Ένα εξαιρετικά σημαντικό αθλητικό και πολιτιστικό γεγονός, υπερτοπικής εμβέλειας, με οικολογικό μήνυμα εγκαταλείφθηκε. Ποιος φταίει που τούτος ο τόπος καταδικάστηκε στο τέλμα, στην υστέρηση και στην απομόνωση; «Ποιος φταίει; Ποιος φταίει; Κανένα στόμα δεν το’βρε και δεν το’πε ακόμα» (Κώστας Βάρναλης). Όμως κάποτε πρέπει να μιλήσουμε, να το πούμε…..
Γράφει ο συνεργάτης του Δικτύου μας Δημήτρης Τραπεζιώτης
Στις αρχές Αυγούστου και ενώ παρακολουθούσα το δελτίο ειδήσεων από γνωστό, τηλεοπτικό κανάλι πανελλήνιας εμβέλειας μεταδόθηκε η είδηση, συνοδευόμενη και από σχετικές εικόνες, ότι στη λίμνη Πλαστήρα διεξήχθη και φέτος ο 21ος κολυμβητικός διάπλους της λίμνης (από τις 31/7 – 2/8/2020) με συμμετοχή 170 αθλητριών και αθλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η διοργάνωση αυτή φέτος αναβαθμίστηκε σε τριήμερο, έγινε με επαγγελματικό τρόπο και πλαισιώθηκε με παράλληλες πολιτιστικές και γαστρονομικές εκδηλώσεις. Τα στιγμιότυπα που αποτυπώθηκαν σε φωτογραφίες και βίντεο έγιναν viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενώ η ΕΡΤ κάλυψε με ζωντανή σύνδεση τον αγώνα με ρεπορτάζ που έπαιξαν στην ΕΤ1 και στην ΕΤ3. Tο Live Streaming Καρδίτσας προσέφερε ζωντανή σύνδεση των αγώνων και τις τρεις ημέρες που διήρκεσε το γεγονός, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλον τον πλανήτη να ζήσει την ατμόσφαιρα και την χαρά όσων συμμετείχαν σε μια αθλητική διοργάνωση εφάμιλλη μεγάλων αγώνων και έκανε την τοπική κοινωνία και τους ντόπιους επισκέπτες να νοιώθουν υπερήφανοι για τον τόπο τους.
Ο Δήμαρχος του Δήμου όπου ανήκει η λίμνη Πλαστήρα δήλωσε χαρακτηριστικά: «ξεκινήσαμε να δουλεύουμε από τα μέσα Αυγούστου της φετινής χρονιάς για την διοργάνωση των αγώνων του 2021 και 2022 και ενισχύουμε την πρωτοβουλία προς όφελος της περιοχής…»
Ακούγοντας την είδηση αυτή και βλέποντας τις αντίστοιχες εικόνες ήταν σαν να με κτύπησε ηλεκτρικό ρεύμα. Ζήλεψα κυριολεκτικά και οργίστηκα. Οργιστικά γιατί σκέφθηκα ότι εξ αιτίας της αμέλειας, που εγγίζει τα όρια της εγκληματικής αδιαφορίας, αν άλλα συμπλέγματα ή σκοπιμότητες δεν υπαγόρευαν αυτήν την επιλογή, εγκαταλείφτηκε από τον Δήμο Αγρινίου, από το 2010 ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΠΛΟΥΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ. Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και σημαντικό αθλητικό γεγονός υπερτοπικής εμβέλειας που ταυτόχρονα συνιστούσε ένα από τα πλέον πρόσφορα και αποτελεσματικά μέσα προβολής και ανάδειξης της μεγαλύτερης λίμνης της Ελλάδας, της λίμνης Τριχωνίδας καθώς και της ευρύτερης περιοχής. Ενώ το είπαμε και το ξαναείπαμε για το πόσο σημαντικό είναι να επανορδιοργανωθεί και να επεκταθεί ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΠΛΟΥΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ, ωστόσο όλα αυτά τα χρόνια καταγράφεται μια ολοσχερής απραξία. Δεν ιδρώνει το αυτί κανενός. Να γιατί ο τόπος μας είναι σε αυτά τα χάλια, βυθίζεται συνεχώς στο τέλμα, στην υστέρηση, στην υποβάθμιση και στην απομόνωση. Να γιατί άλλες περιοχές είναι σημεία αναφοράς στις καθημερινές συζητήσεις μας ως πρότυπα ανάπτυξης, όπως μεταξύ άλλων και η λίμνη Πλαστήρα και βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα από εμάς και προχωρούν μπροστά.
ο διεθνής κολυμβητικός διάπλους της λίμνης Τριχωνίδας διεξαγόταν επί σειρά ετών με τη συμμετοχή αθλητών από όλον τον κόσμο ( από Ευρώπη, Ασία, Αυστραλία, ΗΠΑ κ.α.) με τη χρηματοδότηση και υπό την αιγίδα του πρώην Δήμου Θεστιέων, επί Δημαρχίας του υποφαινομένου και με τη συνεργασία των αθλητικών και πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής.
Επρόκειτο για ένα Κολυμβητικό Μαραθώνιο 16 χιλιομέτρων στη λίμνη από την περιοχή Καψοράχη ως σημείο εκκίνησης μέχρι την περιοχή Αμπάρια (Παναιτωλίου) σημείο τερματισμού των κολυμβητών. Ένα τέτοιο κορυφαίο αθλητικό γεγονός υπερέβαινε τα στενά όρια του τότε Δήμου Θεστιέων και έτσι η περιοχή μας αποκτούσε εξωστρέφεια και επισκεψιμότητα καθότι οι αθλητές, μαζί με τους συνοδούς που επισκέπτονταν την περιοχή μας, υπερέβαιναν τα 250 άτομα τα οποία επί ένα τριήμερο τουλάχιστον διέμεναν στην περιοχή μας γεγονός το οποίο αποτελούσε τονωτική ένεση για την τοπική οικονομία. Πραγματοποιήθηκε επί οκτώ (8) συνεχόμενα έτη και είχε εξελιχθεί σε ένα ισχυρό αθλητικό και πολιτιστικό θεσμό με υψηλού επιπέδου επιτυχία και πλαισιωνόταν και από άλλες παράλληλες εκδηλώσεις, όπως συναυλίες, beach volley, θεατρικά δρώμενα, το Artlake festival με οικοπαιχνίδια, μεταμεσονύκτιες προβολές, διαγωνισμό graffiti, Eco camping στην όχθη της λίμνης κ. α.
Στον 8ο και τελευταίο Διεθνή Κολυμβητικό Διάπλου, που εντάχθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ – ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ» και συνδιοργανώθηκε από τους πέντε (5) Παρατριχώνιους Δήμους, όλοι οι κολυμβητές με συμμετοχές σε πανελλαδικό και διεθνές επίπεδο έκαναν ειδική αναφορά στη μοναδική ομορφιά του λιμναίου χώρου, στα καταγάλανα, πεντακάθαρα και διαυγή νερά της Τριχωνίδας, αναδεικνύοντας τη λίμνη αυτή ως πρωταθλήτρια των λιμνών.
Ο συντονιστής των κολυμβητών Νικόλαος Ρεπανάς από την Θεσσαλονίκη χαρακτήρισε σε δηλώσεις του τη λίμνη ως ένα διαμάντι της φύσης που πρέπει οι κάτοικοι να το προστατεύουν σαν τα μάτια τους και ότι πρέπει να φροντίσουμε για τη συνεχή αναβάθμιση του Διεθνή Κολυμβητικού Διάπλου Τριχωνίδας γιατί είναι ένας μοναδικός θεσμός για την χώρα μας και ότι το όφελος για την περιοχή είναι μεγάλο. Δηλαδή οι αθλητές ήταν οι καλύτεροι πρεσβευτές, οι διαφημιστές για τη λίμνη Τριχωνίδα και τον τόπο μας.
Δυστυχώς μετά το 2010, με την ενσωμάτωση του Δήμου Θεστιέων στο Αγρίνιο, εγκαταλείφτηκε ο Διεθνής Κολυμβητικός Διάπλους λίμνης Τριχωνίδας, ενώ θα ανέμενε κάποιος ότι ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος πλέον Δήμος Αγρινίου θα αναβάθμιζε το αθλητικό αυτό γεγονός και θα το πλαισίωνε και με άλλες δράσεις αθλητικές και πολιτιστικές ώστε να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη εμβέλεια αυξάνοντας έτσι την επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου και με αυτόν τον τρόπο να ενδυναμώσει την τοπική οικονομία.
Βρισκόμαστε σε μια εποχή που διαπιστώνουμε με ενδιαφέρον την ανάδυση των Δημιουργικών Δήμων που ενσωματώνουν στον σχεδιασμό της αναπτυξιακής διαδικασίας τις τέχνες, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.
Οι Δημιουργικοί Δήμοι φιλοξενούν εκδηλώσεις μεγάλης προβολής και διεθνείς πολιτιστικές δραστηριότητες που αντανακλούν σε παγκόσμιο επίπεδο . Είναι μεταξύ εκείνων των σημαντικών παραγόντων που καθιστούν ένα Δήμο ελκυστικό προορισμό. Για παράδειγμα η Μελβούρνη της Αυστραλίας, που έχει χαρακτηριστεί Δημιουργική Πόλη, το 2004 προσέλκυσε 83.000 επισκέπτες κατά μέσο όρο συνολικά σε καθημερινή βάση, κάτι που μεταφράζεται σε πάνω από 30 εκ. τουρίστες ετησίως. Πολιτιστικές και διεθνείς αθλητικές δραστηριότητες είναι μεταξύ εκείνων των σημαντικών παραγόντων που καθιστούν ελκυστικό προορισμό τη Μελβούρνη.
Είναι λοιπόν επιβεβλημένη η επαναδιοργάνωση του Διεθνή Κολυμβητικού Διάπλου της λίμνης Τριχωνίδας ως ένα αθλητικό και πολιτιστικό γεγονός με οικολογικό μήνυμα που θα πρέπει μάλιστα να συνδυαστεί με τις αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες οι οποίες πραγματοποιούνται σήμερα διάσπαρτα και μεμονωμένα στην περιοχή της λίμνης ώστε να ενταχθούν σε έναν ενιαίο σχεδιασμό με οργανωμένο μάρκετινγκ και επαγγελματική διαφήμιση προκειμένου να αποκτήσουν ύφος με ποιοτικά χαρακτηριστικά και να αποτελούν ταυτόχρονα μια πρόταση εναλλακτικών διακοπών, μια πρόταση πολιτιστική, μια πρόταση διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου με κύρια αναφορά στους υδάτινους πόρους όπως για παράδειγμα οι εκδηλώσεις που διοργάνωσαν τότε από κοινού οι πέντε Παρατριχώνιοι Δήμοι υπό τον γενικό τίτλο: «ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ – ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ».
Τέλος ο Δήμος Αγρινίου θα πρέπει να συνδέσει τον Διεθνή Κολυμβητικό Διάπλου της λίμνης Τριχωνίδας και τις λοιπές εκδηλώσεις με τους παραγωγούς και επιχειρηματίες της περιοχής μας συνάπτοντας ένα Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας προκειμένου να διασφαλίζονται οι υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και ένα «ήθος προσφοράς» από τη συγκεκριμένη περιοχή ως απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλκυση τρίτων- επισκεπτών στον Δήμο μας.
Για το ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ «Act-now Παρέμβαση τώρα»
Δημήτρης ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗΣ
Δικηγόρος
π. Δήμαρχος Θεστιέων