Λίμνη Κρεμαστών

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Η απαράμιλλη ομορφιά της λίμνης των Κρεμαστών με τα γαλαζοπράσινα νερά, τα φιόρδ που δημιουργούνται αλλά και τα πολυάριθμα μικρά νησάκια θα μαγέψουν πραγματικά τον επισκέπτη.

Λίμνη Κρεμαστών

Είναι η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδος και δημιουργήθηκε μετά από την κατασκευή του φράγματος των Κρεμαστών το 1965

11132221

από την συσσώρευση υδάτινων όγκων των ποταμώνΑχελώου, Αγραφιώτη, Ταυρωπού και Τρικεριώτη.  Βρίσκεται ανάμεσα από τους νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας οι οποίοι ενώνονται μέσω της Γέφυρας της Επισκοπής.

Η γέφυρα της Επισκοπής 3

Οι ποταμοί συλλέγουν τα νερά των δυτικών και νότιων περιοχών της κεντρικής ζώνης της οροσειράς της Πίνδου και έτσι σχηματίζεται μία λεκάνη απορροής, με επιφάνεια 3.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η λίμνη που δημιουργήθηκε έχει επιφάνεια 81 τετραγωνικά μέτρα και μέγιστη χωρητικότητα 4.750.000.000 κυβικά μέτρα.

IMG_1769inahos1κρεμαστα

Η λίμνη των Κρεμαστών αποτελεί το φυσικό σύνορο του Δήμου Αγρινίου με το Νομό Ευρυτανίας και απέχει περίπου 60χλμ από την πόλη του Αγρινίου. Η περιοχή στην οποία βρίσκεται η λίμνη ονομάζεται Παρακαμπύλια. Πήρε το όνομά της (παρά+καμπύλος) από τον παραπόταμο του Αχελώου, Ταυρωπό ή αλλιώς Μέγδοβα, ο οποίος ονομαζόταν Καμπύλος στην αρχαιότητα λόγω του ελικοειδούς ρου που σχημάτισε αμέτρητες καμπύλες. Είναι κατά κύριο λόγο ημιορεινή περιοχή κι αποτελείται από πολλά χωριά και οικισμούς, με κυριότερα τα χωριά: Άγιος Βλάσιος, Αγαλιανός,Αμπέλια, Κυπάρισσος, Πεντάκορφο, Ποταμούλα, Σαργιάδα, Σίδερα, Χούνη καιΨηλόβραχος.

limni-kremastonKREMASTA66

Η πρόσβαση στην λίμνη γίνεται από το οδικό δίκτυο που ενώνει τις πόλεις του Αγρινίου και του Καρπενησίου (Εθνική Οδός Αγρινίου-Καρπενησίου). Είναι μία μαγευτική διαδρομή για κάθε επισκέπτη καθώς μπροστά του αποκαλύπτεται η άγρια ομορφιά του τόπου. Η επιβλητική φύση, τα διάκενα της ομίχλης και το ύψος των δέντρων, οι απότομες πλαγιές και κορφές, τα ορμητικά νερά, αποκαλύπτουν ένα ελληνικό τοπίο που χαρακτηρίζεται από απαράμιλλη φυσική ομορφιά (δείτε και την ενότητα “Διαδρομές”).

Η λίμνη

Από το Αγρίνιο ακολουθούμε τις πινακίδες για Καρπενήσι και  Ποταμούλα- ένα χωριό με πλούσια φυσική ομορφιά και χτισμένο ανάμεσα σε πρόποδες ήμερων λοφοσειρών. ΤηνΠοταμούλα διασχίζουν δύο ποτάμια τα οποία συναντιούνται στο μέσο του χωριού, το ένα που έρχεται από το χωριό Αμπέλια (Αύλακες) και το δεύτερο από το χωριό Κυπάρισσος, και τα νερά τους χύνονται στο ποταμό Ζέρβα. Αφού λοιπόν περάσουμε το χωριό, ανηφορίζουμε προς τον Άγιο Βλάσιο, ένα χωριό με μεγάλη ιστορική σημασία για τους Έλληνες λόγω ηρωικής μάχης που διαδραματίστηκε το 1823. Αφήνοντας τον Άγιο Βλάσιο, η λίμνη κάνει την εμφάνιση της δειλά-δειλά. Αφού περάσουμε και το χωριό Χούνη, ένα ορεινό χωριό με βρύσες και τρεχούμενα νερά όπου η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής δεσπόζει σε όλη την περιοχή, η λίμνη εμφανίζεται μπροστά στον επισκέπτη προκαλώντας δέος για το μέγεθος και την ομορφιά της. Μετά από 5 χλμ. μπορούμε να παρεκκλίνουμε λίγο από την πορεία μας και να οδηγηθούμε στο Φράγμα Κρεμαστών, ένα από τα μεγαλύτερα γαιοφράγματα της Ευρώπης, ακολουθώντας τις πινακίδες.

Το φράγμα

Στη συνέχεια, επιστρέφουμε στην αρχική πορεία μας και φτάνουμε στην εντυπωσιακή γέφυρα της Επισκοπής που δημιουργήθηκε μαζί με την λίμνη για να ενώσει τους δύο νομούς.

Kremaston2

Ο επισκέπτης μπορεί να κάνει μία στάση εδώ για να δοκιμάσει φρέσκο ψάρι από τη λίμνη

Πέστροφα ψητή στα κάρβουνα όπως τη σερβίρουν στην ταβέρνα Πέταλο, στον Γαύρο / φωτό: Κική ΤριανταφύλληΠέστροφα ψητή στα κάρβουνα όπως τη σερβίρουν στην περιοχή

αλλά και άλλες ντόπιες λιχουδιές.

Ζυμαρόπιτα (η μόνη χωρίς πέστροφα), μπιφτέκια πέστροφας, ψητή πέστροφα, κοχυλάκια με σάλτσα πέστροφας και παστίτσιο με πέστροφα, εννοείται / φωτό: Κική Τριανταφύλλη

Ο τόπος παράγει ελαιόλαδο, ελιές καλαμών, μέλι θυμαρίσιο, αρωματικά φυτά  όπως ρίγανη, χαμομήλι και τσάι. Επίσης οι ταξιδιώτες μπορούν να δοκιμάσουν παραδοσιακά γλυκά, φτιαγμένα από αγνά υλικά, όπως είναι το καρυδάκι, το βύσσινο και η μαρμελάδα. Τέλος, ο τόπος ακόμα φημίζεται για τα αγνά κρέατα από ζώα ελευθέρας βοσκής.

Η περιοχή αυτή είναι, επίσης, πλούσια σε ποτάμια. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι:

– Ο Αχελώος ή Ασπροπόταμος, είναι ο κυριότερος ποταμός της περιοχής και ο πλουσιότερος σε νερά γηγενής ποταμός της Ελλάδας. Ύστερα από τις άφθονες προσχώσεις του διαμόρφωσε γη στο πέρασμά του και ένα από τα πλέον ποικιλόμορφα και μεγαλύτερα οικοσυστήματα.
– Ο Αγραφιώτης είναι ευρυτανικός παραπόταμος του Αχελώου με μήκος 225 χλμ. που διαιρεί την περιοχή στα ανατολικά και δυτικά Άγραφα και προχωρά ανάμεσα από τις απόκρημνες βουνοκορφές του ορεινού αυτού συγκροτήματος. Διασχίζει την περιοχή με μεγάλες κλίσεις οι οποίες ομαλοποιούνται από το Κερασοχώρι μέχρι τη λίμνη των Κρεμαστών όπου και καταλήγει.
– Ο Ταυρωπός ή Μέγδοβας ή Φείδαρης

είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος παραπόταμος του Αχελώου και το μοναδικό ποτάμι που αποτολμά μια εγκάρσια τομή στην Πίνδο. Το αρχαίο όνομά του είναι Καμπύλος καθώς έχει νοτιοδυτική κατεύθυνση και σχηματίζει πολλές καμπύλες. Στα δροσερά νερά του εκτρέφεται ντόπια πέστροφα η οποία φτάνει μέχρι τις πηγές του. Ο ποταμός προσφέρει δυνατότητες για rafting και η εναλλακτική κάθοδος του ποταμού με πλωτά μέσα αποτελεί μια μοναδική εμπειρία.
– Ο ποταμός Τρικεριώτης, που σχηματίζεται από τον Κρικελοπόταμο και τον ποταμόΚαρπενησιώτη στην Ευρυτανία.
– Ο ποταμός Ζέρβας, που πηγάζει από το χωριό Πεντάκορφο περνάει από τον  Κυπάρισσο και καταλήγει στη τεχνητή λίμνη Καστρακίου.
– Ο ποταμός Λάτος, που διασχίζει την Ποταμούλα και συναντιέται στο κέντρο του χωριού με τον ποταμό Κυπαρισσιώτη και καταλήγουν και οι δύο μαζί στον ποταμό Ζέρβα.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]