[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Γενικά
Η Λίμνη Στράτου είναι τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε με φράγμα στον ποταμό Αχελώο, με συνολική έκταση 8.400 τ.χλμ. . Η παρόχθια βλάστηση, η εναλλαγή χρωμάτων και ο πλούτος του οικοσυστήματος μετέτρεψαν τον τόπο από έργο ενέργειας και άρδευσης σ’ έναν από τους πλουσιότερους υδροβιότοπους της χώρας.
Το τοπίο που έχει δημιουργηθεί είναι μοναδικό και η επίσκεψη στη λίμνη και στα υπέροχα παραλίμνια χωριά της ανταμείβει τον επισκέπτη.
Η Λίμνη Στράτου βρίσκεται στο 9ο χιλιόμετρο της Ε.Ο. Αγρινίου – Άρτας. Η λίμνη κατασκευάστηκε από την ΔΕΗ το 1991 και αποτελεί το Εθνικό Κέντρο Θαλάσσιου Σκι της Ελληνικής Ομοσπονδίας.
Βόρεια του σημερινού χωριού Στράτος, στη δυτική όχθη του Αχελώου, βρίσκονται τα φράγματα Στράτου και Καστρακίου, με τις ομώνυμες τεχνητές λίμνες, που κατασκευάστηκαν για τις ανάγκες παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ. Το μορφολογικό χαρακτηριστικό της περιοχής του Στράτου είναι οι ημιορεινές εκτάσεις, οι οποίες βρίσκονται δυτικά του, στους πρόποδες του όρους Θύαμο.
Το όνομα του χωριού προέρχεται από την αρχαία πόλη του Στράτου, που θεωρείται η σημαντικότερη, ισχυρότερη και πλουσιότερη πόλη της αρχαίας Ακαρνανίας. Βρίσκεται πολύ κοντά στη δυτική όχθη του Αχελώου, ο οποίος στην αρχαιότητα ήταν πλωτός, τουλάχιστον έως τη θέση αυτή. Αυτό άλλωστε αποδεικνύει και η εντυπωσιακή παραποτάμια πύλη του. Ο Στράτος υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες και καλύτερα οχυρωμένες πόλεις – κράτη της Ακαρνανίας. Από τον 4ο αιώνα έως το 272 π.Χ, ο Στράτος αποτέλεσε την πρώτη πρωτεύουσα και κεντρικό ιερό του κοινού των Ακαρνάνων. Σε αυτή την πόλη, κατά την παράδοση, γινόταν η στρατολόγηση των Ακαρνάνων.
Η περιοχή του Στράτου βρίσκεται στο κέντρο του νομού Αιτωλοακαρνανίας, σε πολύ κοντινή απόσταση από την πόλη του Αγρινίου. Μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως η περιοχή των λιμνών, αφού περιλαμβάνει τις δύο από τις τρεις τεχνητές λίμνες του νομού Αιτωλοακαρνανίας (Καστρακίου και Στράτου), οι οποίες και αποτελούν τα φυσικά όρια του νομού. Οι κάτοικοι της περιοχής ασχολούνται κυρίως με την γεωργία και την κτηνοτροφία και παράγουν εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα.
Παραλίμνιοι οικισμοί είναι ο Στράτος, το Καστράκι και το Ματσούκι και στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται η Κυψέλη, η Λεπενού και τα Όχθια.
Πριν το χωριό Στράτος, κάνοντας δεξιά αμέσως μετά τη γέφυρα του Αχελώου, το πρώτο αξιοθέατο που συναντάμε είναι η τεχνητή Λίμνη Στράτου. Η ομορφιά , η ηρεμία και τα καταγάλανα νερά της, προκαλούν τον επισκέπτη να κάνει μία πρώτη στάση στην υπέροχη αυτή διαδρομή.
Συνεχίζοντας, κινούμενοι στη παραλίμνια διαδρομή της τεχνητής λίμνης Στράτου, συναντάμε στα αριστερά μας το χωριό Ματσούκι, στα δεξιά μας το Καστράκι και λίγο παρακάτω την ομώνυμη λίμνη (λίμνη Καστρακίου), η οποία αποτελεί φυσικό σύνορο του Δήμου Αγρινίου με το Δήμο Αμφιλοχίας. Πρόκειται για μία διαδρομή γεμάτη πλατάνια, όπου στα δεξιά θαυμάζουμε τα καταγάλανα νερά της λίμνης και στα αριστερά το καταπράσινο βουνό.
Ακολουθώντας την Ε.Ο. Αγρινίου-Άρτας, συναντάμε το χωριό Στράτος. Συνεχίζοντας στην εθνική οδό και αφήνοντας πίσω το χωριό Στράτος, συναντάμε τη διασταύρωση που οδηγεί στο χωριόΛεπενού και συνεχίζοντας ευθεία συναντάμε το χωριό Κυψέλη (Σφήνα).
[/vc_column_text][vc_column_text]«Προτάσεις για την Τουριστική Ανάπτυξη και προβολή της Τοπικής Κοινότητας Στράτου», σας ενημερώνουμε για τα Αρχαιολογικά καιθρησκευτικά μνημεία, ιστορικά κτίρια, και άλλα ποιοτικά μέρη που μπορούν να αξιοποιηθούν στην Τοπική Κοινότητα Στράτου.
- Αρχαιολογικά Μνημεία
Όπως γνωρίζετε η Κοινότητά μας βρίσκεται κτισμένη δίπλα στην πόλη της Αρχαίας Στράτου. Εδώ σώζονται, τμήματα των αρχαίων τειχών, πύλες (κύρια, παραποτάμια και άλλες μικρότερες),το Θέατρο, η Αρχαία αγορά, Ναός του Στρατίου Διός, Ακρόπολη, το Αρχαίο λατομείο, συλημένος Θολωτός τάφος,
2.Περιοχή Κνούτες
Η περιοχή αυτή βρίσκεται Βόρεια της Κοινότητάς μας, Δυτικά από την Κοινότητα Καστρακίου και Νότια του ΧΥΤΑ. Είναι μια έκταση επίπεδη 600 – 700 περίπου στρεμμάτων με αραιή βλάστηση, περικλείεται από λόφους με πυκνή βλάστηση, έχει φυσική είσοδο και από τις δύο πλευρές, Δυτικά και Νότια διέρχεται ρέμα που έχει νερό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, καλύπτεται δε από πλατάνια . Την περίοδο του Δευτέρου παγκοσμίου πολέμου οι κάτοικοι της Κοινότητάς μας έβρισκαν εδώ καταφύγιο από τους Γερμανούς κατακτητές. Η περιοχή αυτή μπορεί να γίνει καταφύγιο για τα άγρια άλογα της περιοχής.
- Παραλίμνια περιοχή
Είναι μια περιοχή μήκους περίπου 7 χιλιομέτρων που ξεκινά από το ΥΗΣ Στράτου μέχρι την Τοπική Κοινότητα Ματσουκίου. Ο δρόμος που διέρχεται στην άκρη της Τεχνητής λίμνης Στράτου, είναι ασφαλτοστρωμένος. Αν αξιοποιηθεί κατάλληλα η περιοχή θα μπορούν όσοι έχουν άλογα να κάνουν με τους επισκέπτες όλη τη διαδρομή με άμαξες ή με ποδήλατα.
- υπάρχουν όλες οι υποδομές για θαλάσσιο σκι.
- Κοίτη ποταμού Αχελώου
Είναι η περιοχή όπου γίνονταν το παζάρι του πρώην Δήμου Στράτου. Έχει έκταση περίπου 400 στρεμμάτων και ανήκει στην Κοινότητά μας
Στην έκταση αυτή μπορούν να γίνουν μόνιμες εγκαταστάσεις, κατάλληλα διαμορφωμένες, για κτηνοτροφικό Παζάρι (κάτι που λείπει από την περιοχή μας), παζάρι γεωργικών προϊόντων,γεωργικών μηχανημάτων και λαϊκής αγοράς.
6.Φυλάκια Γέφυρας Αχελώου
όταν κατασκευάστηκε η γέφυρα του ποταμού Αχελώου, στις δυο πλευρές της κατασκευάστηκαν φυλάκια όπου φιλοξενούνταν οι φύλακες της γέφυρας. Τα φυλάκια αυτά είναι πέτρινα και έχουν εγκαταλειφθεί. Το φυλάκιο που βρίσκεται από την πλευρά της Κοινότητάς μας, βρίσκεται δίπλα από την Παραποτάμια πύλη της Αρχαίας Στράτου. Τα κτήρια αυτά αν ανακαινιστούν και ειδικά αυτό που βρίσκεται δίπλα από την παραποτάμια πύλη μπορεί να γίνει χώρος όπου θα φιλοξενούνται σχολεία και άλλοι επισκέπτες και θα ενημερώνονται για τον ποταμό Αχελώο και την Αρχαία Στράτο.
7.Εκκλησίες
Στον παλαιό οικισμό της Κοινότητάς μας βρίσκεται ο ναός του Αγίου Νικολάου. Ο Ναός κτίστηκε το 1871 από τον άρχοντα της περιοχής Νίκο Μίχα – Γιάγκα. Από την μια πλευρά υπάρχουν πέτρινα πεζούλια, τοΤέμπλο είναι ξυλόγλυπτο και οι αγιογραφίες του έχουν συντηρηθεί μόνο μια φορά περίπου το 1926.
Στην είσοδο του νέου οικισμού είναι κτισμένο εκκλησάκι του Αποστόλου Παύλου. Κτίστηκε πριν από 100 περίπου χρόνια.
Δυτικά της Κοινότητάς μα είναι κτισμένο Παρεκκλήσι αφιερωμένο στον Προφήτη Ηλία.
8.Πετρόκτιστα Παλαιού Οικισμού
στον Παλαιό Οικισμό σώζονται αρκετά πετρόκτιστα σπίτια. Το κυριότερο από αυτά είναι το Αρχοντικό του Γιάγκα. Είναι ένα κτίσμα με δύο ορόφους, στον επάνω όροφο έμενε ο ιδιοκτήτης και το υπόγειο όπου φύλασσε τα ευπαθή αγροτικά προϊόντα. Επίσης υπάρχουν και δυο κατοικίες τις οποίες έχει μετατρέψει η Αρχαιολογική Υπηρεσία σε ξενώνες. Όλα τα σπίτια έχουν τα Οικόσημά τους.
Το Αρχοντικό αυτό μπορεί να συντηρηθεί και να το μετατρέψουμε σε Μουσείο Λαϊκής Τέχνης. Τα Υπόλοιπα πετρόκτιστα, αν συντηρηθούν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για Αγροτουρισμό.
Πατσέας Αναστάσιος[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]