Λιχουδιές της Τριχωνίδας

Γαστρονομικό γλωσσάριο

Γριβάδι στο νταβά

Αθερίνα: ψιλό ψάρι της θάλασσας που εδώ έχει προσαρμοσθεί στη λίμνη, η ξακουστή αθερίνα Τριχωνίδας. Την κάνουν στο τηγάνι.
Γλανιδόπιτα: από ψάρι της λίμνης που ονομάζεται γλανίδι. Το ψάρι αυτό δεν έχει πολλά κόκαλα.  Έτσι το βράζουν, το ξεκοκαλίζουν και φτιάχνουν με τη σάρκα του πίττα, όπως την καβουρόπιτα από την ψίχα των καβουριών που ζουν στις όχθες της λίμνης και στα ρυάκια.  
Δρομίτες : ψάρι της λίμνης με ψιλά κόκαλα που το τηγανίζουν και το συνοδεύουν με βραστά άγρια χόρτα εποχής.
Λουκάνικα: από χοιρινό κρέας, με μπόλικο πράσο, μαϊντανό, πορτοκάλι, αλάτι και πιπέρι.
Μακαρονόπιτα: πίττα με βάση τα μακαρόνια, κάτι σαν το παστίτσιο αλλά χωρίς κιμά, με χοντρό φύλλο και με πολύ ντόπιο τυρί.
Ματιές: καρδιές και συκώτια χοίρου που βράζουν με ρύζι, κανέλλα και γαρίφαλο και μετά τοποθετούνται μέσα σε έντερο, όπως τα λουκάνικα.
Μυγδαλάτο: αμυγδαλωτό σε σχήμα μισοφέγγαρου από ψιλοκομμένο αμύγδαλο, ασπράδι αυγού, ανθόνερο και ζάχαρη άχνη.  
Πετάλι: μεγαλούτσικο κεφαλόπουλο που το ανοίγουν από την κοιλιά και το κάνουν σαν τρίγωνο, το αφήνουν στον ήλιο κάμποσο καιρό με αλάτι για να συντηρηθεί και το ψήνουν στα κάρβουνα.
Πηχτή: από πατσά και πόδια χοίρου που βράζουν όλα μαζί με μυρωδικά, σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Όταν βράσει το ρίχνουν σε ένα ταψί και αφού κρυώσει και γίνει ζελές το κόβουν και το σερβίρουν σαν πίττα.
Πρατίνα: η προβατίνα στη σούβλα.  
Ραβανί: όπως το γνωστό ραβανί μόνο που εδώ αντί βουτύρου βάζουν ελαιόλαδο που του δίνει μια ξεχωριστή και πολύ νόστιμη γεύση.
Σπλήνι:  το ψιλό ντόπιο κοκορέτσι από συκωτάκια, καρδιές και σπλήνα κομμένα πολύ ψιλά κομματάκια και τυλιγμένα σε έντερα τράγου.  Μοναδικό σε γεύση.
Συκομαΐδες:  καθαρισμένα και πολτοποιημένα σύκα που αφού ξεραθούν στον ήλιο ή σε φούρνο πλάθονται στρογγυλά και διατηρούνται όλο το Χειμώνα.
Τσερούκλες στον ταβά: ψάρι της λίμνης, μεγαλούτσικο που το βάζουν στο ταψί μαζί με άγρια χόρτα εποχής, ντομάτα, καρυκεύματα και ελαιόλαδο,  καμιά φορά και πατάτες και το ψήνουν στο φούρνο.
Τσούκι: καρύδια ή κυδώνια βουτηγμένα στο μούστο όπου και τα αφήνουν να πάρουν μια βράση. Όταν κρυώσουν ο μούστος γίνεται γύρο τους σαν μαλακιά καραμέλα.
Φριγαδέλια:  μικρά κομμάτια από συκωταριά  αρνίσια τυλιγμένα με τη μπόλια του αρνιού και ψημένα στη σούβλα όπως το κοκορέτσι.