το παλιό όνομα του χωριού Μόκιστα έχει σλαβική προέλευση και σημαίνει πρασινάδα, βλάστηση. Στο κατάφυτο με πλατάνια ρέμα της Μόκιστας λειτουργεί ακόμη και σήμερα νεροτριβή. Στην ανατολική είσοδο του χωριού βρίσκονται η Αγία Σοφία και οι εκκλησίες των Ταξιαρχών και του Αγίου Νικολάου που χτίστηκαν στα τέλη του 13ου αρχές 14ου αιώνα.

               Σε υψόμετρο 360 μ. βόρεια από τη λίμνη Τριχωνίδα, σε ένα καταπράσινο και γοητευτικό οροπέδιο, υπάρχει το ιερό λίκνο των Αιτωλών και το κέντρο της πολιτικής τους ιστορίας, ο Θέρμος ή, όπως επικράτησε στην εκφώνησή του, το Θέρμο. Είναι αυτό που ο Πολύβιος ονομάζει «Ακρόπολιν συμπάσης Αιτωλίας». Το Θέρμο ήταν η πρωτεύουσα της Αιτωλικής Συμπολιτείας, της τελειότερης ίσως πολιτειακής οργάνωσης που δημιούργησαν οι Έλληνες.

Τα ερείπια που έχουν ανασκαφεί στον αρχαιολογικό χώρο περιλαμβάνουν δύο μακρύτατες στοές, το βουλευτήριο, το ναό του Θερμίου Απόλλωνα, δυο μικρότερους ναούς, κρήνη σε πηγή που αναβλύζει ακόμα, αποστραγγιστική τάφρο καθώς και την αγορά.

Τρία χιλιόμετρα βόρεια του Θέρμου το χωριό Μέγα Δέντρο, γενέτειρα του Κοσμά του Αιτωλού. Στο χωριό σώζονται τα θεμέλια του πατρικού σπιτιού του. Στο χωριό  υπάρχει «Κέντρο Ιστορικών και Λαογραφικών Μελετών».

 Στα νοτιοανατολικά του Θέρμου το Πετροχώρι, ονομαστό για το κρασί του, είναι κτισμένο πάνω σε ράχη που αγναντεύει τη λίμνη και όλα τα γύρω της βουνά. Στις πλαγιές ανάμεσα στο Πετροχώρι και το μοναστήρι του Φωτμού που προαναφέραμε σώζεται ένα από τα λίγα δάση ήμερης βελανιδιάς της χώρας μας. Από το Πετροχώρι κατεβαίνουμε νότια στα καμπίσια χωριά Σιταράλωνα, Πάμφιο, Μαραθιά και Κάτω Μακρινού. Η διαδρομή στο κομμάτι αυτό είναι πραγματικά μαγευτική και η θέα μοναδική.

Συνεχίζοντας τον γύρο της λίμνης μπαίνουμε στους αγροτικούς οικισμούς που βρίσκονται στα νότια της Τριχωνίδας. Από τους πρόποδες του Αράκυνθου  μέχρι τις όχθες της Τριχωνίδας ανοίγεται ένας μακρόστενος κάμπος. Η εύφορη αυτή λωρίδα γης συντηρεί μια αλυσίδα μεγάλων αγροτικών οικισμών που αναπτύσσονται κατά μήκος του επαρχιακού δρόμου Μακρινού – Ζευγαράκι.

Κοντά στη σημερινή Γαβαλού άκμασε το αρχαίο Τριχώνιο. Η πόλη των Τριχωνιαίων ήταν μια από τις πιο διακεκριμένες αιτωλικές πόλεις του 3ου π.Χ αιώνα .

Μετά η Γραμματικού και η Ματαράγκα. Στην Ματαράγκα κάθε χρόνο του Λαζάρου γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις, τα ονομαστά Λαζάρεια, με παρέλαση φουστανελοφόρων καβαλάρηδων. Στους Παπαδάτες λειτουργεί λαογραφικό μουσείο. Στη συνέχεια το Ζευγαράκι και ο γύρος της Τριχωνίδας έχει ολοκληρωθεί. Συνεχίζοντας τη διαδρομή προς τη λίμνη Λυσιμαχεία μπορεί κανείς να επισκεφτεί το Αγγελόκαστρο, τοπικό κέντρο της πλούσιας γεωργικής περιφέρειας της Λυσιμαχείας.

 Ο φυσικός και πολιτιστικός πλούτος της περιοχής είναι ανεξάντλητος και δεν περιγράφεται εύκολα σε ένα κείμενο γι΄αυτό αξίζει νομίζω το κόπο κάποιος να επισκεφθεί την αιτωλική γη και να γνωρίσει από κοντά την μαγεία και τις ομορφιές της. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει το ταξίδι του στα χωριά της ορεινής Τριχωνίδας τα οποία παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον από άποψη φυσικής ομορφιάς.

Οι δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν εδώ στο μέλλον θα πρέπει να λάβουν υπ΄όψη τους το φυσικό και  πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής.

 

 

 

Lake Party Trichonida… πιο δυναμικά από ποτέ!

25 ΙΟΥΝ 2015 

Το Lake Party Trichonida είναι και πάλι κοντά σας και σας καλεί να γιορτάσουμε τα 5 χρόνια επιτυχίας του.. Το party που έγινε θεσμός επιστρέφει και αυτό το καλοκαίρι με καινούριες εκπλήξεις. Συμπληρώνοντας μια δημιουργική πορεία 5 χρόνων, το Lake Party Trichonida συνεχίζει πιο δυναμικά από ποτέ!

 

Πάνω από 8.000 lakers,πάνω από 40 καλλιτέχνες ανέβηκαν στο stage περισσότεροι από 1000 lakers πήραν μέρος στα lake sports. Φέτος ο πήχης ανεβαίνει ακόμα πιο ψηλά…
Φέτος το Lake Party Trichonida ξαναχτυπά και ετοιμάζεται να απογειωθεί με μια διοργάνωση πολλά υποσχόμενη. Μεγάλα ονόματα από το χώρο της μουσικής, θα βρίσκονται κοντά μας δίνοντας ο καθένας με τον δικό του μοναδικό τρόπο, ένταση και ρυθμό.


Το Lake party Trichonida δίνει τα ραντεβού του σε δυο δυνατά διήμερα τα οποία, θα διεξαχθούν Πέμπτη 16 – Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015 καθώς και Πέμπτη 20 – Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015. Μα πού αλλού, φυσικά; Στη μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδος Λίμνη Τριχωνίδα, στο Κτήμα Πιθάρι.

 

 

Η αθερίνα της λίμνης Τριχωνίδας ως μοναδικό έδεσμα της περιοχής σερβίρεται δωρεάν κάθε χρόνο στο Καινούργιο, σε γιορτή που πραγματοποιούν επί σειρά ετών οι πολιτιστικοί και αθλητικοί Σύλλογοι (Δόξα Καινουργίου και Θεστιείς)  σε συνεργασία με τον Δήμο Αγρινίου.

Είναι μια γιορτινή καλοκαιριάτικη στιγμή δίπλα στη λίμνη γεμάτη από χορό και τραγούδι.

 

ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟ ΒΑΡΚΑΡΟΛΑ ΣΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ

ΜΙΑ ΘΑΥΜΑΣΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ (ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ

         Η έναρξη των Πολιτιστικών εκδηλώσεων «ΘΕΣΤΙΑ 2004» έγινε φέτος μ’ ένα πρωτότυπο και συμβολικό τρόπο , με λεμβωδία δηλαδή μια βαρκάδα στη Λίμνη Τριχωνίδα που πλαισιώθηκε με παραδοσιακή ρομαντική μουσική που έπαιξαν Ρώσοι καλλιτέχνες ενώ το φεγγάρι έλουζε τα αρχέγονα νερά της Λίμνης . Εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον συμμετοχής όχι μόνο κατοίκων της περιοχής αλλά και τρίτων επισκεπτών. Έτσι ο Δήμος Θεστιέων θέλησε να δείξει στους πολίτες του πως η Λίμνη Τριχωνίδα μπορεί εκτός από τόπος δουλειάς να γίνει και τόπος αναψυχής , ξεκούρασης και διασκέδασης . Ένας τόπος που πρέπει να αγαπήσουμε και να προστατεύσουμε , ένας τόπος που μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες από όλο τον κόσμο .

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

«ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ 2008-ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ»

 

 

8ος ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΠΛΟΥΣ ΛΙΜΝΗΣ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ

ΙΣΧΥΡΟΣ ΘΕΣΜΟΣ ΜΕ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

 

   Σε ισχυρό θεσμό με υψηλού επιπέδου επιτυχία εξελίσσεται η διοργάνωση του 8ου Διεθνούς Διάπλου της λίμνης Τριχωνίδας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Αυγούστου.

   Στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός που εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ 2008 – ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ» συμμετείχαν 27 κολυμβητές και κολυμβήτριες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

   Η εκκίνηση έγινε το Σάββατο το πρωί από την Καψοράχη του Δήμου Μακρυνείας και ο τερματισμός το μεσημέρι της ίδιας ημέρας στα Αμπάρια Παναιτωλίου του Δήμου Θεστιέων.

   Στον κολυμβητικό μαραθώνιο (16χλμ) της λίμνης τερμάτισαν 26 κολυμβητές, οι οποίοι καταχειροκροτήθηκαν από εκατοντάδες φιλάθλους, οι οποίοι τους υποδέχθηκαν στην ακρολιμνιά επιβραβεύοντας τους συμμετέχοντες με θερμές εκδηλώσεις για την υπερπροσπάθειά τους.

   Όλοι οι κολυμβητές εκφράστηκαν με θετικά σχόλια για την άψογη διοργάνωση του Διάπλου, ενώ παράλληλα δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τα καταγάλανα και καθαρά νερά της λίμνης.

   Οι πιο έμπειροι κολυμβητές με συμμετοχές σε πανελλαδικό και διεθνή επίπεδο έκαναν ειδική αναφορά στη μοναδική ομορφιά του λιμναίου χώρου αναδεικνύοντας την Τριχωνίδα πρωταθλήτρια των λιμνών.

   Ο συντονιστής των κολυμβητών, Νικόλας Ρεπανάς, από την Θεσσαλονίκη, χαρακτήρισε τη λίμνη ένα διαμάντι που πρέπει να προστατεύσουν οι κάτοικοι «σαν τα μάτια τους».

   Την εκκίνηση του 8ου Διεθνή Διάπλου της λίμνης Τριχωνίδας έδωσε από την Καψοράχη (θέση Μούρτος) ο Δήμαρχος Μακρυνείας Βασίλης Καρακώστας, ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε τα εξής:

«Με την πρωτοβουλία μας αυτή- τη συνδιοργάνωση από κοινού των εκδηλώσεων «ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ 2008 – ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ»- οι πέντε παρατριχώνιοι Δήμοι συντονίζουμε τις ενέργειές μας προκειμένου να ευαισθητοποιήσουμε τις τοπικές κοινωνίες του παρατριχώνιου χώρου στη ρότα της προστασίας, της ανάδειξης και της βιώσιμης ανάπτυξης της λίμνης Τριχωνίδας. Πρέπει να φροντίσουμε τον πολιτισμό, τον πλούτο και την μοναδική φυσική ομορφιά της λίμνης μας».

   Στο σημείο τερματισμού του Διεθνούς Διάπλου στα Αμπάρια Παναιτωλίου ο Δήμαρχος Θεστιέων Δημήτρης Τραπεζιώτης μαζί με εκατοντάδες πολίτες υποδέχθηκε τους κολυμβητές επιβραβεύοντάς τους για την συμμετοχή.

   Ο Δήμαρχος Θεστιέων σε δηλώσεις του τόνισε τα εξής:

«Η συνεχής αναβάθμιση κάθε χρόνο του Διεθνούς Διάπλου της Τριχωνίδας αποτελεί γεγονός και η εξέλιξή του σε θεσμό επισφραγίζεται και φέτος από τη μεγάλη συμμετοχή των πολιτών».

   Σε ειδική τελετή στην πλατεία Δημαρχείου στο Καινούργιο το Σάββατο βράδυ, έγινε η απονομή των επάθλων στους κολυμβητές του Διάπλου. Στη συνέχεια της βραδιάς το χορευτικό «ΛΑΖΑΡΑΔΕΣ» παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

«ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ 2008 – ΟΙ ΔΡΌΜΟΙ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ»

«ΓΙΟΡΤΗ ΑΘΕΡΙΝΑΣ»

 

 

    Η κοινωνία των πολιτών της λίμνης Τριχωνίδας αλλάζει τη σελίδα της απομόνωσης και της εσωστρέφεια και θέτει τις προϋποθέσεις για το Άλμα προς τη βιώσιμη ανάπτυξη . Απτό δείγμα γραφής είναι η μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών στην πρόταση του Δημάρχου Θέστιεων Δημήτρη Τραπεζιώτης να διαμορφωθεί πέριξ της λίμνης ένα πρότυπο μοντέλο εναλλακτικού τουρισμού και διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου με βασικούς «πυλώνες» τον πολιτισμό, το περιβάλλον και τον αθλητισμό.

 

    Με εντυπωσιακή συμμετοχή οι τοπικές κοινωνίες της ευρύτερης περιοχής «αγκάλιασαν» τις καινοτόμες δράσεις (τουρνουά μπιτς βόλεϊ, εικαστική έκθεση ανοιχτού χώρου) αλλά και τις καταξιωμένες εκδηλώσεις (Γιορτή Αθερίνας, Διεθνής Διάπλους), οι οποίες έλαβαν χώρα στο Δήμου Θέστιεων (Αμπάρια Παναιτωλίου και Άγιος Γεώργιος  Καινουργίου αντίστοιχα) το τελευταίο τριήμενο  22, 23, 24 Αυγούστου  στο πλαίσιο των εκδηλώσεων « Τριχωνίδα 2008 – Οι δρόμοι του νερού», που συνδιοργανώνουν για πρώτη φορά φέτος οι πέντε παρατριχώνιοι Δήμοι .

 

    Περισσότεροι από 2000 πολίτες της Τριχωνίδας συμμετείχαν στην «Γιορτή Αθερίνας» που διοργάνωσε και φέτος με επιτυχία ο πολιτιστικός Όμιλος Καινούργιου «ΟΙ ΘΕΣΤΙΕΙΣ»  με τη συνεργασία και την οικονομική υποστήριξη της Δ.Ε.Π.Ο.Ι.Α./Δήμου Θέστιεων .

 

Η ομιλία του Δημάρχου Θεστιέων

Δημήτρη Τραπεζιώτη

στην εκδήλωση.

 

   Ο δήμαρχος Θεστιέων Δημήτρης Τραπεζιώτης στην ομιλία του, ανέλυσε το πλαίσιο των δράσεων «Τριχωνίδα 2008 – Οι δρόμοι του νερού» και της προοπτικής που αυτές σηματοδοτούν για την περιοχή και μεταξύ άλλων είπε :

 

   «Με κοινές δράσεις διαδημοτικού χαρακτήρα θεμελιώνουμε μια κουλτούρα συνεργασίας μεταξύ των πέντε παρατριχώνιων δήμων, στηριγμένη στους τομείς του πολιτισμού και του περιβάλλοντος, που αποτελεί τον πλέον πρόσφορο και προνομιακό χώρο, για να αναπτύξουμε μια συντονισμένη προσπάθεια, προκειμένου να βγει η περιοχή μας από την απομόνωση και να προσελκύσουμε επισκέπτες στον τόπο μας.

 

    Αυτές οι πολιτιστικές, περιβαλλοντικές και αθλητικές εκδηλώσεις αποτελούν ταυτόχρονα μια εναλλακτική πρόταση διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου σε άμεση συνάρτηση με το υδάτινο στοιχείο της περιοχής.

 

    Με την πρωτοβουλία αυτή θέλουμε επίσης να τονίσουμε ότι:

  • Το νερό είναι περιορισμένος φυσικός πόρος και δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για ανεξέλεγκτη και σπάταλη χρήση.
  • Η βιώσιμη και ορθή διαχείριση του νερού προβάλλει σήμερα ως επιτακτική ανάγκη».

Ο Μανούσος  Μανουσάκης

 

    Στη «Γιορτή» συμμετείχε ο γνωστός σκηνοθέτης του κινηματογράφου και της τηλεόρασης Μανούσος  Μανουσάκης ανταποκρινόμενος  στην πρόσκληση του Δημάρχου Θέστιεων.

 

    Στον σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε, ότι «η ευρύτερη περιοχή της λίμνης Τριχωνίδας είναι από τις πιο όμορφες περιοχές που έχει επισκεφθεί στην Ελλάδα» και κάλεσε τους κατοίκους «να προστατεύσουν το οικοσύστημα και να αναπτύξουν κοινές δράσεις».

 

    Στην σύντομη ομιλία του ο πρόεδρος του πολιτιστικού Ομίλου Καινούργιου «ΟΙ ΘΕΣΤΙΕΙΣ» Παναγιώτης Σαβέλωνας έκανε ιστορική αναδρομή στη «Γιορτή Αθερίνας»,  τονίζοντας τη διατροφική αξία των προϊόντων και αλιευμάτων της λίμνης τονίζοντας παράλληλα τις προσπάθειες για την ενδυνάμωση της εκδήλωσης.

 

Tο τουρνουά BEACH VOLLEY

 

   Στη συνέχεια της βραδιάς έγιναν οι απονομές των επάθλων στους νικητές των αγώνων Μπιτς βόλεϊ.

   Στο τουρνουά των γυναικών την 1η θέση πήρε το «ζευγάρι» Αγγελλομένου Έφη – Παπαλάμπρου Νατάσσα από το Αγρίνιο. 2η) Περιβόλα Αφροδίτη – Βλαχοπουλου Γκέλη από «Πήγασο» Αγρινίου. 3η) Παπανίκου Αρετή – Ασπρογιάννη Σοφία «Πήγασο» Αγρινίου.

   Στο τουρνουά των αντρών την 1η θέση πήρε το «ζευγάρι» Ασπρογιάννης Παύλος – Μπρέσακας Σπύρος από την ΓΕΑ. 2η) Κούστας Νίκος – Παλιούρας Δημήτριος από τον «Παλαμά» Μεσολογγίου. 3η) Στραβοδήμος Αθανάσιος – Καλατζής Νώντας από Αγρίνιο.

     Την απονομή στον πρώτο νικητή του μίνι διάπλου πραγματοποίησε ο ΙLΙJΑ STOJANOVSKI (πρώτος νικητής του 8ου διεθνή διάπλου της λίμνης Τριχωνίδας)

 

Άλλες συμμετοχές

 

   Από την πλευρά της Αυτοδιοίκησης συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Αρακύνθου Απόστολος  Ντζάνης, Μακρυνείας Βασίλης Καρακώστας, εκπρόσωποι των Δήμων Θέρμου και Παράβολας, η Νομαρχιακή Σύμβουλος Τατιάνα Τσιτσιμελή καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων.

 

   Επίσης παρευρέθησαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μοραΐτης, Σοφία Γιαννακά και ο  πολιτευτής του ιδίου κόμματος Ανδρέας Μακρυπίδης

 

   Αξίζει να σημειώσουμε την παρουσία της Μαρίας Λόης (παρατριχώνιας καταγωγής) γνωστής στο ευρύτερο κοινό από τις τηλεοπτικές της εκπομπές που αφορούν στην Ελληνική κουζίνα.

Το βιντεοκλίπ την μουσικής σύνθεσης “Ωδή στην Τριχωνίδα”. Τριχωνίδα. Η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας. Το “Πέλαγος της Αιτωλίας”. Η γεωλογική της ηλικία είναι τριών εκατομμυρίων ετών. Γύρω της αναφέρονται 17 αρχαίες πόλεις. ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ~~~~~~~~~~ Στίχοι: Παντελής Φλωρόπουλος Μουσική: Κωνσταντίνος Σαμψών. Ερμηνεία: Γεωργία Τριανταφύλλου Βιντεοληψία: Γιάννης Γιαννακόπουλος και Ανδρέας Κουτσοθανάσης. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στην βόρεια πλευρά της λίμνης, στις τοποθεσίες: Αμπάρια, Καινούργιο, Ντουγρή, Βαρειά, Μυρτιά, Φωτμού και Πετροχώρι. Σκηνοθεσία – Επεξεργασία βίντεο : Κωνσταντίνος Σαμψών

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΟΣ

 

Σε πανηγυρική εκδήλωση που έγινε την Τρίτη, 28 Απριλίου 2009, στην Πάτρα, στον Πολυχώρο Τέχνης και Πολιτισμού «ΠΟΛΙΤΕΙΑ», βραβεύτηκε ο Δήμος Θεστιέων από την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος, με το βραβείο του «Πράσινου Φορέα» για τη συμβολή του στην προστασία και προβολή του φυσικού περιβάλλοντος. Οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες του Δήμου Θεστιέων που αξιολογήθηκαν θετικά από την αρμόδια επιτροπή και για τις οποίες βραβεύτηκε είναι οι παρακάτω:

 

  • ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ (ΚΕ.ΠΕ.ΤΡΙ.), το οποίο δημιουργήθηκε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE-ΦΥΣΗ σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (Ε.Κ.ΘΕ.), την Αναπτυξιακή Αιτ/νιας (ΑΝ.ΑΙΤ. Α.Ε.) και την Εταιρία Προστασία Τριχωνίδας (Ε.Π.Τ.) και του οποίου την λειτουργία με το πέρας του προγράμματος LIFE, ανέλαβε ο Δήμος Θεστιέων σε συνεργασία με την μη Κυβερνητική Οργάνωση Εταιρία Προστασίας Τριχωνίδας. Το Κέντρο Περιβάλλοντος Τριχωνίδας βρίσκεται στην θέση Αμπάρια του Δήμου Θεστιέων και αποτελεί ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ στην λίμνη Τριχωνίδα. Λειτουργεί καθημερινά, δέχεται σχολεία και επισκέπτες, τους οποίους ξεναγεί στον χώρο του και τους ενημερώνει για την οικολογική σπουδαιότητα της λίμνης Τριχωνίδας, συμβάλλοντας έτσι σαν πρώτο βήμα στην προστασία της λίμνης και στην οικοτουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
    Στο ΚΕ.ΠΕ.ΤΡΙ. λειτουργεί εκθεσιακός χώρος, αίθουσα προβολών, καθώς επίσης και εργαστήριο ανάλυσης ποιότητας νερού. Επίσης, υπάρχει ενυδρείο με ψάρια της λίμνης, καθώς και μακέτα της υδρολογικής λεκάνης της Τριχωνίδας.
    Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι το Κέντρο Περιβάλλοντος Τριχωνίδας έχουν επισκεφθεί μέχρι σήμερα περισσότεροι από 10,000 επισκέπτες, γεγονός πολύ σημαντικό, δεδομένου ότι στην περιοχή δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη ο οικοτουρισμός.

  • ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΚΘΕΤΗΡΙΟΥ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ, στον εσωτερικό χώρο του ΚΕ.ΠΕ.ΤΡΙ. για τη φιλοξενία των ντόπιων ποιοτικών προϊόντων της Οικοτεχνίας Γυναικών του Δήμου Θεστιέων (Αιτωλίας Ποιήματα).
  • ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ  ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΤΙΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΗ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ Προϊόντος. Η μελέτη αυτή αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής με στόχο την ανάπτυξη εναλλακτικού και βιώσιμου-ποιοτικού τουρισμού.
  • ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΔΙΚΤΥΟ «ΛΙΜΝΕΣ ΖΩΗΣ»(LIVING LAKES). Η πρωτοβουλία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη.
  • ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ «ΑΜΠΑΡΙΑ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΥ ΚΑΙ ΑΓ.ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ».
  • ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΡΙΧΩΝΙΩΝ ΔΗΜΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ. Διοργανώθηκαν εκδηλώσεις για τον Πολιτισμό, τον Εναλλακτικό Τουρισμό και το Περιβάλλον με τη συμμετοχή όλων των Παρατριχώνιων Δήμων που έφεραν το γενικό τίτλο «ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ 2008- ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ».
    Στα πλαίσια των παραπάνω εκδηλώσεων, διοργανώθηκε ημερίδα με θέμα «ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ:ΤΟΠΟΣ ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΣΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ», κατά την οποία διαμορφώθηκε πόρισμα και διεκδικητικό πλαίσιο από τους πέντε παρατριχώνιους Δήμους για την λίμνη Τριχωνίδα και την ευρύτερη περιοχή και τέθηκε ως κύρια προτεραιότητα η ίδρυση και λειτουργία Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Τριχωνίδας.
  • ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ». Στα πλαίσια του οποίου α) εξεδόθη ο πρώτος δίγλωσσος οικοτουριστικός οδηγός που αφορά στη Λίμνη Τριχωνίδα και β) έγινε καταγραφή όσων επιθυμούν να ασχοληθούν στο Δήμο Θεστιέων με τον τομέα του οικοτουρισμού και του αγροτουρισμού.
  • ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ. Ο Δήμος Θεστιέων με σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έθεσε συγκεκριμένες προδιαγραφές και όρους για τη λειτουργία των επιχειρήσεων σχετικά με την προσφορά των τοπικών ποιοτικών προϊόντων και την ποιοτική παροχή υπηρεσιών με στόχο να δημιουργήσει ένα μέτωπο ποιότητας στην περιοχή.

    ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΤΙΕΩΝ

Πρόγραμμα ΠΕΔ Διασυνοριακού ΕΡΓΟΥ Ι.C.E. 2015

Φορείς Υλοποίησης:

Εταιρία Προστασίας Τριχωνίδας ( Ε.Π.Τ. ) – Πολιτιστικός Σύλλογος Παναιτωλίου << ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΠΡΑΛΟΣ >> – Βιοκαλλιεργητική Περιβαλλοντική Εταιρεία Τριχωνίδας ΒΙΟΤΡΙΧΩΝΙΣ

 

Σύντομη Περιγραφή του Προγράμματος Περιήγησης Τουριστικών Πρακτόρων  :

(15 τουριστικοί πράκτορες από Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Βόλο)

Τέσσερις λίμνες και μια θάλασσα σε ένα μαγευτικό τετραήμερο στους Δρόμους του Νερού και στο τραγούδι της Φύσης, στα ίχνη των προγόνων μας και τα λατρευτικά μονοπάτια, όλα αυτά  σε μια ακτίνα 35   χιλιομέτρων. Τόπος εκκίνησης το Αγρίνιο.

Πρόκειται για ένα οικοτουριστικό, εκδρομικό πακέτο τεσσάρων ημερών περιήγησης και ξενάγησης στη φύση, την ιστορία και τον πολιτισμό, που μπορεί να πραγματοποιείται όλες τις εποχές του χρόνου.  

Η 1η ημέρα της οικοτουριστικής απόδρασης ξεκινά με την επίσκεψη στο Κέντρο Περιβάλλοντος Τριχωνίδας (ΚΕ.ΠΕ.ΤΡΙ.), το οποίο δημιουργήθηκε στη θέση του παλαιού αντλιοστασίου του Παναιτωλίου, στην περιοχή Αμπάρια, από την Εταιρία Προστασίας Τριχωνίδας (Ε.Π.Τ.) μέσω του ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού Προγράμματος  life/nature99 με τίτλο <<Δράσεις για την Προστασία των Ασβεστούχων Βάλτων της λίμνης Τριχωνίδας>>.  

Εκεί οι επισκέπτες θα ενημερωθούν για την οικολογική αξία της λίμνης, τη σημασία της βιοποικιλότητάς της, καθώς και τη σημασία του ευρωπαϊκού προγράμματος, τα αξιοθέατα και την παράδοση και θα έχουν

την ευκαιρία να γνωρίσουν και να δοκιμάσουν τα εξαιρετικά  ντόπια ποιοτικά προϊόντα  (ελιές, λάδι, κρασί μαλαγουζιά, κλπ) στην έκθεση που λειτουργεί στο ΚΕ.ΠΕ.ΤΡΙ  υπό την αιγίδα της Βιοκαλλιεργητικής Περιβαλλοντικής Εταιρίας <<Βιοτριχωνίς>>.

Στην αίθουσα προβολών του ΚΕ.ΠΕ.ΤΡΙ. θα προβληθεί βίντεο / ντοκιμαντέρ με τίτλο : Οι δρόμοι του Νερού και της Φύσης.

Στη συνέχεια οι επισκέπτες με τον οικοξεναγό  θα ξεκινήσουν το γύρο της Τριχωνίδας.

Ο γύρος θα περιλαμβάνει: Επίσκεψη στην Ακρόπολη του Βουκάτιου στο χωριό Παραβόλα και επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο του Συλλόγου Γυναικών Παραβόλας.

Από την Παραβόλα ακολουθώντας τον παραλίμνιο δρόμο θα διασχίσουν τους συνοικισμούς Δογρί και Βαρειά  όπου υπάρχουν υποδομές  ώστε τους καλοκαιρινούς μήνες ο επισκέπτης να μπορεί να απολαύσει ένα μπάνιο στη λίμνη. Οι εκδρομή συνεχίζεται προς την Κάτω Μυρτιά ή Γουρίτσα (όπου επίσης υπάρχουν δυνατότητες κολύμβησης στη λίμνη).

Κάτω Μυρτιά. Επίσκεψη στους καταρράκτες του Διχαλορέματος και το νερόμυλο του Θανάση Κωνσταντόπουλου που λειτουργεί από το 1771 και περνά από πατέρα σε γιο. Στο μύλο αυτό αλέθεται καλαμπόκι και σιτάρι, ενώ στη νεροτριβή του πλένονται παραδοσιακά τα κιλίμια, οι φλοκάτες και οι κουβέρτες. Οι καταρράκτες του Διχαλορέματος πέφτουν από τον απότομο βράχο της Παναγίας της Ελεούσας και τροφοδοτούν το νερόμυλο με νερό και κινητήρια δύναμη.

Επίσκεψη στους πορτοκαλεώνες της περιοχής. Εδώ φύεται το ξακουστό παγκοσμίως σαγκουίνι πορτοκάλι, καθώς και το ιδιαίτερο σε οξύτητα λεμόνι  της Γουρίτσας. Διασχίζοντας με τα πόδια το λεμονοπορτοκαλόδασος  ο επισκέπτης φτάνει στο Μοκιστιάνικο Ρέμα

Γεύμα στην Κάτω Μυρτιά σε παραδοσιακή ταβέρνα με ντόπια κουζίνα όπου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν, εκτός από την ξακουστή πλέον αθερίνα της Τριχωνίδας και άλλα ψάρια της λίμνης μαγειρεμένα  με παραδοσιακό  τρόπο (Τσερούκλες στον ταβά, Γλανιδόπιτα κ.α.). Στον μοναδικό αυτό παραλίμνιο οικισμό- ψαροχώρι έχει καθιερωθεί από τους ψαράδες και τους εστιάτορες <<  η γιορτή Της  Αθερίνας>> (όπως και στην κοινότητα Καινούριου, στις εκδηλώσεις για τα Θέστια) κάθε Αύγουστο.

Μετά το γεύμα θα ακολουθήσει επίσκεψη στο νερόμυλο της Αγίας Σοφίας σ’ ένα  κατάφυτο με πλατάνια ρέμα. Ανακάλυψη  βιοπικιλότητας μέσα σε αυτό το μαγευτικό τοπίο.  Εν συνεχεία  το ιερό λίκνο των Αιτωλών, ο Θέρμος ή όπως επικράτησε στην εκφώνησή του, το Θέρμο.    Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο. Επίσκεψη στο παραδοσιακό Πετροχώρι,  στάση για καφέ και απόλαυση της μοναδικής θέας της λίμνης  στον  ξενώνα Αλθαία, το <<μπαλκόνι της Τριχωνίδας>> πριν  την κάθοδο προς τον κάμπο της Μακρυνείας.  Διασχίζουμε τα χωριά Σιταράλωνα, Αγ. Ανδρέα, Δαφνιά.

Επόμενος σταθμός το Ασκληπιείο στην τοπική κοινότητα  Γαβαλούς ή αρχαίο Τριχώνιο, το οποίο ανακαλύφθηκε το 1992 και είναι το μοναδικό που έχει ανασκαφεί σε όλο τον νομό.

Ακολουθεί επίσκεψη στο σημερινό Τριχώνιο, περιοχή του οικοτόπου προτεραιότητας των Ασβεστούχων Βάλτων και του υγρού δάσους των Φράξων που αποτελεί βιογενετικό απόθεμα και καταφύγιο  μιας σπάνιας χλωρίδας και πανίδας.

Επιστροφή περνώντας από τα χωριά Γραμματικού, Μαραράγκα, Παππαδάτες, Ζευγαράκι, Κόμβος Συκιάς και από κει  στο Αγρίνιο  όπου η ομάδα των επισκεπτών θα έχει κατάλυμα σε ξενοδοχείο της πόλης για τις  ημέρες που θα διαρκέσει το οικοτουριστικό πακέτο. Ελεύθερο πρόγραμμα περιήγησης στην πόλη του Αγρινίου.

Την 2η ημέρα η ομάδα μαζί με τον οικοξεναγό θα εκδράμουν αρχικά στην τεχνητή λίμνη Καστρακίου, στη θέση μπαμπαλιό, 32 χλμ από το Αγρίνιο. Είναι τεχνητή λίμνη κατασκευασμένη στην κοίτη του ποταμού Αχελώου στο σημείο συμβολής του με τον παραπόταμο Ίναχο..

Η λίμνη του Καστρακίου καταλήγει βορειοδυτικά στο χωριό Μπαμπαλιό δημιουργώντας ένα τοπίο απείρου κάλλους. Μικρή πεζοπορία στις όχθες των <<φιόρδ>> της τεχνητής λίμνης και καφές  στο  μικρό γραφικό χωριό χτισμένο σε ένα πανέμορφο τοπίο πού κυριαρχεί το πράσινο και το υγρό στοιχείο. Επιστρέφοντας θα συναντήσουμε την τεχνητή λίμνη του Στράτου, όμορφη, ήρεμη με καταγάλανα νερά.  Η παρόχθια βλάστηση και ο πλούτος του οικοσυστήματος μετέτρεψαν τον τόπο από έργο ενέργειας και άρδευσης σ’ έναν από τους πλουσιότερους υδροβιότοπους της χώρας. Σύντομη στάση και οικοξενάγηση.  

Επίσκεψη και ξενάγηση στον Αρχαιολογικό  χώρο του Στράτου.

Επιστροφή με κατεύθυνση το Βλοχό, την Ακρόπολη των Θεστιέων, μια φυσικά οχυρή θέση, αλλά και μια καταπληκτική Βίγλα από την κορυφή του Γλα  με θέα σε ολόκληρη την Τριχωνίδα και την λεκάνη του κάτω ρου του Αχελώου. Εκεί βρίσκεται  η μονή της Παναγίας του Βλοχού, καθώς και τα  τείχη  της Ακρόπολης τα οποία κατασκευάσθηκαν κατά τη μυθολογία από τους Κύκλωπες. Η Ακρόπολη του Βλοχού και η περιοχή των Θεστιέων στην καρδιά του «Μεγάλου Αιτωλικού πεδίου», είναι ο τόπος που από τα προϊστορικά χρόνια κατοικούσαν οι Θεστιείς. Επίσκεψη και ξενάγηση στο μοναστήρι και τα τείχη.  .

Γεύμα στην <<πέτρινη ταβέρνα του Βελή>>  με την παραδοσιακή σπιτική κουζίνα. Όλα τα προϊόντα προέρχονται από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες, ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ.

Κατεβαίνοντας από το Βλοχό στάση για καφέ δίπλα στα νερά της Τριχωνίδας, στο <<Αρχοντικό της λίμνης>> στην κοινότητα του Καινούριου.

Στην συνέχεια επίσκεψη στο οινοποιείο Θεστία  (κοινότητα Καινούριου). Όπου παράγεται ο γνωστός τοπικός λευκός οίνος Μαλαγουζιά.  

Προτείνουμε για το βράδυ το μπαρ-εστιατόριο AQUATERRA  για ποτό και φαγητό στο <<μπαλκόνι>> του Καινούριου, με την θαυμάσια θέα.  Επιστροφή  στο Αγρίνιο.

Την 3η ημέρα του οικοτουριστικού πακέτου οι εκδρομείς θα επισκεφτούν το όρος Αράκυνθος ή Ζυγός.

Πρώτος προορισμός το χωριό Ελληνικά.  Από εκεί πεζοπορία προς το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου της Συβίστας.  μέσα από δάση βελανιδιάς. Γύρω από τη μονή το δάσος με  τις αιωνόβιες καστανιές.  Οικοξενάγιση για την χλωρίδα και την μικροπανίδα.  Στον περίβολο, κάτω από τον ίσκιο των πελώριων καστανιών στάση για πικ-νικ με τοπικά εδέσματα που θα ετοιμάσουν και θα μεταφέρουν (στον χώρο του πικ-νικ)  ντόπιοι παραγωγοί   του χωριού Αμπέλια  (Κάτω Ελληνικά).

Συνεχίζουμε την πεζοπορία προς τον οικισμό Αμπέλια (Κάτω Ελληνικά), περιοχή ασβεστολιθική με μεγάλα φαράγγια, λημέρια των γυπών (Gyps fulvus), μεγάλα πτωματοφάγα πουλιά, που συντηρούν ακόμα ένα καλό πληθυσμό στην περιοχή αυτή και έχουν μια ξεχωριστή θέση στις δοξασίες και τις παραδόσεις των ντόπιων. Μια περιοχή με εκπληκτική θέα προς τις λιμνοθάλασσες Μεσολογγίου και Αιτωλικού, με το <<νησί>> του Αιτωλικού να φαίνεται σε όλο του το μεγαλείο.  (εκεί θα συναντήσουμε  ειδικό για τα όρνια ορνιθολόγο, ο οποίος με τηλεσκόπιο και κιάλια θα μας μυήσει στον κόσμο των γυπών, ενημερώνοντάς μας  για την ανάγκη προστασίας  και διατήρησής τους στην περιοχή αυτή >>.

Στην περιοχή θα   περιμένει το λεωφορείο των εκδρομέων για να μας πάει στο Αιτωλικό. Επίσκεψη στο  Μουσείο της Μεγάλης αιτωλικιώτισας χαράκτριας Βάσως Κατράκη.

επιστροφή  στο Αγρίνιο.

Σε όλη τη διάρκεια του οικοτουριστικού γύρου οι επισκέπτες με τη βοήθεια του οικοξεναγού θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την πλούσια βιοποικιλότητα του τόπου, χλωρίδας και μικροπανίδας, ένας καινοτόμος τρόπος προσέγγισης της φύσης με σκοπό την ευαισθητοποίηση για τη ζωή που μας περιβάλλει

Την 4η και τελευταία ημέρα, πρωί:  επίσκεψη στο ..Παπαστράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου   Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου στεγάζεται σε κτίριο που βρίσκεται νοτιοανατολικά του μεγάλου πάρκου της πόλης και κτίστηκε τη δεκαετία του ’60 με δωρεά των αδελφών Παπαστράτου. Εκτίθενται ευρήματα που καλύπτουν ένα ευρύ χρονολογικό φάσμα από τη Νεολιθική εποχή (7η χιλιετία π.Χ.) έως τα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια (4ος αι. π.Χ.) και προέρχονται από ολόκληρο το νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Στη συνέχεια επίσκεψη στη Γλυπτοθήκη Καπράλου. Στην πόλη του Αγρινίου, από το 1996, λειτουργεί η Γλυπτοθήκη Καπράλου. Σε ένα σύγχρονο κτίριο μοντέρνας αρχιτεκτονικής, δωρεά της οικογένειας Παπαστράτου, φιλοξενείται η μεγαλύτερη συλλογή έργων του καλλιτέχνη, της περιόδου 1930-1956. Ο Δήμος Αγρινίου ως ελάχιστη τιμή στον μεγάλο πλάστη και δημιουργό, το 1993 σε συνεργασία με το ίδρυμα “Χρήστος και Σούλη Καπράλου” προχώρησε στη χύτευση των έργων και στη συνέχεια, από το 1994, σταδιακά τοποθέτησε τα έργα στη μόνιμη θέση τους στον υπέροχο εκθεσιακό χώρο της Γλυπτοθήκης Καπράλου. Η συλλογή που φιλοξενείται στο χώρο αυτό, αποτελείται από εξήντα έργα μικρού και μεγάλου μεγέθους, Ανάμεσά τους, η εμβληματική μορφή της “Μάνας” του γλύπτη στον προαύλιο χώρο..

Θα ακολουθήσει επίσκεψη  στο Λαογραφικό Ιστορικό Φιλολογικό Μουσείο Αιτωλοακαρνανίας Το Λαογραφικό Ιστορικό Φιλολογικό Μουσείο Αιτωλοακαρνανίας, ιδρύθηκε από τον «Παναιτωλοακαρνανικό  Σύλλογο Γυναικών» με πρωτοβουλία της προέδρου του Μαίρης Χρυσικοπούλου.  Από το 1981 στεγάζεται προσωρινά σε μισθωμένο κτίριο.
Το Μουσείο καλύπτει στο σύνολό του μια χρονική περίοδο 100 ετών, από την Επανάσταση του1821 μέχρι το 1920.. Τα εκθέματα, περίπου 2.500, καλύπτουν τους εξής τομείς:
Αστικό δωμάτιο, Ιστορικό τμήμα Θρησκευτικό, Νομισματικό, Φιλολογικό, Αγροτική καθημερινή ζωή, Παραδοσιακές καλλιέργειες, το Υφαντό, το Ψωμί, Καραγκιόζης, Θέατρο, Μνήμη Μικράς Ασίας, Λαογραφική Βιβλιοθήκη, Αίθουσα Εκδηλώσεων. Και σε λεπτομέρειες: Φορεσιές, δαντέλες, κεντήματα, υφαντά, ξυλόγλυπτα, φωτογραφίες, έγγραφα, έπιπλα, οικιακά σκεύη, εργαλεία..

Ελεύθερη περιπλάνηση στο κέντρο και την Αγορά του Αγρινίου  ανακαλύπτοντας τα ξακουστά ουζερί της πόλης, την κίνηση και τη ζωντάνια της.

 

 

Προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των περιοχών της Αιτωλοακαρνανίας. Τουρισμός – Οικοτορισμός 

Το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που έχει επικρατήσει στην Ελλάδα είναι αυτό του μαζικού / παραθεριστικού τουρισμού, το οποίο προωθείται μέσω τουριστικών πακέτων και ανταποκρίνεται σε άτομα ποικίλων οικονομικών δυνατοτήτων και προτιμήσεων. Ωστόσο, την τελευταία δεκαετία, σημαντικό μέρος των τουριστών αποζητά και επιδιώκει ποικιλία και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες κατά τη διάρκεια των διακοπών του, ενώ ταυτόχρονα επιθυμεί να ανακαλύψει και να γνωρίσει σε βάθος τον τόπο προορισμού του, πραγματοποιώντας βιωματικές εμπειρίες που θα μείνουν αξέχαστες.

Παρά το γεγονός αυτό, οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού δεν έχουν σχεδιαστεί και προβληθεί ιδιαίτερα στην Αιτωλοακαρνανία ούτε υπάρχει φορέας για μια συστηματική και μεθοδική προβολή των δυνατοτήτων του Νομού ως «περιοχή πράσινου τουρισμού». Όλες οι ενέργειες προβολής και η παραγωγή πληροφοριακού – προωθητικού υλικού, αφορούν στο μαζικό τουρισμό. Τα τελευταία χρόνια έχουν ξεκινήσει μικρές προσπάθειες για την ανάπτυξη και προβολή του εναλλακτικού τουρισμού.

Είναι εμφανής η έλλειψη υλικού προβολής-προώθησης θεματικού και εναλλακτικού τουρισμού.

Αποτελεί αναγκαιότητα η διοργάνωση εξειδικευμένων ημερίδων, για τη δημιουργία διαδρομών στην ενδοχώρα του νομού, με απώτερο στόχο την ενημέρωση των ξεναγών για τα αξιοθέατα της περιοχής και την προώθηση των διαδρομών αυτών ως τουριστικό προϊόν, στα τουριστικά γραφεία με τα οποία συνεργάζονται.

Μέσω της δράσης επιδιώκεται:

  • η προβολή της ενδοχώρας ως τόπος προορισμού για τουρισμό ποιότητας και τουρισμό υπαίθρου,
  • η στοχευμένη προβολή ειδικών προϊόντων θεματικού τουρισμού (π.χ. ειδικών διαδρομών για τη χλωρίδα και πανίδα, σπηλαιολογικό τουρισμό, εκκλησιαστικό τουρισμό κλπ),
  • η αύξηση του ρεύματος τουριστών της περιοχής (με τουρίστες υψηλής εισοδηματικής τάξης, κατηγορίες τουριστών ειδικών ενδιαφερόντων),
  • η αύξηση της ροής επισκεπτών προς την ενδοχώρα του νομού, που διαμένουν σε ξενοδοχειακές μονάδες της παραλιακής ζώνης (λειτουργώντας συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά προς το μαζικό / παραθεριστικό τουρισμό), με τη μορφή οργανωμένων ή μεμονωμένων περιηγήσεων και εκδρομών.

Ενδεικτικές δράσεις είναι:

  • Η δημιουργία έντυπου υλικού, που θα διανέμεται σε εκθέσεις, τουριστικά γραφεία, φορείς, ξενοδοχεία (σε ειδικά stands), μουσεία, και γενικότερα σε χώρους μαζικής προσέλευσης.
  • Η συμμετοχή σε εκθέσεις και ειδικές εκδηλώσεις (συμπόσια, ημερίδες, κλπ.). Στις εκδηλώσεις αυτές θα προβάλλεται κατάλληλα και αποτελεσματικά η Αιτ/νια  και ειδικότερα η ενδοχώρα, ως περιοχή «πράσινου τουρισμού».
  • Η φιλοξενία δημοσιογράφων, τουριστικών πρακτόρων και διαμορφωτών κοινής γνώμης (opinion leader), με στόχο την ένταξη της περιοχής σε προγράμματα θεματικού τουρισμού, καταχωρήσεις σε εξειδικευμένες εκδόσεις, κλπ.
  • Η δημιουργία ιστοσελίδας, για την ηλεκτρονική προβολή της περιοχής (πολιτισμικά στοιχεία, φυσικό περιβάλλον, δυνατότητες διαμονής, εστίασης, εναλλακτικού τουρισμού κλπ).
  • Οι καταχωρήσεις σε εξειδικευμένα περιοδικά, μεγάλης κυκλοφορίας σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο.
  • Η ένταξη σε ειδικές ιστοσελίδες μεγάλης επισκεψιμότητας.

Ειδικό βάρος θα δοθεί σε παρεμβάσεις που σχετίζονται με:

  • τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού για ειδικές ομάδες πληθυσμού (εκκλησιαστικός, ορειβατικός, σπηλαιολογικός, οινοτουρισμός, τουρισμός για ΑΜΕΑ κ.α.), που θα έχουν τη δυνατότητα να συνδυάσουν τη διαμονή τους στην περιοχή με το θέμα / δραστηριότητα που τους ενδιαφέρει,
  • την προβολή των ιδιαίτερων πολιτισμικών στοιχείων της περιοχής, όπως η τοπική διατροφή, η λαϊκή τέχνη, η παράδοση, τα πανηγύρια κλπ.
  • τη χαρτογραφική και περιγραφική αποτύπωση των αγροτικών και βιομηχανικών κτιρίων της περιοχής, που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον (νερόμυλοι, φάμπρικες –αποθήκες καπνού κλπ), στη λογική της ειδικής διαδρομής.

Για την υλοποίηση της δράσης θα πρέπει να διαμορφωθούν και οι επιλέξιμες δαπάνες.

Στόχος της δράσης είναι η προώθηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων περιοχών εντός της περιοχής παρέμβασης, τα οποία σχετίζονται με φυσικούς, ιστορικούς, και πολιτιστικούς πόρους. Αναδεικνύεται έτσι το τοπικό κεφάλαιο και η πολιτισμική κληρονομιά των περιοχών μέσω των πλεονεκτημάτων που υπάρχουν διασφαλίζοντας έτσι μια συνέχεια στις επιχειρούμενες δράσεις του ιδιωτικού αλλά και δημοσίου τομέα, παρουσιάζοντας συνολικά ένα ολοκληρωμένο και πολυεπίπεδο τελικό προϊόν φιλικό σε κάθε χρήστη.

Εντός της περιοχής παρέμβασης υπάρχει πλήθος μνημείων ιστορικού ενδιαφέροντος (π.χ. αρχαιολογικοί χώροι, βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία), περιοχές ειδικού φυσικού κάλλους (δρυμοί και περιοχές NATURA), με έντονο ενδιαφέρον από πλευράς χλωρίδας και πανίδας, περιοχές με πολιτισμική δραστηριότητα, καθώς και χώροι στους οποίους απεικονίζεται η συνέχεια της παράδοσης και ιστορίας των περιοχών, καθώς και των δυνατοτήτων των περιοχών στην παραγωγή υψηλής ποιότητας παραδοσιακών προϊόντων.

Επιδιώκεται η «ενοποίηση» περιοχών του ίδιου θεματικού ενδιαφέροντος με στόχο της προστασία των περιοχών και δράσεων που λαμβάνουν χώρα σε αυτές (ιδιωτικές επενδύσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, παραδοσιακά προϊόντα). Η παραγωγή του υλικού θα ακολουθήσει όλες εκείνες τις σύγχρονες μεθόδους επικοινωνίας, ώστε το υλικό να είναι φιλικό στο χρήστη και αποτελεσματικό σύμφωνα με τους επιδιωκόμενους στόχους.

Μέσω της δράσης επιδιώκεται:

  • Η ανάδειξη και προστασία των συγκριτικών πλεονεκτημάτων περιοχών, συνδεδεμένων με την τοπική κουλτούρα και πολιτισμό Η αύξηση της ζήτησης για παραδοσιακά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας
  • Η ανάδειξη και διατήρηση περιοχών NATURA στην περιοχή οι οποίες δεν έχουν επαρκώς αναδειχθεί, και συμβολή στη ορθή διαχείριση προστασία και ανάδειξη των περιοχών.
  • Άρση απομόνωσης περιοχών ειδικού ενδιαφέροντος (φυσιολατρικού, πολιτισμικού, ιστορικού)

Η συμβολή της δράσης στους στόχους του τοπικού προγράμματος αναφέρεται :

  • Στην επίτευξη της περιβαλλοντικής ισορροπίας με την προστασία και ανάδειξη των περιβαλλοντικών – πολιτισμικών στοιχείων της περιοχής.

Ισόρροπη ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας με την προώθηση της ανάπτυξης μικρών επιχειρήσεων κοντά σε περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος (πολιτιστικού, φυσικού, ιστορικού).

Περιοχή εφαρμογής: Όλη η περιοχή παρέμβασης.

Δικαιούχοι: OTA, τα νομικά τους πρόσωπα και άλλοι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και ιδιωτικοί φορείς, με σκοπό την υλοποίηση αντίστοιχων έργων δημόσιου χαρακτήρα.

Η παραπάνω δράση λειτουργεί συμπληρωματικά και σε συνέργεια με τις παρακάτω δράσεις:

  • Ίδρυση και εκσυγχρονισμός τοπικών κέντρων τουριστικής πληροφόρησης
  • Ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμός μικρής δυναμικότητας υποδομών διανυκτέρευσης
  • Ενίσχυση πολιτιστικών εκδηλώσεων ανάδειξης και διατήρησης της τοπικής κληρονομιάς
  • Βελτίωση και ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων
  • Δικτύωση ομοειδών ή συμπληρωματικών επιχειρήσεων όλων των κλάδων της τοπικής οικονομίας.
  • Διατήρηση, αποκατάσταση και αναβάθμιση περιοχών, όπως βελτίωση – σήμανση μονοπατιών, φυτοτεχνικές εργασίες, τεχνικά έργα μικρής κλίμακας για την προστασία του εδάφους, διαμόρφωση θέσεων θέας, καθώς και δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

Τα καινοτόμα χαρακτηριστικά της δράσης σχετίζονται με την ανάπτυξη θεματικού χαρακτήρα προωθητικού υλικού στο οποίο ακολουθούνται όλες οι σύγχρονες μέθοδοι επικοινωνίας (web development, multimedia). Έτσι το τελικό υλικό θα έχει τη δυνατότητα να τοποθετηθεί σε «θέσεις» ειδικού ενδιαφέροντος (εκθέσεις, Tour agents, κλαδικοί φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό), προωθώντας έτσι τα επιμέρους χαρακτηριστικά – πλεονεκτήματα και λειτουργώντας συμπληρωματικά με το γενικό προωθητικό υλικό του Νομού..

 

www.oikoait.gr –  νανογωβιός.pdf

 
 

«ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑΣ»

ΘΕΣΤΙΑ 2009

Ο ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΤΙΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΕΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΕ ΘΕΜΑ :

«ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑΣ»

 

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων «ΘΕΣΤΙΑ 2009» πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 Ιουνίου στο Δήμο Θεστιέων, στην πλατεία του Δημαρχείου, η παρουσίαση της αρχιτεκτονικής μελέτης με θέμα «ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑΣ».

Εισηγητές ήταν ο κ. Βασίλης Γκανιάτσας, Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π., Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Εδιμβούργου (Ph.D.), Αναπληρωτής καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ε.Μ.Π. – Διευθυντής τομέα Ι – Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και οι κ.κ. Αννεζίνα Δαμπολιά, Δανάη Καρυοφύλλη, Βασιλική Κολοβού, Αρχιτέκτονες Μηχανικοί Ε.Μ.Π.

 

Στη συνέχεια η επιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου επισκέφθηκε την Παλαιοχώρα και εκεί στον εγκαταλελειμμένο παραλίμνιο οικισμό ο Δήμαρχος Θεστιέων επεσήμανε ότι: «……Ο οικισμός αυτός που βρίσκεται διακόσια μέτρα από τη λίμνη Τριχωνίδα και αποτελείται από ένα σύμπλεγμα επτά πετρόκτιστων σπιτιών, χτίστηκε το 1830 και εγκαταλείφθηκε όταν οι κάτοικοί του μετακινήθηκαν βόρεια και εγκαταστάθηκαν κατά μήκος της οδικής αρτηρίας που έγινε επί Χαριλάου Τρικούπη το 1885 διότι εδαφικά και κλιματολογικά θεωρήθηκε περισσότερο προνομιούχα εκ του γεγονότος ότι βρισκόταν σε απόσταση από τις βαλτώδεις περιοχές της λίμνης που ευθύνονταν για τις επιδημίες ελονοσίας που έπλητταν προπολεμικά το πληθυσμό.

 

Ο οικισμός της Παλαιοχώρας είναι ένα άριστο δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής από τους ελάχιστους παραδοσιακούς οικισμούς που έχουν διασωθεί στο Νομό Αιτ/νιας.

 

Ο νέος οικισμός, το νέο χωριό, που δημιουργήθηκε και ιδιαίτερα οι κατασκευές του από το 1970 και μετά, εγκατέλειψαν την παραδοσιακή φόρμα και δυστυχώς υποτάχθηκαν σε ένα πνεύμα προχειρότητας και ανάγκης. Για το λόγο αυτό η διατήρηση και αξιοποίηση του οικισμού της Παλαιοχώρας κρίνεται σαν σπουδαία κατάθεση στο χώρο του πολιτισμού και της παράδοσης……»

 

Ακολούθως ο καθηγητής του Ε.Μ.Π. κ. Γκανιάτσας επεσήμανε την αξία του αγροτικού τοπίου και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος τονίζοντας ότι ο οικισμός της Παλαιοχώρας είναι μέρος της φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την οποία αξίζει να προστατεύουμε, να αξιοποιήσουμε και να αναδείξουμε.

 

Τέλος οι αρχιτέκτονες μηχανικοί κ.κ. Αννεζίνα Δαμπολιά, Δανάη Καρυοφύλλη και Βασιλική Κολοβού αναφέρθηκαν συνοπτικά στην πρόταση για την αξιοποίηση του οικισμού της Παλιοχώρας και τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών και προσδιόρισαν τις συγκεκριμένες χρήσεις που προτείνουν για καθένα χωριστά από τα πέτρινα κτίρια του οικισμού.