Κάστανο Αρακύνθου

Στο πλούσιο περιβάλλον της περιοχής της Τριχωνίδας, στο όρος Αράκυνθος και συγκεκριμένα στις περιοχές του Άνω Κεράσοβου και της Μεσάριστας, σε υψόμετρο 400-600 μέτρα, ευδοκιμούν καστανιές της ποικιλίας «Μαρόνια». Η αγάπη των ντόπιων για το κάστανο φαίνεται από τον τρόπο με το οποίο φροντίζουν τις καλλιέργειές τους  και από την γιορτή κάστανου που διοργανώνεται κάθε χρόνο.

Άνω Κεράσοβο Μεσάριστα

   Άνω Κεράσοβο                                                                   Μεσάριστα

      Τα κάστανα αυτά είναι εξαιρετικά εύγευστα και θρεπτικά.

καστανα

 

 

Hγιορτή κάστανου  διοργανώνεται κάθε χρόνο στις αρχές Οκτωβρίου με μεγάλη επιτυχία σε αυτά τα δύο χωριά.

γιορτή κάστανουγιορτή κάστανου κάστανα βραστά

κάστανα ψητάκάστανα για όλους στη γιορτή

 

 


Καστανιά (Castanea sativa): Το δέντρο ανθίζει κατά την άνοιξη και τα κάστανα ωριμάζουν από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τέλη Νοεμβρίου, ανάλογα με τις συνθήκες και την ποικιλία.

Κάθε δέντρο μπορεί να δώσει από 30-50 κιλά κάστανα. Το μέγιστο της απόδοσης θεωρείται το 50-60 έτος της ηλικίας του.

καστανιάκάστανα στο δέντρο

Η συγκομιδή γίνεται με τίναγμα των καρπών του δέντρου και στη συνέχεια γίνεται μάζεμα με το χέρι. Μερικοί στρώνουν δίχτυα για πιο εύκολο μάζεμα.

Οι καρποί των κάστανων βρίσκονται μέσα σε ένα ξυλώδες περίβλημα που έχει αγκάθια εξωτερικά και ανοίγει, όταν οι καρποί ωριμάσουν.

κάστανο

Τα νωπά κάστανα περιέχουν 50% νερό, 45% υδατάνθρακες και 5% φυτικό έλαιο.
Τα κάστανα τρώγονται ψητά ή βραστά, χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική, στη μαγειρική σε διάφορες συνταγές και γίνονται και αλεύρι( αλεύρι βαλανιδιών και αλεύρι κάστανου για παράδειγμα για παρασκευή ζυμών χωρίς γλουτένη). Αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών (περιέχουν απαραίτητα αμινοξέα που δεν συνθέτει από μόνος του ο οργανισμός).  Επιπρόσθετα, τα κάστανα περιέχουν βιταμίνες Β1 και Β2, απαραίτητες για την μετατροπή των τροφών σε ενέργεια και για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, καθώς και βιταμίνη C (ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα) και φολλικό οξύ (απαραίτητο για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων). Επίσης, τα κάστανα έχουν καλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο (για τη μεταβίβαση των νευρικών ερεθισμάτων και την ενίσχυση των οστών και των δοντιών), μαγνήσιο (αντικαταθλιπτικές ιδιότητες και απαραίτητο για την υγεία των μαλλιών), φώσφορο (για τα οστά και την όραση), σίδηρο, νάτριο και κάλιο. Τα κάστανα παρουσιάζουν επίσης φαρμακευτικές και άλλες ιδιότητες (Ο φλοιός της καστανιάς είναι αντιπυρετικός και τα φύλλα της χρησιμοποιούνται για την καταπράυνση του κοκίτη κ.α.).

Το κάστανο, ωμό ή ψημένο, αποτελεί μια πλήρη τροφή, ιδανική για παιδιά στην ανάπτυξη, για όσους αναρρώνουν από διάφορες ασθένειες, καθώς και για αθλητές.

Κάστανα για όλα τα γούστα
Τα κάστανα τα τρώμε ζεστά, ξεροψημένα ή βραστά. Μπορούν να γίνουν γλυκό του κουταλιού , ενώ είναι υπέροχα βουτηγμένα σε λιωμένη σοκολάτα.
Συνταγές στις οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα κάστανα είναι το χοιρινό με κάστανα, ο πουρές με κάστανα, οι γεμιστές πιπεριές με κάστανα, οι κροκέτες με κάστανα, η γεμιστή ομελέτα με κάστανα και φέτα, το μιλφέιγ με κάστανα, η τούρτα κάστανο, τα κάστανα κομπόστα και άλλες πολλές.

χοιρινό με κάστανα χοιρινό με κάστανα

πουρές με κάστανα πουρές με κάστανα

γεμιστές πιπεριές με κάστανα γεμιστές πιπεριές με κάστανα

κροκέτες με κάστανα κροκέτες με κάστανα

τούρτα κάστανο τούρτα κάστανο

Γλυκό κουταλιού κάστανοΓλυκό κουταλιού κάστανο