ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ «ΦΑΝΤΑΣΜΑ» ΤΗΣ ΕΚΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ ΕΡΗΜΗΝ ΤΩΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΩΝ

 

Επανέρχεται το «φάντασμα» της εκτροπής του Αχελώου

Σύσκεψη στου Μαξίμου ερήμην των Αιτωλοακαρνάνων.

Τον απεγκλωβισμό των έργων του Αχελώου αποφάσισε η κυβέρνηση μετά από συνάντηση που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και του προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτή Λαρίσης Μάξιμο Χαρακόπουλο. Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Χαρακόπουλος δήλωσε: «Επιτέλους μπαίνει το νερό στο αυλάκι για τον απεγκλωβισμό του Αχελώου. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την θετική ανταπόκριση του υπουργού Επικρατείας, καθηγητή Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος αποδέχτηκε την πρότασή μας να αναλάβει συντονιστικό ρόλο στην κυβέρνηση για την απεμπλοκή του έργου του Αχελώου και την υλοποίησή του. Προς τούτο θα υπάρξει άμεσα, όπως ήταν αξίωση της τοπικής κοινωνίας, διευρυμένη σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των θεσμικών εκπροσώπων της Θεσσαλίας για την καταγραφή των δεδομένων και τη διατύπωση προτάσεων για τη δρομολόγηση λύσεων».

Η διευρυμένη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020 στις 15:00 το μεσημέρι στο Μαξίμου. Στη σύσκεψη θα κληθούν να συμμετάσχουν οι εμπλεκόμενοι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Αχ. Καραμανλής και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκης Βορίδης, όλοι οι βουλευτές -όλων των κομμάτων- της Θεσσαλίας, ο Περιφερειάρχης, όλοι οι δήμαρχοι της Θεσσαλίας, οι εκπρόσωποι των γεωτεχνικών, του ΤΤΕ, των αγροτών και της ΕΘΕΜ»

Που είναι οι Αιτωλοακαρνάνες; ΠΟΥΘΕΝΑ!!!! Αποκλειστήκαν κυριολεκτικά από την ανωτέρω σύσκεψη.

Παραθέτουμε απόσπασμα από τη σχετική ανακοίνωση του Δικτύου  «Μεσοχώρα – Αχελώος SOS»:

 

«……Σε αρκετά ΜΜΕ η είδηση συνοδεύεται από την εκτίμηση ότι «η ΔΕΗ αδυνατεί να υλοποιήσει το έργο, καθώς δε διαθέτει τους οικονομικούς πόρους, ενώ οι γραφειοκρατικοί της ρυθμοί προϋποθέτουν αρκετά χρόνια για την υλοποίηση διαγωνισμών, αποζημιώσεων των κατοίκων κ.ά.» και ότι «Η είσοδος ιδιώτη επενδυτή, με τη συμμετοχή ή όχι της ΔΕΗ, κρίνεται ως μονόδρομος για την λειτουργία του πολύπαθου “πράσινου” έργου, η ισχύς του οποίου θα φτάσει τα 165 ΜW».

Στην αφετηρία αυτού του σχεδίου, δεν είναι οι πραγματικές ανάγκες του Θεσσαλικού κάμπου, αλλά οι πολιτικές και οικονομικές σκοπιμότητες που εξυπηρετούσε ένα τόσο μεγάλο και σύνθετο έργο. Οι εμπνευστές του θα είναι για πάντα υπόλογοι για τη διασπάθιση τεράστιου ποσού δημόσιου χρήματος, για την απερίγραπτη περιβαλλοντική ζημιά που, ήδη, έχουν προκαλέσει και για την κατάσταση ομηρίας που έχουν επιβάλλει, ειδικά στην περιοχή της Μεσοχώρας. Αντί να αναστοχαστούν και να αλλάξουν ριζικά προσανατολισμό, επανέρχονται με ρεβανσιστική διάθεση και με λογική πολιτικής βεντέτας. Σα να μας λένε: «μας εμποδίσατε για 35 χρόνια να υλοποιήσουμε τα σχέδιά μας, τώρα που το πολιτικό περιβάλλον είναι ευνοϊκό θα πάρουμε εκδίκηση». Προφανώς, και πάλι, οι οικονομικές και πολιτικές σκοπιμότητες προτάσσονται. Σκοπιμότητες, οι οποίες -στη συγκεκριμένη φάση- συνδυάζονται με τα σχέδια περαιτέρω εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένων των υδροηλεκτρικών έργων. Μας μιλούν για το δημόσιο συμφέρον και για διαφεύγοντα κέρδη, την ώρα που είναι αποφασισμένοι να παραδώσουν τις υποδομές της ΔΕΗ στους ιδιώτες επενδυτές, δίνοντάς τους ταυτόχρονα τη δυνατότητα ελέγχου της διαχείρισης ενός φυσικού και δημόσιου αγαθού.

Το φράγμα στη Μεσοχώρα -που θα καταβυθίσει το μεγαλύτερο μέρος του χωριού- και το αντίστοιχο της Συκιάς θα είναι η «ταφόπλακα», η πλήρης καταστροφή του οικοσυστήματος του ποταμού, η αλλαγή του μικροκλίματος, ο -επιστημονικά τεκμηριωμένος- κίνδυνος ενεργοποίησης σεισμικής δραστηριότητας, οι τεράστιες επιπτώσεις στις παρόχθιες περιοχές -ιδιαίτερα στις αρδευόμενες περιοχές και στις περιοχές της εκβολής του Αχελώου στην Αιτωλοακαρνανία-, η ληστρική διαχείριση ενός δημόσιου αγαθού είναι η πραγματική προοπτική των έργων στον άνω ρου του Αχελώου, που επιχειρείται να νομιμοποιηθούν στο όνομα μιας ανάπτυξης, που αφήνει πίσω της συντρίμμια. Αυτήν την προοπτική, δεν μπορούν να τη συγκαλύψουν ωραιοποιημένες διακηρύξεις, που διαστρέφουν την κοινή λογική, μεταφράζοντας την εκτροπή σε «μπαίνει το νερό στο αυλάκι» και τον εγκιβωτισμό με νέα φράγματα σε «απεγκλωβισμό του Αχελώου».

Η λύση είναι γνωστή και είναι η μόνη ενδεδειγμένη: Να ακυρωθεί οριστικά η εκτροπή και όλα τα έργα που συνδέονται με αυτήν, να κατεδαφιστεί το φράγμα της Μεσοχώρας και να δρομολογηθεί η οικολογική αποκατάσταση των περιοχών που έχουν πληγεί………»

 

Τέλος να υπενθυμίσουμε ότι  με την υπ’ αριθμό 26/2014 απόφαση της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας ακυρώθηκε οριστικά το έργο της εκτροπής του Αχελώου.

 

Για τους λόγους αυτούς προτείνουμε:

  1. Την κινητοποίηση και τον συντονισμό όλων των φορέων και των πολιτικών δυνάμεων της Π.Ε. Αιτ/νιας για την αποτροπή της εκτροπής του Αχελώου και
  2. τη σύγκληση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου στο Δήμο Αγρινίου με θέμα: « Ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών κατά της προωθούμενης εκτροπής του ποταμού Αχελώου».

 

ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ