Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Η παρουσίασή του Προγράμματος μας

Η παρουσίασή του Προγράμματος μας <<ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ>> στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού ιδεών για τη δημιουργία εναλλακτικών τουριστικών πακέτων ιδεών που συνδυάζουν τον πολιτισμό με την τουριστική προβολή της Δυτικής Ελλάδας στο πλαίσιο του προγράμματος ICE.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Στα πλαίσια του προγράμματος ICE καινοτομία, πολιτισμός και δημιουργία για μια νέα οικονομία, έργο που αποσκοπεί στην ανάπτυξη μέσα από στοχευμένες τουριστικές δράσεις, το πρόγραμμα <<ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ>> κατάφερε να πετύχει τους στόχους αυτούς αναλαμβάνοντας να καλέσει τουριστικούς πράκτορες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και μάλιστα από μεγάλα αστικά κέντρα όπως την Αθήνα, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα κλπ, για να τους φιλοξενήσει και να τους ξεναγήσει σε μια ακτίνα 35 χλμ γύρω από την πόλη του Αγρινίου, με στόχο την επαφή των ανθρώπων αυτών που ειδικεύονται στον τουρισμό με τα εξαιρετικά συγκριτικά πλεονεκτήματα αυτού του τόπου.
Στο έργο πήραν μέρος τρεις φορείς που συνδυάζουν τον πολιτισμό, την οικολογία και το περιβάλλον, καθώς και τα ντόπια ποιοτικά προϊόντα.
Οι φορείς αυτοί είναι ο πολιτιστικός Σύλλογος Παναιτωλίου Χρήστος Καπράλος, η Εταιρία Προστασίας Τριχωνίδας και η Βιο-καλλιεργητική περιβαλλοντική εταιρεία ΒΙΟΤΡΙΧΩΝΙΣ.
Για το σκοπό της ενημέρωσης και για τη διάδοση της τουριστικής προσφοράς της περιοχής δημιουργήθηκε επίσης ιστοσελίδα (www.oikoait.gr) .
Δεν θα ήθελα να πω περισσότερα, αλλά να διαβάσω μια από τις επιστολές που μας έστειλαν οι τουριστικοί πράκτορες. Δεν επέλεξα την καλύτερη γιατί όλες λίγο-πολύ έχουν το ίδιο ύφος, αλλά μια που προέρχεται από Τουριστικό γραφείο της Πάτρας που μας φιλοξενεί.
Πάτρα 17 Σεπτεμβρίου 2015
Στα πλαίσια του προγράμματος «Δρόμοι του νερού και της φύσης», που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Σεπτέμβρη 2015 και συγκεκριμένα από 8 έως 11 ζήσαμε ένα ονειρεμένο τετραήμερο στην Αιτ/νία, σε μια ακτίνα 35 χιλ. από την πόλη του Αγρινίου.
Τουριστικοί πράκτορες σχεδόν από όλη την Ελλάδα, που έχουμε μάθει να επιμένουμε και να αναζητούμε το ιδιαίτερο, το ξεχωριστό, το μοναδικό, το παραδοσιακό, το οικολογικό, τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, φιλοξενηθήκαμε από μια ομάδα γυναικών που «προσπαθούν και επιμένουν» να αναδείξουν τις ομορφιές του τόπου τους.
Εμπειρία μοναδική αυτό το τετραήμερο, ένα σπάνιο μωσαϊκό παραστάσεων, εικόνων και εμπειριών. Ξεναγηθήκαμε-περιηγηθήκαμε σε τοπία φυσικού κάλους, σε τοποθεσίες και αξιοθέατα πολιτιστικής και ιστορικής αξίας. Θαυμάσαμε ειδυλλιακά και εντυπωσιακά τοπία.
Η πληθωρικότητα του προγράμματος περιήγησης μας έδωσε την ευκαιρία να πάρουμε ενεργό μέρος σε μια διαδικασία που υπερβαίνει τα όρια της απλής ταξιδιωτικής εμπειρίας.
Ξεναγηθήκαμε γύρο από την λίμνη της Τριχωνίδας, στο βουνό Αράκυνθος και στο φαράγγι της Κλεισούρας (με ειδικό ορνιθολόγο για την παρατήρηση των πτηνών), στις τεχνιτές λίμνες του νομού (Στράτου και Καστρακίου), στους Αρχαιολογικούς χώρους (Στράτου, Θέρμου, Βλοχού κλπ), στα Μουσεία (Αρχαιολογικό Αγρινίου, Λαογραφικό μουσείο Παραβόλας, Λαογραφικό Ιστορικό Φιλολογικό Μουσείο Αιτ/νίας, της Βάσως Κατράκη στο Αιτωλικό, Γλυπτοθήκη Καπάλου), στα Μοναστήρια (Μυρτιάς, Παναγίας του Βλοχού, Αγ. Γεωργίου Ελληνικών), περπατήσαμε σε μονοπάτια (ιδιαίτερου φυσικού κάλους) στον Αράκυνθο και στο Λεμονοπορτοκαλόδασος της Γουρίτσας, επισκεφτήκαμε νερόμυλο, καταρράκτες, το οινοποιείο «ΘΕΣΤΙΑ» στο Καινούριο, τέλος επισκεφθήκαμε παραδοσιακά ξενοδοχεία (Αλθαία) και ξενώνες (Θέστιος, Καστράκι, Αφήλιον), της περιοχής με ιδιαίτερα φιλόξενους ιδιοκτήτες, έτοιμους για κάθε συνεργασία.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της φιλοξενίας γευθήκαμε σε παραδοσιακές ταβέρνες, τοπικά προϊόντα άριστης ποιότητας, όπως νοστιμότατα ψάρια της λίμνης Τριχωνίδας μαγειρεμένα με παραδοσιακό τρόπο, ντόπια κρεατικά και λαχανικά, γλυκίσματα της περιοχής και «μεθύσαμε» με το εξαιρετικό σε γεύση και άρωμα τοπικό κρασί «ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ».
Ένας μικρόκοσμος που συνοψίζει την φυσική ιστορία, την επαφή με την φύση, τις αγροτικές εργασίες, την τοπική γαστρονομία και τα πολιτισμικά στοιχεία της Αιτ/νίας.
Επιστρέψαμε, έχοντας χαραγμένες έντονα στη ψυχή μας όμορφες και αξέχαστες αναμνήσεις, βιώνοντας μοναδικές εμπειρίες.
Θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες, στις κυρίες Τζίνα Τραμπάζαλη, Βούλα Καρδαρά-Παπαρίζου και Σόνια Λειβαδίτη, τις στυλοβάτισσσες αυτής της προσπάθειας και όλες τις φίλες και τους φίλους που πρόσφεραν ώστε να στεφθεί με επιτυχία αυτό το 4ημερο φιλοξενίας και γνωριμίας με την καρδιά της Αιτ/νίας.
…σας διαβεβαιώνω ότι αυτή σας η προσπάθεια, βρήκε ανταπόκριση και άνοιξε ο δίαυλος επικοινωνίας και συνεργασίας προκειμένου να προβληθεί και να γίνει γνωστή η περιοχή σας, ώστε ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες να έλθουν στον τόπο σας, όλες τις εποχές και όλο το χρόνο, με πολλαπλά οφέλη για τους κατοίκους, τους επιχειρηματίες και γενικά για την οικονομία της πανέμορφης περιοχής σας.
Το εμπνευσμένο εγχείρημά σας, ανοίγει παράθυρο συνεργασίας με το GEORGANTAS TRAVEL. Ήδη προγραμματίζουμε «Οικοτουριστικές Αποδράσεις στην καρδιά της Αιτ/νίας» και στους «Δρόμους του νερού και της φύσης».
Με εκτίμηση
Για το GEORGANTAS TRAVEL
Αμάντα Δαραμούσκα
Κλείνοντας θέλουμε να ευχηθούμε η προσπάθειά μας αυτή να μην πάει χαμένη. Πιστεύουμε ότι με την υποστήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των τοπικών επιχειρήσεων υπάρχουν τεράστιες προοπτικές για να να αναπτυχθεί ο τουρισμός και στην Αιτωλοακαρνανία. Υπάρχει ανάγκη προβολής της περιοχής μας γιατί, δυστυχώς, όλοι οι καλεσμένοι από εμάς τουριστικοί πράκτορες την χαρακτήρισαν <<άγνωστη περιοχή>>.
Κωνσταντία Τραμπάζαλη

1η μερα ΚΕΠΕΤΡΙ27ναος Διος Στρατου με τον προεδρο