[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Ιαματικά Λουτρά Μουρστιάνου –Λυσιμαχία
Στις νότιες όχθες της λίμνης Λυσιμαχείας του νομού Αιτωλοακαρνανίας,πίσω από μια πλούσια χλωρίδα αποτελούμενη από καλαμιές,πλατάνια,ιτιές και ακακίες,ξεπροβάλλει η απέραντη πεδιάδα που φιλοξενεί τα ιαματικά λουτρά Μουρστιάνου. Η πρόσβαση πραγματοποιείται οδικώς από την εθνική οδό Αγρινίου-Μεσολογγίου,όπου οι οδηγοί θα συναντήσουν στο ύψος των Κλεισσορευμάτων παράκαμψη για Λυσιμαχεία και μέσω ασφαλτοστρωμένου δρόμου θα οδηγηθούν στα λουτρά.
Κατά την είσοδο στο χώρο αντικρίζουμε το προσκυνητάρι το αφιερωμένο στην Αγία Παρασκευή ,προστάτιδα των λουτρών. Μπρος στα μάτια των επισκεπτών απλώνεται ευθύς το φυσικό τοπίο που περιβάλλεται από λεύκες, μουριές, συκιές, ευκαλύπτους, μικρούς φοίνικες, βελανιδιές και πικροδάφνες. Στ’ αριστερά, η λίμνη αγκαλιάζει τον κάμπο και φτάνει από την απέναντι όχθη μέχρι τις παρυφές του Αγρινίου.
Πηγές-Ιδιότητες-Φυσιολογική και ιαματική ενέργεια
Για την προέλευση των υδάτων, έχει διατυπωθεί η θεωρία ότι αυτά κυλάνε από τα γύρω βουνά μέσω υποχθόνιων ρωγμών και υπογείων σηράγγων, παρασύροντας στο διάβα τους ηφαιστειογενή στοιχεία και αέρια. Κάτι τέτοιο εξηγεί και το γιατί τα ύδατα ελαττώνονται κατά τους χειμερινούς μήνες.
Η θερμοκρασία του νερού κυμαίνεται στους 18 βαθμούς C.Η χημική του σύνθεση αποτελείται από υδρόθειο και άλατα νατρίου, με αποτέλεσμα τη χαρακτηριστική βαριά οσμή. Στην αρχή της λούσης, μια περίεργη αίσθηση καταλαμβάνει το λουόμενο, η οποία εν συνεχεία υποχωρεί και δίνει τη θέση της σ’ ένα αίσθημα ευχαρίστησης και ανακούφισης. Κατά την έξοδο, ο λουόμενος νιώθει δροσιά και ενδυνάμωση.
Η ιαματική ενέργεια των υδάτων συνίσταται στη θεραπεία δερματικών και ρευματικών παθήσεων, ανακουφίζοντας από δυσκαμψίες, νευραλγίες
και αρθριτικά. Τα παραπάνω πιστοποιούνται με γνωμοδότηση της 22/06/2000 από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, το έγγραφο της οποίας είναι ανηρτημένο στο χώρο υποδοχής των λουτρών.
Ιαματικά λουτρά Μυρτιάς
Στην όμορφη παραλίμνια περιοχή Κόκκινο Στεφάνι Μυρτιάς βρίσκονται τα Λουτρά Μυρτιάς, που προσελκύουν το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού επισκεπτών, που προσέρχονται εκεί για ιαματικούς σκοπούς. Βρίσκονται στη βορειανατολική παραλία της λίμνης Τριχωνίδας και το όνομα «Κόκκινο Στεφάνι», προήλθε
από το χρώμα του βράχου που σε κάθε ηλιοβασίλεμα γίνεται κόκκινος και στεφανώνει τα λουτρά.
Η πηγή είναι από τις πρώτες στον ελληνικό χώρο που ανακηρύχθηκε επισήμως ως ιαματική και αναφέρεται ως πηγή θειούχος ψυχρή, με θερμοκρασία 20°.
Πηγή Κρεμαστών Βάλτου
Στη θέση Γριά Μαρία της κοινότητας Αλευράδα του Δήμου Αγρινίου βρίσκεται η ιαματική πηγή που χαρακτηρίστηκε ως ιαματική το 1920.
Η ονομαζόμενη σήμερα πηγή Μπαλκώνα βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της κοίτης του ποταμού Αχελώου, κατάντη του φράγματος Κρεμαστών και εντός της λεκάνης του φράγματος Καστρακίου. Το ωραίο τοπίο και η πυκνή βλάστηση, οι ήχοι των νερών και το καλοκαιρινό δροσερό αεράκι, προσφέρουν απόδραση από τη σκληρή καθημερινότητα και ανάπαυλα του σώματος, αλλά και του πνεύματος. Ο επισκέπτης μπορεί να συνδυάσει τους περιπάτους στη φύση με τις ευεργετικές ιδιότητες της λουτροθεραπείας. Ιαματικό Νερό: Η θερμοκρασία του νερού είναι 32,5ο C. Χαρακτηρισμός: Ιαματικό νερό δήμου Αμφιλοχίας
Θεραπευτικές ενδείξεις: Ρευματικές, αρθριτικές και δερματικές παθήσεις αλλά και ισχιαλγίες. Οι εγκαταστάσεις τροφοδοτούνται από τα θερμομεταλλικά νερά που εξέρχονται από ερευνητική στοά της Δ.Ε.Η., όπου αναβλύζει η πηγή κατακλύζοντας το δάπεδό της. Διατίθενται 135 κλίνες, των δύο τριών και τεσσάρων ατόμων και 18 λουτρομπανιέρες σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εμβαδού 190 τ.μ. Στους ειδικά διαμορφωμένους ξενώνες, ο επισκέπτης μπορεί να βρει στιγμές ησυχίας και χαλάρωσης, ενώ στο χώρο λειτουργεί και εστιατόριο όπου μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει τοπικές συνταγές. Η λειτουργία των λουτρών ξεκινά από τα μέσα Ιουνίου και τελειώνει στα μέσα Οκτωβρίου.
Ιαματική πηγή Τρύφου Ξηρομέρου
Η τοποθεσία όπου βρίσκεται η πηγή Τρύφου – «Άγιος Βάρβαρος», είναι καταπληκτική μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον σε υψόμετρο 220 μέτρων. Από την πηγή αναβλύζει μεταλλικό νερό με χαρακτηριστική οσμή υδρογονανθράκων.. Η πρόσβαση γίνεται από τον κεντρικό δρόμο Αμφιλοχίας-Βόνιτσας. Ένας σημαντικός τόπος θεραπείας και αναψυχής είναι μια υδροθειούχος πηγή που αναβλύζει βόρεια του χωριού Τρύφου. Το νερό της πηγής, είτε ως λουτροθεραπείες, είτε ως πόσιμο, έχει θεραπευτικές ιδιότητες για πολλές παθήσεις όπως: χολολιθίαση, δυσκινησίες χολιφόρων οδών, διαταραχές μεταβολισμού ουρικού οξέος, λοιμώξεις ουροφόρων οδών, γαστρίτιδες, δωδεκαδακτυλίτιδες, έκζεμα, δυσπεψίες, αρθρορευματισμούς, φλεγμονές δέρματος, δερματικά νοσήματα, νευροδερματίτιδες, ψωρίαση κ.ά….
Η θερμοκρασία του νερού της πηγής είναι 15,2 βαθμούς κελσίου και η ραδιενέργεια 0,37 βαθμούς Μάχε. Ορισμένες περιόδους του έτους πηγάζει και ένα σκοτεινό κόκκινο υγρό που μοιάζει με πετρέλαιο, αυτό το χρησιμοποιούν οι κάτοικοι για δερματοπάθειες. Το νερό της πηγής χύνεται στον Αμβρακικό κόλπο κοντά στο Λουτράκι. Σε όλη τη διαδρομή του μικρού αυτού ποταμού υπάρχουν θεόρατα πλατάνια, παραδοσιακά γεφύρια και ερειπωμένοι νερόμυλοι. Οι ενέργειες για την ανοικοδόμηση των λουτρών ξεκίνησαν από το 1978. Με απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου το 1985 δημιουργήθηκε αμιγή κοινοτική επιχείρηση εκμετάλλευσης ιαματικής πηγής Αγίου Βάρβαρου Τρύφου.
Λουτρά Στάχτης
Βρίσκονται στην ορεινή Ναυπακτία, και το δημοτικό διαμέρισμα Πυλήνης, ονομάζονται δε και λουτρά Καλλιρρόης.
Πολλοί μύθοι αναφέρονται σε αυτό το ξεχωριστό τοπίο με τα πλατάνια, την υφή του χώματος που γίνεται «σαν στάχτη» προφανώς από την ιδιοσυστασία του νερού.
Για τον ιστορικό Στράβωνα (65 πΧ-23 μΧ) είναι τα λουτρά του Ηρακλέους , που αναφέρονται ακόμα και στον Όμηρο.
Υποδεικνύεται δε ακόμα και η θέσης όπου οι μυθικοί ήρωες αναλάμβαναν «ρώσιν και θαλλός», κολυμπώντας στους ευρύχωρους φυσικούς λουτήρες, που ήταν εγκατεσπαρμένοι στη βάση του βουνού.
Η πηγή ανακηρύχτηκε ιαματική το 1920 και το νερό της χρησιμοποιείται για ποσιθεραπεία και λουτροθεραπεία.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]