ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ
ΘΕΜΑ: Αξιοποίηση των τουριστικών υποδομών που διαμορφώθηκαν στην περιοχή Άγιος Γεώργιος Καινούριου, του Δήμου Θεστιέων, στα πλαίσια του έργου “Διαμόρφωση περιβάλλοντος στις παραλίμνιες θέσεις Αμπάρια Παναιτωλίου και Άγιος Γεώργιος Καινούριου” (Γ’ ΠΕΠ – Μέτρο 2.2 τουρισμός)
Συγκεκριμένα για τα δύο ξύλινα κτίρια πολλαπλών χρήσεων που έχουν σχεδόν περατωθεί στη θέση Αγ. Γεώργιος Καινούριου στα πλαίσια προώθησης του Αγροτικού και Οικολογικού τουρισμού στο Δήμο Θεστιέων προτείνονται οι εξής χρήσεις:
- Δημιουργία εκθετηρίου με δυνατότητα πώλησης και προβολής των τοπικών παραδοσιακών και βιολογικών προϊόντων, τα οποία παράγονται στο Δήμο Θεστιέων και στην ευρύτερη περιοχή.
- Δημιουργία εικαστικής ανάδειξης των προϊόντων αυτών με την παραγωγή αφισών που θα τα απεικονίζουν, προβάλλοντας συγχρόνως με τα κατάλληλα σλόγκαν τις απαραίτητες πληροφορίες για τις ιδιαιτερότητες και τη διατροφική τους αξία.
- Δημιουργία εγχειριδίου με τις παραδοσιακές γαστρονομικές συνταγές του τόπου, το οποίο θα πωλείται στο εκθετήριο.
- Γιορτή γευσηγνωσίας. Στα πλαίσια της ανάδειξης των γαστρονομικών ιδιαιτεροτήτων της περιοχής μπορεί να οργανωθεί ετήσια γιορτή στο χώρο, στην οποία θα συμμετέχουν οι γυναίκες που θα παρασκευάζουν παραδοσιακά εδέσματα (φαγητά και γλυκίσματα), τα οποία θα προσφέρονται στους επισκέπτες. Στα πλαίσια του εορτασμού μπορεί να διεξάγεται διαγωνισμός για την καλύτερα παρασκευασμένη “σπεσιαλιτέ” της περιοχής με συγκεκριμένο βραβείο και έπαθλο. Στον εορτασμό θα προσκαλούνται γνωστοί γευσηγνώστες προκειμένου να προβληθεί το γεγονός πανελλήνια και να αποδοθεί δίκαια το βραβείο.
- Δημιουργία εκθετηρίου για τα προϊόντα τα οποία παράγουν επιχειρήσεις της περιοχής.
- Δημιουργία χώρου εστίασης και αναψυχής όπου θα πωλούνται παραδοσιακά εδέσματα με πρώτες ύλες τα τοπικά και σε κάθε περίπτωση τα βιολογικά προϊόντα. Τα εδέσματα θα μεταφέρονται εκεί από τον επιχειρηματία, ο οποίος θα μισθώσει από το Δήμο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα το χώρο. Ο επιχειρηματίας αυτός θα πρέπει να είναι από την περιοχή και να διαθέτει κατάστημα εστίασης στο Δήμο Θεστιέων. Τα εδέσματα, τα οποία θα πρέπει να είναι προδιαγραφών, δηλαδή παραδοσιακά, θα παρασκευάζονται στο κατάστημα εστίασης του επιχειρηματία και θα μεταφέρονται και διατίθενται με όλους τους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής στο χώρο του κυρίως κτιρίου ή υπαίθρια αυτού. Εκεί θα τοποθετούνται και διατηρούνται ανάλογα, σε θερμοθαλάμους ή ψυγεία. Επίσης πρέπει να υπάρχει υποδομή για παρασκευή παραδοσιακού καφέ σε χόβολη και ροφημάτων. Το κατάστημα μπορεί να διαθέτει ακόμη αναψυκτικά, χυμούς, μπύρα και ντόπιο κρασί.
- Σύμφωνο ποιότητας και περιβαλλοντικής προστασίας. Προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα των προσφερομένων αγαθών και υπηρεσιών, προτείνεται η σύναψη και καθιέρωση συμφώνου ποιότητας μεταξύ του Δήμου Θεστιέων και του επιχειρηματία. Με την ενημέρωση και την ανάπτυξη συνεργασίας θα επιτευχθεί η ορθή λειτουργία των δραστηριοτήτων αυτών μέσα σε πνεύμα αξιοποίησης και προστασίας του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της εν λόγω περιοχής. (Προτείνεται ο χώρος να διατίθεται διαδοχικά, ανά δύο ή τρία χρόνια και με κλήρωση, σε διαφορετικό επιχειρηματία που η επιχείρηση του θα εδρεύει στο Δήμο Θεστιέων και θα έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στις απαιτούμενες προδιαγραφές). Ταυτόχρονα ο επιχειρηματίας θα αναλάβει και άλλες υποχρεώσεις για τον εξοπλισμό και τη διακόσμηση των κτιρίων πάντα με βάση τις προδιαγραφές ποιότητας που θα θέσει ο Δήμος Θεστιέων, όπως π. χ. η μη τοποθέτηση πλαστικών τραπεζοκαθισμάτων κλπ. τέλος ο επιχειρηματίας οφείλει να αναλάβει την κατ’ έτος συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων.
- Δημιουργία σταθμού Birdwatching – εκμάθησης παρακολούθησης άγριων πουλιών –. Ο σταθμός αυτός θα είναι μοναδικός στην περιοχή της λίμνης Τριχωνίδας και θα προσελκύει επισκέπτες καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου, καθώς και συνεργασίες με Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Για τη λειτουργία του Σταθμού αυτού μπορούν επί πλέον να δημιουργηθούν δύο θέσεις εργασίας οι οποίες θα χρηματοδοτούνται από έσοδα τα οποία θα προέρχονται από την καταβολή αμοιβής από τους επισκέπτες που θα διδάσκονται τον τρόπο παρατήρησης των άγριων πουλιών ή την παροχή υπηρεσιών – στην προκειμένη περίπτωση διευκόλυνσης και πληροφοριών – προκειμένου οι παρατηρήσεις πουλιών να γίνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στον Σταθμό Birdwatching μπορούν επίσης να πωλούνται διάφορα αντικείμενα που θα έχουν σχέση με την πτηνοπανίδα της λίμνης Τριχωνίδας.
ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ
ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Από την Παράβολα μπορεί κανείς να φθάσει οδικώς στο χωριό Περιστέρι και από εκεί να ανεβεί ως το καταφύγιο του Ορειβατικού Συλλόγου του Αγρινίου
όπου μπορεί να φιλοξενηθεί, αρκεί να ζητήσει την άδεια από τον Ορειβατικό Σύλλογο. Το καταφύγιο αυτό δημιουργήθηκε στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων «INTERREG II» & LEADER +».
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ :
Το Ορειβατικό Καταφύγιο δεν είναι ανοικτό καθημερινά. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου Αγρινίου επί της Πραϊδου 20 και στα τηλ. : 26410 45512, 6977 071165
http://www.eosagriniou.gr/katafigio