Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Μύτικας Αιτωλοακαρνανίας

mytikasl2mytikas2 (2)

Χτισμένος σε ένα μυτερό κομμάτι γης που εισχωρεί στα νερά του Ιονίου, στη δυτική ακτή της Ακαρνανίας, μεταξύ Αστακού και Βόνιτσας, ο Μύτικας αποτελεί μια ξεχωριστή πρόταση διακοπών για αυτούς που αναζητούν την ηρεμία και τη χαλάρωση. Ο Μύτικας είναι ιδανικός τόπος για χρήστες σκαφών αναψυχής λόγω της ηρεμίας της θάλασσας και των πολλών κοντινών επιλογών σε νησάκια με πανέμορφες παραλίες.

Ο Μύτικας είναι ένα σχετικά νέο χωριό. Η πρώτη οργανωμένη οίκηση του τοποθετείται στις αρχές του 19ου αιώνα, ενώ οι πρώτοι κάτοικοι προέρχονται από τις γύρω περιοχές και χωριά. Σήμερα κάτοικοι που προέρχονται από τα γύρω χωριά του Δήμου, άλλων όμορων Δήμων καθώς και των χωριών του Καλάμου, συνθέτουν το μωσαϊκό του σύγχρονού Μύτικα.

Το όνομά του το οφείλει στη μορφολογία του αφού πρόκειται ουσιαστικά για μια “ΜYΤΗ” που εισέρχεται στη θάλασσα, ενώ ο πληθυσμός του ανέρχεται στους 850 κάτοικους περίπου.

mytikas2

 

Σε όλη του την ιστορία αποτέλεσε αγκυροβόλιο και λιμάνι. Ο ρόλος του αυτός του προσέδωσε εμπορικό και διαμετακομιστικό χαρακτήρα και από νωρίς εφοδίαζε με προϊόντα το γειτονικό νησί του Καλάμου και τη γύρω περιοχή.

Ο Μύτικας ουσιαστικά χωρίζεται σε δύο χωριά τον παλιό οικισμό με την παραδοσιακή αγορά και το νέο οικισμό που δημιουργήθηκε με τη μετοίκηση της κοινότητας της Παναγούλας.

Οι κύριες ασχολίες των κατοίκων ήταν και είναι η αλιεία, η γεωργία και η κτηνοτροφία. Σήμερα στις ασχολίες αυτές έρχεται να προστεθεί και ο τουρισμός με τη σύγχρονη μορφή του αγροτουρισμού. Η ομορφιά του τοπίου και το ασύγκριτο φυσικό κάλος γρήγορα κατέστησαν το Μύτικα σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Ξενοδοχεία, camping, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα, εστιατόρια και ψαροταβέρνες, οργανωμένες και προσβάσιμες παραλίες προσφέρονται για ποιοτικές και οικονομικές διακοπές.

mytikas-F

Ο οικισμός είναι χτισμένος στον αιγιαλό με τα σπίτια και τις επιχειρήσεις να βρέχονται κυριολεκτικά από τη θάλασσα, ενώ ένας κεντρικός πλακόστρωτος δρόμος συνδέει την είσοδο του χωριού με το λιμάνι και προσφέρεται για περιπάτους, ενώ τις απογευματινές ώρες των θερινών μηνών απαγορεύεται η έλευση οχημάτων και στο δρόμο ξεχύνονται παιδιά με ποδήλατα, δίνοντας στο χωριό μια παιχνιδιάρικη ζωντάνια.

Με αφετηρία το γραφικό Μύτικα μπορεί κανείς να επισκεφτεί με καΐκι τα νησιά Κάλαμο και Καστό ή να φτάσει με φεριμπότ στο Σκορπιό, το Μεγανήσι και την Ιθάκη. Οδικά και μόλις σε 40’ περίπου μπορεί να επισκεφτεί τη Λευκάδα.

Η περιοχή διαθέτει ξενοδοχεία που καλύπτουν διάφορα γούστα και ανάγκες, καθώς και ενοικιαζόμενα δωμάτια ή ξενώνες. Γενικότερα, στο συγκεκριμένο προορισμό θα βρείτε καταλύματα για μια άνετη διαμονή. Οι τιμές ποικίλουν ανάλογα με τις παροχές της κάθε μονάδας και ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες.

Η περιοχή διαθέτει εστιατόρια, ταβέρνες, μεζεδοπωλεία και ψητοπωλεία με νόστιμα πιάτα και φαγητό που παρασκευάζεται από φρέσκες πρώτες ύλες, η δε εξυπηρέτηση είναι υψηλού επιπέδου και έχει ως βασική της αρχή την ικανοποίηση του πελάτη.

Στην περιοχή θα διασκεδάσετε σίγουρα και αυθεντικά όπου κι αν επιλέξετε να περάσετε το βράδυ σας, ενώ αν είστε τυχεροί και βρεθείτε σε κάποια τοπική εκδήλωση ή πανηγύρι, μη διστάσετε να γίνετε “ένα” με τους ντόπιους για να απολαύσετε μαζί τους το γλέντι.

Πηγές: http://mytikaspress.blogspot.gr/p/blog-page.html,