ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ (ΚΕ.ΠΕ.ΤΡΙ.)

Από την παλαιά Εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων και μόλις έξι (6) χιλιόμετρα πριν το Αγρίνιο βρίσκεται το Παναιτώλιο, γενέτειρα του μεγάλου Έλληνα γλύπτη Χρήστου Καπράλου, μια γραφική κωμόπολη με πολλά πέτρινα σπίτια,  «πύλη εισόδου» προς τη λίμνη Τριχωνίδα.

Ανατολικά του Παναιτωλίου ακολουθώντας το δρόμο προς το Θέρμο, δίπλα στη λίμνη, ο επισκέπτης συναντά την περιοχή «Αμπάρια», την πρώτη κάθετη πρόσβαση προς την μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας, την Τριχωνίδα. Στα Αμπάρια σήμερα  βρίσκεται το Κέντρο Περιβάλλοντος Τριχωνίδας (ΚΕ.ΠΕ.ΤΡΙ.)

 

          

Το ΚΕ.ΠΕ.ΤΡΙ. δημιουργήθηκε στη θέση του παλαιού αντλιοστασίου του Παναιτωλίου που βρίσκεται στην τοποθεσία Αμπάρια, μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Life-φύση’99 “δράσεις για την προστασία των Ασβεστούχων Βάλτων  της λίμνης Τριχωνίδας”. Το κτίριο παραχωρήθηκε για το σκοπό αυτό από τον Δήμο Θεστιέων στην Εταιρία Προστασίας Τριχωνίδας.

          

Το ΚΕ.ΠΕ.ΤΡΙ.  σε συνεργασία με την Ε.Π.Τ. που  το διαχειρίστηκε αποτέλεσε  τον πυρήνα για την προστασία και τη διατήρηση του περιβάλλοντος της Τριχωνίδας.

 

          Ως κύριο στόχο του είχε την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε περιβαλλοντικά θέματα. Ο σκοπός είναι, μαζί με την προστασία των “Ασβεστούχων Βάλτων” και της λίμνης Τριχωνίδας, να βρεθούν και οι λύσεις εκείνες που αφορούν στο επίπεδο ζωής, στην ευημερία και το μέλλον των κατοίκων, μέσα από τους κανόνες και τις πρακτικές της Βιώσιμης ανάπτυξης. 

          

Στο ΚΕ.ΠΕ.ΤΡΙ. λειτουργούσαν,  εκθεσιακός χώρος, αίθουσα προβολής διαφανειών και  video καθώς και εργαστήριο ανάλυσης ποιότητας νερού.

          Στον εκθεσιακό χώρο βρίσκονται ακόμα θεματικοί πίνακες με φωτογραφίες και κείμενα σχετικά με τους “Ασβεστούχους Βάλτους, την λίμνη και την ευρύτερη περιοχή, τις δράσεις  του Προγράμματος Life-φύση και τις δραστηριότητες των κατοίκων, καθώς και μακέτα της υδρολογικής λεκάνης της λίμνης Τριχωνίδας. Εκεί γίνονταν παρουσιάσεις στους μαθητές και τους επισκέπτες για τη σημασία της λίμνης, τη σημασία των “Ασβεστούχων Βάλτων” καθώς και τη σημασία του συγκεκριμένου προγράμματος.     

Στην αίθουσα προβολών, με τη βοήθεια του συστήματος Power Point, γίνονταν παρουσιάσεις  σχετικές με τα βιοποικιλότητα, τους Ασβεστούχους Βάλτου και  προβάλλονταν διαφάνειες για τη χλωρίδα και την πανίδα της λίμνης

 

          Στο εργαστήριο του ΚΕ.ΠΕ.ΤΡΙ. γίνονταν χημικές αναλύσεις των νερών της λίμνης που προσδιόριζαν   διάφορα στοιχεία όπως χλώριο, αμμωνία, νιτρώδη, νιτρικά, φωσφορικά άλατα, κλπ. με τη βοήθεια σύγχρονου φασματοφωτόμετρου και ειδικού επιστημονικού προσωπικού. Οι αναλύσεις αυτές έδειχναν  ανά πάσα στιγμή την ποιοτική κατάσταση των νερών της Τριχωνίδας και τα αποτελέσματα μπορούσαν  να κοινοποιηθούν αμέσως, μέσω του διαδικτύου, στους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλαδή την Νομαρχία, τους παραλίμνιους Δήμους και στους υπόλοιπους φορείς της περιοχής.

 

          Στους επισκέπτες διανέμονταν  έντυπο ενημερωτικό υλικό που είχε παραχθεί στα πλαίσια του προγράμματος.