Επενδύουμε στον Τουρισμό

Στα χέρια τριών φορέων της περιοχής μας η τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας

Επενδύουμε στον Τουρισμό

Εικοσιπέντε τουριστικοί πράκτορες από Ελλάδα και Ιταλία θα είναι μεταξύ 7 και 11 Σεπτεμβρίου στο Αγρίνιο και θα περιηγηθούν στην ευρύτερη περιοχή και τους έτερους δήμους, με σκοπό την ανάπτυξη φυσιολατρικού, ιαματικού, μαθησιακού, πολιτιστικού, θρησκευτικού, γαστρονομικού, αθλητικού, περιπατητικού τουρισμός, καθώς και οικοτουρισμού, αγροτουρισμού και γεωτουρισμού.

Στo πλαίσιο του διασυνοριακού έργου συνεργασίας «I.C.E – Innovation, Culture and Creativity for a new Economy – Καινοτομία, Πολιτισμός και Δημιουργικότητα για μία νέα Οικονομία», το οποίο εντάσσεται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα – Ιταλία 2007-2013, τρεις φορείς που δραστηριοποιούνται στην Αιτωλοακαρνανία και πιο συγκεκριμένα στο Δήμο Αγρινίου, η Εταιρία Προστασίας Τριχωνίδας (Ε.Π.Τ.), ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παναιτωλίου «Χρήστος Καπράλος» και η Βιοκαλλιεργητική Εταιρεία «Βιοτριχωνίς», σχεδίασαν και θα υλοποιήσουν ένα τετραήμερο οικοτουριστικό πρόγραμμα με τίτλο «Οι δρόμοι του νερού και της φύσης», το οποίο θα ξεκινήσει το πρωί της ερχόμενης Τρίτης 7 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 11 του μηνός.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εικοσιπέντε συνολικά επιλεγμένους από όλη την Ελλάδα και την Ιταλία Τουριστικούς Πράκτορες, ενώ ο σκοπός είναι να ανοιχθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας και συνεργασίας  με τους τουριστικούς πράκτορες για να προβληθεί και να γίνει γνωστή η περιοχή μας ώστε να μπορεί να προσελκύει  ντόπιους και ξένους επισκέπτες, οικοδομώντας την προοπτική της ανάπτυξης ενός εναλλακτικού και ήπιου τουρισμού που θα γίνεται όλες τις εποχές του έτους με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία του τόπου και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων, αφού προσδοκά στην ανάπτυξη τουρισμού, όπως φυσιολατρικός, ιαματικός, μαθησιακός, πολιτιστικός, θρησκευτικός,  γαστρονομικός, αθλητικός, περιπατητικός τουρισμός, καθώς και ο οικοτουρισμός, αγροτουρισμός και γεωτουρισμός.

Συγκεκριμένα, μεταξύ επτά και έντεκα Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ένα οικοτουριστικό, εκδρομικό πακέτο τεσσάρων ημερών περιήγησης και ξενάγησης στη φύση, την ιστορία και τον πολιτισμό, στους Δήμους Αγρινίου, Θέρμου, Αμφιλοχίας, Μεσολογγίου και γενικότερα στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλ/νίας. Στην πρόσκληση αυτή θα ανταποκριθούν, όπως προαναφέραμε, εικοσιπέντε τουριστικοί πράκτορες από  διάφορες πόλεις της Ελλάδας και ένας από την Απουλία της Ιταλίας.

Η πρώτη ημέρα της οικοτουριστικής απόδρασης ξεκινά με την επίσκεψη στο Κέντρο Περιβάλλοντος Τριχωνίδας (ΚΕ.ΠΕ.ΤΡΙ). Εκεί οι επισκέπτες θα ενημερωθούν για την οικολογική αξία της λίμνης, τη σημασία της βιοποικιλότητάς της, καθώς και τη σημασία του ευρωπαϊκού προγράμματος, τα αξιοθέατα και την παράδοση και θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να δοκιμάσουν τα εξαιρετικά  ντόπια ποιοτικά προϊόντα  (ελιές, λάδι, κρασί μαλαγουζιά, κλπ) στην έκθεση που λειτουργεί στο ΚΕ.ΠΕ.ΤΡΙ  υπό την αιγίδα της Βιοκαλλιεργητικής Περιβαλλοντικής Εταιρίας «Βιοτριχωνίς». Στη συνέχεια οι επισκέπτες με τον ξεναγό  θα ξεκινήσουν το γύρο της Τριχωνίδας. Ο γύρος θα περιλαμβάνει επίσκεψη στην Ακρόπολη του Βουκάτιου στην Παραβόλα, επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο του Συλλόγου Γυναικών Παραβόλας.

Το πρόγραμμα προβλέπει οι τουριστικοί αυτοί πράκτορες να πάνε στις περιοχές της Δογρίς και της Βαρειάς, ενώ η εκδρομή θα συνεχιστεί προς την Γουρίτσα (Κάτω Μυρτιά). Η επίσκεψη στις περιοχές αυτές θα γίνει με σκοπό να εξεταστεί που ακριβώς υπάρχουν δυνατότητες κολύμβησης στη λίμνη, αλλά και να δουν αξιοθέατα κα σημεία που είναι συνδεδεμένα άρρηκτα με την ιστορία της περιοχής. Η επόμενη στάση είναι στο Θέρμο, όπου, πλην του Αρχαιολογικού Μουσείου, θα επισκεφτούν και άλλα σημεία του δήμου Θέρμου, που προσελκύουν, τόσο το ενδιαφέρον, όσο και επισκέπτες, ακόμη και τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής. Μετά την περιήγηση στην περιοχή αυτή αναμένεται να κατηφορίσουν προς την Μακρυνεία, στην οποία θα επισκεφτούν το Ασκληπιείο στην Γαβαλού και το αρχαίο Τριχώνιο, το οποίο ανακαλύφθηκε το 1992, καθώς επίσης και άλλα χωριά της περιοχής.

Την δεύτερη ημέρα, η ομάδα μαζί με τον ξεναγό θα εκδράμουν αρχικά στην τεχνητή λίμνη Καστρακίου, στο Μπαμπαλιό, ενώ στην συνέχεια η ομάδα των τουριστικών πρακτόρων θα επισκεφτεί τον αρχαιολογικό χώρο της Στράτου. Η επόμενη στάση θα είναι στην Ακρόπολη των Θεστιέων, τον Βλοχό, στο μοναστήρι της Παναγίας του Βλοχού, καθώς και στα τείχη της Ακρόπολης, τα οποία κατασκευάσθηκαν, κατά τη μυθολογία, από τους Κύκλωπες, ενώ η ξενάγηση θα συνεχιστεί και στα χωριά του πρώην δήμου Θεστιέων.

Την τρίτη μέρα, η ομάδα των εικοσιπέντε τουριστικών πρακτόρων, θα κατευθυνθεί για ξενάγηση και θέαση του Αρακύνθου και από κει στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου της Συβίστας, μέσα από δάση βελανιδιάς και θα απολαύσουν το δάσος με  τις αιωνόβιες καστανιές. Η πεζοπορία που ήδη θα έχει ξεκινήσει από νωρίτερα θα τους οδηγήσει στην ασβεστολιθική περιοχή με τα μεγάλα φαράγγια, λημέρια των γυπών (Gyps fulvus), που είναι μεγάλα πτωματοφάγα πουλιά, που συντηρούν ακόμα ένα καλό πληθυσμό στην περιοχή αυτή και έχουν μια ξεχωριστή θέση στις δοξασίες και τις παραδόσεις της περιοχής και από κεί θα πάνε στο Αιτωλικό και την λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού καθώς και στο μουσείο χαρακτικής της Βάσως Κατράκη.

Την τέταρτη μέρα, η περιήγηση θα γίνει στο Αγρίνιο, αρχής γενομένης από το Παπαστράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου, στο οποίο εκτίθενται ευρήματα που καλύπτουν ένα ευρύ χρονολογικό φάσμα από τη Νεολιθική εποχή (7η χιλιετία π.Χ.) έως τα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια (4ος αι. π.Χ.) και προέρχονται από ολόκληρο το νομό Αιτωλοακαρνανίας. Η επόμενη στάση είναι το ακριβώς διπλανό μοντέρνας αρχιτεκτονικής κτήριο που στεγάζει την γλυπτοθήκη Καπράλου και φιλοξενεί τον μεγαλύτερο όγκο του Εθνικού Γλύπτη, από την περίοδο το 1930 έως και το 1956, καθώς και το Λαογραφικό Ιστορικό, Φιλολογικό Μουσείο Αιτωλοακαρνανίας, του οποίου τα δυόμισι χιλιάδες εκθέματα καλύπτουν μια χρονική περίοδο εκατό ετών, από την Επανάσταση του 1821 μέχρι το 1920.

Κων/νος Χονδρός

εφημερίδα Συνείδηση