Μια λίμνη θάλασσα – μια λιμνοθάλασσα

Μια λίμνη θάλασσα  μια λιμνοθάλασσα

Το Δίκτυο των οικοτόπων, ένα Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Δίκτυο

Στις 19 Ιουνίου 2020 πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία, στα Αμπάρια Παναιτωλίου, δίπλα από το ΚΕ.ΠΕ.ΤΡΙ. τα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας που διοργάνωσε η φωτογραφική ομάδα του Αγρινίου «αrtσε συνεργασία με το Παραδοσιακό, Καλλιτεχνικό Εργαστήρι «ΤΟ ΑΙΤΩΛΙΚΟ»  με θέμα «μια λίμνη θάλασσα, μια λιμνοθάλασσα» και στόχο να παντρέψει  τον πολιτισμό  με το φυσικό περιβάλλον σε μια προσπάθεια προστασίας και ανάδειξης της μοναδικής ομορφιάς και παράδοσης του τόπου μας. Για το λόγο αυτό  το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών «Act now-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ τώρα » που είναι μέρος μιας συντονισμένης προσπάθειας του ΟΗΕ  για την ανάπτυξη δράσεων και πρωτοβουλιών κατά της κλιματικής κρίσης, αποφάσισε  να στηρίξει και να υποστηρίξει την Έκθεση αυτή και ανέλαβε την πρωτοβουλία να ευαισθητοποιήσει το κοινό παράγοντας ενημερωτικό υλικό σχετικά με την μεγάλη ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής που αποτελεί υπαρξιακή απειλή με καταστροφικές συνέπειες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, συνέπειες  που έχουν προκαλέσει οι αλόγιστες και άφρονες  δραστηριότητες των ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη.   Τα έναρξη των εγκαινίων έκανε ο κ. Λ. Φραγγούλης μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Αγρινίου  «photopoli» ο οποίος αφού καλωσόρισε τους καλεσμένους, μεταξύ άλλων είπε: «η art8 και η φωτογραφική ομάδα Αιτωλικού συναποφάσισαν να εκθέσουν φωτογραφίες που μαρτυρούν μια προσπάθεια ανίχνευσης και κατανόησης του περιβάλλοντος των δυο βασικότερων ίσως οικοσυστημάτων του νομού μας: της λίμνης Τριχωνίδας & της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου &Αιτωλικού….»

Στη συνέχεια δόθηκε ο λόγος στον κ. Δ. Τραπεζιώτη, εκπρόσωπο του Δικτύου Ενεργών Πολιτών με την επωνυμία «Act now-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΡΑ» και πρώην Δήμαρχο Θεστιέων  ο οποίος επεσήμανε και αρχήν ότι ο τίτλος της Έκθεσης Φωτογραφίας ήταν εύστοχος διότι πράγματι η λίμνη Τριχωνίδα με επιφάνεια 97000 τμ, περίμετρο 51 χλμ , μέγιστο βάθος 58 μ και μέσο βάθος σχεδόν 30μ βρίσκεται στην καρδιά της Αιτ/νιας και δεσπόζει ηγεμονική σαν θάλασσα. Είναι το πέλαγος του τόπου μας όπως χαρακτηριστικά είπε και ότι έτσι άλλωστε χαρακτηρίζονταν στα έγγραφα επί Τουρκοκρατίας.  Τόνισε ότι η λίμνη Τριχωνίδα και η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου αποτελούν δύο Βιοσυστήματα   με οικοτόπους εξαιρετικής σημασίας και σπουδαιότητας για τη βιοποικιλότητα που είναι καταγεγραμμένοι στην κοινοτική Οδηγία 92/43 και ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο NATURA 2000. Αυτό είναι το κεφάλαιο της περιοχής μας είπε και πρέπει να το προστατεύουμε. Αναφέρθηκε επίσης στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα   life/nature   που υλοποιήθηκε στην περιοχή για την προστασία του οικοτόπου προτεραιότητας των Ασβεστούχων Βάλτων.  Επεσήμανε  ότι αυτά τα δύο βιοσυστήματα, της λίμνης και της λιμνοθάλασσας, γεφυρώνονται σήμερα με αυτήν την Έκθεση και μπορούν να αποτελέσουν ένα Δίκτυο Περιβαλλοντικό – Πολιτιστικό το οποίο με κατάλληλη προβολή και διαφήμιση μπορεί να αυξήσει την επισκεψιμότητα στην περιοχή μας και να ενδυναμώσει έτσι την τοπική οικονομία.

Τέλος αναφέρθηκε στο Δίκτυο Ενεργών Πολιτών με την επωνυμία «Act now-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΡΑ» και το σύνθημα – μήνυμα του ΟΗΕ «Act now» με το οποίο Τα Ηνωμένα Έθνη  απευθύνουν μια παγκόσμια έκκληση για την ανάπτυξη δράσεων και πρωτοβουλιών κατά της κλιματικής κρίσης και  έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι οι δημιουργοί των φωτογραφιών της Έκθεσης με την καλλιτεχνική τους ευαισθησία κατάφεραν να μετατρέψουν το νεκρό τοπίο σε ζωντανή εικόνα .

Στη συνέχεια δόθηκε ο λόγος στον κ. Ι. Σελιμά συντονιστή του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών ορέων, ο οποίος μεταξύ  άλλων  τόνισε ότι το δίπτυχο περιβάλλον-πολιτισμός αποτελεί το αναπτυξιακό στοίχημα για την Αιτωλοακαρνανία του 21 ου αιώνα.

Η έκθεση συνεχίζεται μέχρι την Τετάρτη 24 Ιουνίου και θα λειτουργεί καθημερινά από ώρα 20:00 μέχρι 22:00.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Act now -ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΡΑ