Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Η Ωδή στην Τριχωνίδα

Η Ωδή στην Τριχωνίδα

Η “Ωδή στην Τριχωνίδα” γράφηκε το 2016 πάνω σε μια ανεξίτηλη ανάμνηση από τον Ιούνιο του 2001, όταν ο Παντελής Φλωρόπουλος, παρέα με δύο φίλους του, τον Κώστα Λαζαρίνη και τον Φίλιππα Αυγέρη, ανέβηκαν στην κορυφή του Παναιτωλικού όρους, την Κυραβγένα, στο Καταφύγιο του Ορειβατικού Συλλόγου.

Στο γυρισμό τους είδαν κάτω ν’ αστράφτει ο υδάτινος καθρέφτης της Τριχωνίδας. Αγναντεύοντας για ώρα την θεϊκή της εικόνα, ένας αετός πέταξε από πάνω τους, ο ίσκιος του κάλυψε μεγαλόπρεπα όλο το πλάτος του αυτοκινητόδρομου μπροστά…

Πώς έβλεπε τάχα την Τριχωνίδα ο αετός από την κορυφή της Κυραβγένας;
Αυτό το ερώτημα γέννησε το ποίημα που πήρε τον τίτλο “Ωδή στην Τριχωνίδα”.

Τη μουσική έβαλε ο Κωνσταντίνος Σαμψών. Στην ερμηνεία η Γεωργία Τριανταφύλλου. Την εικόνα του εξωφύλλου φιλοτέχνησε ο Χρήστος Παπανίκος. Στη βιντεοληψία ο Γιάννης Γιαννακόπουλος και ο Ανδρέας Κουτσοθανάσης, Στην φωτογραφία ο Πάνος Καλτσάς. Η ηχογράφηση του τραγουδιού έγινε στο στούντιο FREQ του Νίκου Καλαμπαλίκη στο Αγρίνιο. Η τελική επεξεργασία με το mastering στο στούντιο ARTRACKS του Γιώργου Πρινιωτάκη στην Αθήνα.

Το βιντεοκλίπ γυρίστηκε στ’ Αμπάρια του Παναιτωλίου, στο «Αρχοντικό της λίμνης» στο Καινούριο, στο «Κτήμα Πιθάρι» στη Ντουγρή, στο ξενοδοχείο «Έλλη» στη Βαρειά, στη Μυρτιά, και στην παραλία «Φωτμού», στο Πετροχώρι.

Με την προσφορά των χώρων τους για τα γυρίσματα έχουν μερίδιο στην δημιουργία αυτή και ο Γιώργος Λάμπρης, ο Κοσμάς Τασούλης, ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος και ο Κώστας Ξηροκώστας.

ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ

Όταν διψάει ο Θεός, τα δυο του χέρια απλώνει
– Αράκυνθο και Παναιτωλικό – τα δυο βουνά σιμώνει
μια χούφτα κάνει θεϊκή, τη λίμνη Τριχωνίδα,
πίνει νερό, δροσίζεται. Πολλές φορές τον είδα.

Αράκυνθος και Παναιτωλικό είναι τα δυο Του χέρια
τα πόδια Του πατούν στη γη κι ο νους Του είναι στ’ αστέρια
κι η Τριχωνίδα η θεϊκή μια χούφτα για να πίνει
να ξεδιψάει ο Θεός μες του Φωτός τη δίνη.

Αυτό σημαίνει “Τριχωνίς”: Χοάνες τρεις ή Πύλες,
να ρθουν, να φύγουν οι θεοί από υπερκόσμιες στήλες.
Κι όταν μια μέρα θα φανούν οι στρόβιλοι στα ουράνια
στην αμμουδιά της θα ριγούν καλάμια, ιτιές, πλατάνια.

Δεν διάλεξα στην όχθη της να γεννηθώ στην τύχη
θαρρώ πως ήρθα πορθητής για να γκρεμίσω τείχη
να διαλύσω την αχλή που την ψυχή κλειδώνει
και δεν αφήνει για να δει το Φως που την υψώνει.

Όταν διψάω τώρα εγώ, τα δυο μου χέρια απλώνω
– Αράκυνθο και Παναιτωλικό – τα δυο βουνά σιμώνω
μια χούφτα κάνω θεϊκή, τη λίμνη Τριχωνίδα,
πίνω νερό, δροσίζομαι, σαν τον Θεό που είδα.

 

Μετά από αρκετές ώρες βιντεοληψίας σε διάφορα μέρη της λίμνης Τριχωνίδας ολοκληρώθηκε το βιντεοκλίπ για το τραγούδι «Ωδή στην Τριχωνίδα». Τους στίχους έγραψε ο Παντελής Φλωρόπουλος και τη μουσική ο Κωνσταντίνος Σαμψών. Στην ερμηνεία η Γεωργία Τριανταφύλλου.

Σκοπός του βιντεοκλίπ είναι να προβάλλει τις φανερές και τις κρυφές ομορφιές της λίμνης Τριχωνίδας, να την κάνει ευρύτερα γνωστή, ελκυστική σε ντόπιους και μη, όπως της αρμόζει.

Το βιντεοκλίπ γυρίστηκε στ’ Αμπάρια του Παναιτωλίου, στο «Αρχοντικό της λίμνης» στο Καινούριο, στο «Κτήμα Πιθάρι» στη Ντουγρή, το ξενοδοχείο «Έλλη» στη Βαρειά, στη Μυρτιά, και στην παραλία «Φωτμού», στο Πετροχώρι. Καθοριστικό ρόλο στην δημιουργία του είχαν στην βιντεοληψία ο Γιάννης Γιαννακόπουλος και ο Ανδρέας Κουτσοθανάσης και στην φωτογραφία ο Πάνος Καλτσάς. Με την προσφορά των χώρων τους για τα γυρίσματα έχουν μερίδιο στην δημιουργία αυτή και ο Γιώργος Λάμπρης, ο Κοσμάς Τασούλης, ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος και ο Κώστας Ξηροκώστας. Η ηχογράφηση του τραγουδιού έγινε στο στούντιο FREQ του Νίκου Καλαμπαλίκη στο Αγρίνιο. Η τελική επεξεργασία με το mastering στο στούντιο ARTRACKS του Γιώργου Πρινιωτάκη στην Αθήνα.

Το βιντεοκλίπ θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση στο Αγρίνιο, η ημερομηνία της οποίας δεν έχει ακόμα καθοριστεί.

Η δήλωση του Παντελή Φλωρόπουλου:

«Η “Ωδή στην Τριχωνίδα” γεννήθηκε από μια εικόνα που έμεινε ανεξίτηλη στη μνήμη μου και δεν θα φύγει ποτέ. “Αποκαλύφθηκε” το 2001, όταν αγνάντεψα την Τριχωνίδα από την κορυφή της Κυραβγένας και την είδα όπως δεν την είχα ξαναδεί: Με τα μάτια του αετού. Ακούγοντας στην συνέχεια τα δικά μου ποιητικά λόγια μ’ αυτή την θεσπέσια φωνή, της Γεωργίας Τριανταφύλλου, αισθάνθηκα ευτυχία και βεβαίως τιμή. Οι τρεις περίπου ώρες που δουλέψαμε μαζί στο στούντιο του εκπληκτικού Νίκου Καλαμπαλίκη (κι άλλες δύο στην πρώτη συνάντηση, πέντε) για μένα ήταν μια θαυμάσια εμπειρία που στο εξής θα θυμάμαι πάντα.

Ευχαριστώ τον Κωνσταντίνο Σαμψών που του άρεσε τόσο η “Ωδή στην Τριχωνίδα” και της έβαλε αυτή την ωραιότατη μουσική. Τον ευχαριστώ επιπλέον γιατί ήταν αυτός η αιτία να γνωρίσω αυτή την θεραπαινίδα των Μουσών, την Γεωργία Τριανταφύλλου, και να συνεργαστώ μαζί της, φωνή που ο Νίκος Καλαμπαλίκης παραλλήλισε – και συμφώνησα – μ’ εκείνη της Νάνας Μούσχουρη! Μια φωνή που λες και κατεβαίνει ρέοντας από τον ουρανό για να συναντήσει το γήινο. Το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης είναι ένα τραγούδι για την αγαπημένη Τριχωνίδα. Μπορεί να είναι κι ένας ύμνος. Για μένα είναι βίωμα. Κλείνοντας, θέλω να πω ότι η Γεωργία Τριανταφύλλου που ζει στην πόλη, κοντά μας, είναι κόσμημα για το Αγρίνιο. Είμαστε πολύ τυχεροί που την έχουμε».

Η δήλωση της Γεωργίας Τριανταφύλλου:

«Λατρεύω την ηχογράφηση, ειδικά όταν πρόκειται για συνεργασίες, στις οποίες βασικό ρόλο παίζουν τόσο αξιόλογοι άνθρωποι! Αγαπητέ μου Νίκο Καλαμπαλίκη είσαι κορυφαίος ηχολήπτης! Ευχαριστώ τον πολυπράγμονα Κώστα Σαμψών για την επιλογή της ερμηνείας μου στο νέο μουσικό του έργο και τον αξιολογότατο δημοσιογράφο και άνθρωπο του πνεύματος Παντελή Φλωροπουλο, για τους αξεπέραστους στίχους του ποιήματός του. “Ωδή στην Τριχωνίδα” λοιπόν!!!».

Η δήλωση του Κωνσταντίνου Σαμψών:

«Μια τυχαία ανάγνωση του ποιήματος ”Ωδή στην Τριχωνίδα” σε ένα άρθρο στο Ιντερνετ μου γέννησε αυτόματα την ανάγκη να το ντύσω μουσικά και να το κάνω γνωστό στον κόσμο. Αφού πήρα το ΟΚ από τον Παντελή Φλωρόπουλο, ξεκίνησα να το δουλεύω. Στην πορεία συνάντησα επίσης τυχαία σε μια εκδήλωση (συγκεκριμένα στα εγκαίνια του νέου κτιρίου της ΕΛΕΠΑΠ στο Αγρίνιο) την Γεωργία Τριανταφύλλου σε καλλιτεχνική δράση και αυτόματα, συνειρμικά, μου γεννήθηκε η ιδέα ότι θα ήταν η πιο κατάλληλη για την ερμηνεία του συγκεκριμένου τραγουδιού. Αποδέχθηκε την πρόταση και ήταν μεγάλη μου χαρά όταν διαπίστωσα ότι αυτές οι επιλογές οδήγησαν στο εκπληκτικό αυτό αποτέλεσμα».

Η δήλωση του Γιάννη Γιαννακόπουλου:

«Η ΘΕΑ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ – Και βέβαια είναι θεά η λίμνη Τριχωνίδα. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά καθότι αποτελούσε πάντα το αντίπαλο δέος του σκληροτράχηλου Θεού Αχελώου που χρειάστηκε η παρέμβαση του Ηρακλή για να τον τιθασεύσει. Η Τριχωνίδα ήρεμη, γαλήνια και στοργική παρείχε τα βασικά ως προς το ζην με τα καθαρά νερά και τα πλούσια αλιεύματά της στους κατοίκους των πέριξ αυτής πόλεων.

Η αφθονία των αγαθών της συνετέλεσε ώστε οι πόλεις αυτές να μην έχουν πολέμους μεταξύ τους, αλλά να συνυπάρχουν αρμονικά και να επινοήσουν για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας την ομοσπονδιακή διακυβέρνηση, πολίτευμα που καθιέρωσαν – αιώνες μετά – σύγχρονα κράτη. Σαν θεά λοιπόν η Τριχωνίδα δεν θα μπορούσε να μην δεχθεί την Ωδή που έγραψε ο Παντελής Φλωρόπουλος και μελοποίησε ο Κωνσταντίνος Σαμψών, από την τελούσα χρέη σύγχρονης ιέρειας αοιδό Γεωργία Τριανταφύλλου. Ευχόμαστε η “Ωδή στην Τριχωνίδα” να είναι καλοτάξιδη και να κάνει ευρύτερα γνωστή την πανέμορφη λίμνη και την ιστορία της».