Προτείνετε σε όσους θέλουν να απολαύσουν ή να ασχοληθούν με τον εναλλακτικό τουρισμό
ΕΝΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ
Εάν θέλουμε να ταξιδέψουμε για να παρατηρήσουμε και να γνωρίσουμε την άγρια ζωή, αν θέλουμε να περάσουμε τις διακοπές μας κοντά στο φυσικό περιβάλλον, κοντά σε παραδοσιακούς πολιτισμούς, είναι απαραίτητο να αναλογισθούμε ότι η παρουσία μας στους φυσικούς χώρους απαιτεί από όλους απόλυτο σεβασμό στη φύση και στους πληθυσμούς που κατοικούν εκεί.
Πως θα περιορίσουμε την όχληση που μπορούμε να προκαλέσουμε στο ζωικό και φυτικό βασίλειο το οποίο επιθυμούμε να ανακαλύψουμε.
- Πρέπει να μάθουμε να μην επιμένουμε να δούμε σκηνές της φυσικής ζωής με κίνδυνο να την καταστρέψουμε. Για να παρακολουθήσουμε την άγρια φύση χρησιμοποιούμε κιάλια, τηλεσκόπιο, και πολύ υπομονή. ‘Όταν μπούμε σε ευαίσθητες ζώνες, χρησιμοποιούμε ήπιες τεχνικές και τρόπους.
Ποτέ δεν το κάνουμε με οχληρά αυτοκίνητα ή μηχανές, ποτέ φωνάζοντας ή κάνοντας θόρυβο. Ποτέ πολυάριθμοι.
- Χρειάζεται μεγάλη προσοχή ώστε να μην καταστρέφουμε τσαλαπατώντας ή κόβοντας χωρίς λόγο φυτά, τα οποία μπορεί να είναι πολύ σπάνια.
Ανάμεσα στους τόπους που θα επισκεφθούμε υπάρχουν κοιτίδες πολιτισμών. Πρέπει να σεβόμαστε τα ήθη και τα έθιμα των ντόπιων κατοίκων.
Σε μερικές περιοχές κάποιοι ασυνείδητοι ή αφελείς από τους εντόπιους, πωλούν σαν “προϊόντα του τόπου τους” αντικείμενα που προέρχονται από την Άγρια Φύση , ζώα ή φυτά, πολλές φορές σπάνια, των οποίων το εμπόριο απαγορεύεται από τη Διεθνή Συνθήκη της Ουάσιγκτον (CITES).
Οφείλουμε να μην αγοράζουμε τέτοια προϊόντα. Παράδειγμα τα κέρατα Κρητικού αίγαγρου ακόμα και αν αυτά βρέθηκαν στο κουφάρι ψόφιου ζώου, γιατί έτσι ανοίγουμε την όρεξη σε κάποιους επιτήδειους να πλουτίσουν αφανίζοντας τους τελευταίους αίγαγρους της Κρήτης. Επίσης δέρματα σπάνιων ζώων όπως η βίδρα, βαλσαμωμένα αρπακτικά γιατί όλα τα αρπακτικά πουλιά είναι σπάνια και προστατεύονται από την Ελληνική νομοθεσία. Ζωντανά άγρια ζώα όπως ωδικά πουλιά ή χελώνες γιατί κανένας δεν μπορεί βάσει του νόμου να διαθέτει στο σπίτι του άγριο ζώο σε αιχμαλωσία.
Σε μερικές περιοχές το νερό είναι σπάνιο αγαθό. Η οικονομία είναι καθήκον όλων μας.
Η ευεξία μας δεν αυξάνεται αν μείνουμε 15 λεπτά αντί 5 λεπτών κάτω από το ντους. Και βέβαια αν ξεπλυθούμε σε φυσικές πηγές είναι έγκλημα να χρησιμοποιήσουμε σαπούνι, σαμπουάν ή αφρόλουτρο.
Για να μη μετατραπεί ο “οικοτουρίστας” σε “οικοβρωμιάρη” πρέπει να προσέχει ιδιαίτερα το πρόβλημα των σκουπιδιών.
Τα μόνα απορρίμματα που μπορούμε να αφήσουμε στο φυσικό περιβάλλον είναι τα οργανικά, δηλ. υπολείμματα της τροφής μας. Όλα τα άλλα σκουπίδια τα παίρνουμε μαζί μας μέχρι τις κατοικημένες περιοχές όπου υπάρχουν ειδικοί κάδοι ή δοχεία και απ’ όπου η αποκομιδή είναι οργανωμένη από την εντόπια κοινωνία.
Δεν καίμε από δική μας πρωτοβουλία και ανεξέλεγκτα, σκουπίδια σε παραλίες ή παρθένους χώρους.
Πρώτον γιατί μπορούμε να προκαλέσουμε πυρκαγιά και δεύτερον γιατί καίγοντας πλαστικά απελευθερώνονται στη φύση τρομακτικά δηλητήρια όπως DIOXINES, τα οποία εισχωρούν στα φυτά και τον υδροφόρο ορίζοντα και από κει μέσω της τροφικής αλυσίδας στον άνθρωπο.
Επίσης πρέπει να καταλάβουμε ότι τα άγρια ζώα που θα δούμε στο φυσικό τους περιβάλλον δεν είναι η γατούλα ή το σκυλάκι μας, δεν προσπαθούμε να τα ταίσουμε, δεν τα τρομάζουμε με “εκδηλώσεις αγάπης”, δεν τα πλησιάζουμε, δεν τα ενοχλούμε.
Πρέπει να ξέρουμε ότι η φύση δεν έχει ανάγκη τον άνθρωπο για να επιβιώσει.
Για τους υπεύθυνους οικοτουριστικών δραστηριοτήτων:
- Προετοιμάζουν τους πελάτες τους στο πώς είναι απαραίτητο να συμπεριφέρονται σε ένα συγκεκριμένο χώρο.
- Οι ομάδες των τουριστών \ πελατών να μη ξεπερνούν τα 8 – 12 άτομα για ταξίδια που αφορούν την άγρια φύση και 15-20 άτομα για ταξίδια που αφορούν γεωλογικά φαινόμενα.
- Δεν απολαμβάνουμε ένα τόπο κάνοντας μαραθώνιους. Ποτέ δεν μπορούμε να τα δούμε όλα στο διάστημα ολιγοήμερων διακοπών. Για να απολαύσουμε τη φύση και την πολιτιστική κληρονομιά δεν βιαζόμαστε και δεν αγχωνόμαστε. Πρέπει να λαμβάνεται υπόψη επίσης, αφενός η φέρουσα ικανότητα του συγκεκριμένου χώρου που επισκεπτόμαστε και αφετέρου η ικανοποίηση του πελάτη.
- Οι υπεύθυνοι οικοτουριστικών δραστηριοτήτων ενημερώνουν τις ντόπιες υπηρεσίες για τις συγκεκριμένες διαδρομές και δραστηριότητες.
- Ενημερώνουν τους πελάτες τους για δραστηριότητες που αναπτύσσονται και αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος στις περιοχές που επισκέπτονται.
- Συμμετέχουν στις εκστρατείες οικολογικής ευαισθητοποίησης του κοινού. Συμμετέχουν στην ενημέρωση που γίνεται από αρμόδιους φορείς για την προστασία και διατήρηση φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς.
- Παρέχουν όλες τις πληροφορίες ώστε να εξασφαλίζεται μια ποιοτική προσέγγιση και παραμονή των επισκεπτών στο συγκεκριμένο χώρο.
Τέλος για τη διοίκηση, αυτή οφείλει να υποστηρίζει πρωτοβουλίες που στόχο έχουν την βιώσιμη ανάπτυξη και μια τέτοια μορφή της είναι ο “πράσινος τουρισμός”.