[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Iyad Kayali:
Ως επαγγελματίας του τουρισμού εντυπωσιάστηκα από όλα όσα είδα στην περιοχή σας μέσα από το Πρόγραμμα “ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ”, το οποίο υλοποίησαν η Εταιρία Προστασίας Τριχωνίδας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παναιτωλίου “Χρήστος Καπράλος” και η ΒΙΟ Καλλιεργητική Περιβαλλοντική Εταιρία “ΒΙΟΤΡΙΧΩΝΙΣ” στα πλαίσια του Έργου ICE.
Παρακάτω αναφέρω κάποια συμπεράσματα και εντυπώσεις, που θα μπορέσουν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του αειφόρου τουρισμού της περιοχής και να δημιουργήσουν έναν νέο οικονομικό άξονα.
Η MedVenture ΕΠΕ και το www.ecotourism-greece.com σε συνεργασία με τους τρεις φορείς που προανέφερα, είναι κατάλληλοι να δημιουργήσουν μια καινούρια στρατηγική τουρισμού και να προωθήσουν τον τουρισμό της Αιτωλοακαρνανίας στις κατάλληλες αγορές.
Θα χαρούμε να συζητήσουμε πιο διεξοδικά!
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Η περιοχή ενδείκνυται για οικοτουρισμό, θρησκευτικό τουρισμό, ορνιθοτουρισμό, τουρισμό της υπαίθρου, γαστρονομικό τουρισμό και οινοτουρισμό. Επιπλέον πολλοί θα είναι οι επισκέπτες που επιθυμούν έναν συνδυασμό των παραπάνω.
Όλα τα παραπάνω είδη τουρισμού αποτελούν τον βιωματικό τουρισμό, δηλαδή την τάση του τουρισμού τον 21ο αιώνα. Οι τουρίστες σήμερα θέλουν εμπειρίες, με τις οποίες να ανακαλύπτουν τον τόπο που επισκέπτονται. Μειώνεται πλέον το μοντέλο «ήλιος – θάλασσα – άμμος», που ούτως ή άλλως δεν ταιριάζει στην Αιτωλοακαρνανία.
ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΑΓΟΡΑ
– Βόρεια Ευρώπη: Οι τουρίστες από τη Βόρεια Ευρώπη έχουν μεγάλη αγοραστική δύναμη και αγαπούν τον τουρισμό της υπαίθρου. Πρέπει να γίνει πολλή δουλειά με τους ντόπιους ξενοδόχους μέσω σεμιναρίων ώστε να προωθήσουν τις επιχειρήσεις τους μέσω του TripAdvisor, του www.booking.com, του www.ecotourism-greece.com και άλλων μέσων που ενθαρρύνουν τον μεμονωμένο τουρισμό. Επίσης τα τοπικά ξενοδοχεία χρειάζεται να καταλάβουν τη σημασία των τοπικών προϊόντων και της πρωτοβουλίας «Ελληνικό Πρωινό» από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος. Από τη στιγμή που η περιοχή σας δεν έχει πολλές υποδομές για τουρισμό, το να προσελκύσει οικοτουρίστες από την Ευρώπη είναι ιδανικό, διότι δεν είναι τόσο απαιτητικοί όσο οι Έλληνες ή οι ξένοι που επιθυμούν την πολυτέλεια. Αντίθετα προτιμούν δραστηριότητες όπως η ποδηλασία και οι πεζοπορίες, μια γνήσια ζωή και μια θερμή φιλοξενία, που οι κάτοικοι της Αιτωλοακαρνανίας ήδη έχουν. Επιπλέον αυτό το είδος τουρισμού εξελίσσεται όλο το χρόνο και τα έσοδα διανέμονται σε πολλούς επιχειρηματίες, είναι αξιόλογα και μπορούν να γίνουν σταθερά με την κατάλληλη προετοιμασία και επιμέλεια.
– Ελλάδα: Μπορείτε να προσελκύσετε Έλληνες τουρίστες που επιζητούν προνομιακές τιμές, χαλάρωση, γαστρονομία, επισκέψεις σε μοναστήρια και ξενάγηση στις κοντινές λίμνες και στις Ιαματικές Πηγές. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω συνεργασιών με τοπικές ιστοσελίδες και Ελληνικά πρακτορεία.
ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
Η Αιτωλοακαρνανία είναι άγνωστη τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα. Χρειάζεται να προσδιορίσουμε τα μοναδικά σας χαρακτηριστικά. Η Πιερία έχει τον Όλυμπο, η Λακωνία έχει τον Μυστρά, η Ηλεία την Ολυμπία, οι Κυκλάδες τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, τα Τρίκαλα τα Μετέωρα. Η Αιτωλοακαρνανία έχει τους “ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ” σε μια άγρια και παρθένα ομορφιά που αποτελεί το κεφάλαιό της και το συγκριτικό της πλεονέκτημα.
Τα παραπάνω μπορούν να υποστηριχθούν και να προβληθούν μέσω της ιστοσελίδας, www.oikoait.gr, που δημιούργησε το προαναφερόμενο Πρόγραμμα γι’ αυτόν τον σκοπό, συνοδευόμενης μεταξύ άλλων από μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διάφορα blog και ενσωμάτωση λέξεων – κλειδιών στις μηχανές αναζήτησης (SEO).
ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ
– Αρχαιολογικό μουσείο: Χρειάζεται βελτίωση, ώστε να γίνει πιο διαδραστικό, πιο ψηφιακό και να συστήνει όλους τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής που είναι άγνωστοι.
– Αρχαιολογικοί χώροι: Χρειάζονται πινακίδες με εξηγήσεις, καλύτερη πρόσβαση και μπροσούρες.
– Λαογραφικό μουσείο: Χρειάζεται έναν καλύτερο χώρο, ίσως κάποιο παλιό, ιστορικό κτίριο.
– Καθαρισμός της φύσης από τα στερεά απορρίμματα που έχουν συσσωρευτεί (χρηματοδότηση ΕΣΠΑ), ανάρτηση ταμπελών που θα αποτρέπουν την απόρριψη σκουπιδιών στο περιβάλλον, εξορμήσεις διαφόρων συλλογικοτήτων, που θα μαζεύουν σκουπίδια με συμβολικό χαρακτήρα προς το κοινό, που με αυτόν τον τρόπο θα παίρνει μαθήματα αγωγής συνειδητοποιημένου πολίτη.
– Ευαισθητοποίηση στα σχολεία για τη φύση, τα σκουπίδια, το περιβάλλον, μέσα από τη συνέχιση των μαθημάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και τη συνέχιση της λειτουργίας του Κέντρου Περιβάλλοντος Τριχωνίδας (ΚΕΠΕΤΡΙ).
– Σεμινάρια για τον τουρισμό (για ξενοδόχους και άλλους συναφείς κλάδους).
– Κοινές δράσεις με την Εταιρία Προστασίας Τριχωνίδας, το ΚΠΕ Θέρμου, το Φορέα Διαχείρισης Μεσολογγίου, τον ορειβατικό σύλλογο Αγρινίου την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία και άλλους αρμόδιους φορείς.
– Ανάπτυξη μονοπατιών (βλ. Μονοπάτια της Ελλάδος – www.pathsofgreece.gr).
– Συμμετοχή σε εκθέσεις οικοτουρισμού.
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΡΕΣΑΝ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ
• Οι Λίμνες, οι υγρότοποι, τα ποτάμια
• Τα λουτρά της Μυρτιάς
• Τα λασπόλουτρα στο Αιτωλικό – Η Φοινικιά (ή Παναγιά της Φοινικιάς)
• Το νησί του Αιτωλικού και το μουσείο της Βάσως Κατράκη
• Ο Αράκυνθος (τα δάση, τα φαράγγια, η μεγαλειώδης φύση)
• Το Φαράγγι της Κλεισούρας, ο βιότοπος των γυπών
• Τα μοναστήρια της περιοχής
• Οι ξενώνες που είδαμε και είναι κατάλληλοι για οικοτουρισμό και τουρισμό της υπαίθρου
• Τα οινοποιεία
• Η μοναδική γαστρονομία: Γλανιδόπιτα, δρομίτσες, μακαρονόπιτα, ματιές, μυγδαλάτο, πετάλι, πρατίνα, συκομαΐδες, τσερούκλες στον ταβά, τσούκι, γουρουνόπουλο κ.α.
• Οι αρχαιολογικοί χώροι: Αρχαιολογικός χώρος του Θέρμου, ακρόπολη του Βουκατίου, Βλοχός, ασκληπιείο, Στράτος
Φιλικά
Iyad Kayali
Αμάντα Δαραμούσκα:
Πάτρα 17 Σεπτεμβρίου 2015
Προς
Τις στυλοβάτισσες
των « Οικοτουριστικών Αποδράσεων στην καρδιά της Αιτ/νίας»
Τζίνα, Βούλα, Σόνια
Στα πλαίσια του προγράμματος «Δρόμοι του νερού και της φύσης», που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Σεπτέμβρη 2015 και συγκεκριμένα από 8 έως 11 ζήσαμε ένα ονειρεμένο τετραήμερο στην Αιτ/νία, σε μια ακτίνα 35 χιλ. από την πόλη του Αγρινίου.
Τουριστικοί πράκτορες σχεδόν από όλη την Ελλάδα, που έχουμε μάθει να επιμένουμε και να αναζητούμε το ιδιαίτερο, το ξεχωριστό, το μοναδικό, το παραδοσιακό, το οικολογικό, τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, φιλοξενηθήκαμε από μια ομάδα γυναικών που «προσπαθούν και επιμένουν» να αναδείξουν τις ομορφιές του τόπου τους.
Εμπειρία μοναδική αυτό το τετραήμερο, ένα σπάνιο μωσαϊκό παραστάσεων, εικόνων και εμπειριών. Ξεναγηθήκαμε-περιηγηθήκαμε σε τοπία φυσικού κάλους, σε τοποθεσίες και αξιοθέατα πολιτιστικής και ιστορικής αξίας. Θαυμάσαμε ειδυλλιακά και εντυπωσιακά τοπία.
Η πληθωρικότητα του προγράμματος περιήγησης μας έδωσε την ευκαιρία να πάρουμε ενεργό μέρος σε μια διαδικασία που υπερβαίνει τα όρια της απλής ταξιδιωτικής εμπειρίας.
Ξεναγηθήκαμε γύρο από την λίμνη της Τριχωνίδας, στο βουνό Αράκυνθος και στο φαράγγι της Κλεισούρας (με ειδικό ορνιθολόγο για την παρατήρηση των πτηνών), στις τεχνιτές λίμνες του νομού (Στράτου και Καστρακίου), στους Αρχαιολογικούς χώρους (Στράτου, Θέρμου, Βλοχού κλπ), στα Μουσεία (Αρχαιολογικό Αγρινίου, Λαογραφικό μουσείο Παραβόλας, Λαογραφικό Ιστορικό Φιλολογικό Μουσείο Αιτ/νίας, της Βάσως Κατράκη στο Αιτωλικό, Γλυπτοθήκη Καπάλου), στα Μοναστήρια (Μυρτιάς, Παναγίας του Βλοχού, Αγ. Γεωργίου Ελληνικών), περπατήσαμε σε μονοπάτια (ιδιαίτερου φυσικού κάλους) στον Αράκυνθο και στο Λεμονοπορτοκαλόδασος της Γουρίτσας, επισκεφτήκαμε νερόμυλο, καταρράκτες, το οινοποιείο «ΘΕΣΤΙΑ» του Κ.Μούτσου στην Παραβόλα, τέλος επισκεφθήκαμε παραδοσιακά ξενοδοχεία (Αλθαία) και ξενώνες (Θέστιος, Καστράκι, Αφήλιον), της περιοχής με ιδιαίτερα φιλόξενους ιδιοκτήτες, έτοιμους για κάθε συνεργασία.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της φιλοξενίας γευθήκαμε σε παραδοσιακές ταβέρνες, τοπικά προϊόντα άριστης ποιότητας, όπως νοστιμότατα ψάρια της λίμνης Τριχωνίδας μαγειρεμένα με παραδοσιακό τρόπο, ντόπια κρεατικά και λαχανικά, γλυκίσματα της περιοχής και «μεθύσαμε» με το εξαιρετικό σε γεύση και άρωμα τοπικό κρασί «ΜΑΛΑΒΟΥΖΙΑ».
Ένας μικρόκοσμος που συνοψίζει την φυσική ιστορία, την επαφή με την φύση, τις αγροτικές εργασίες, την τοπική γαστρονομία και τα πολιτισμικά στοιχεία της Αιτ/νίας.
Επιστρέψαμε, έχοντας χαραγμένες έντονα στη ψυχή μας όμορφες και αξέχαστες αναμνήσεις, βιώνοντας μοναδικές εμπειρίες.
Θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες, στις κυρίες Τζίνα Τραμπάζαλη, Βούλα Καρδαρά-Παπαρίζου και Σόνια Λειβαδίτη, τις στυλοβάτισσσες αυτής της προσπάθειας και όλες τις φίλες και τους φίλους που πρόσφεραν ώστε να στεφθεί με επιτυχία αυτό το 4ημερο φιλοξενίας και γνωριμίας με την καρδιά της Αιτ/νίας.
Τζίνα, Βούλα, Σόνια, λάτρεις του αυθεντικού, του ανεξερεύνητου και του ανεπιτήδευτου τουρισμού, σας διαβεβαιώνω ότι αυτή σας η προσπάθεια, βρήκε ανταπόκριση και άνοιξε ο δίαυλος επικοινωνίας και συνεργασίας προκειμένου να προβληθεί και να γίνει γνωστή η περιοχή σας, ώστε ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες να έλθουν στον τόπο σας, όλες τις εποχές και όλο το χρόνο, με πολλαπλά οφέλη για τους κατοίκους, τους επιχειρηματίες και γενικά για την οικονομία της πανέμορφης περιοχής σας.
Το εμπνευσμένο εγχείρημά σας, ανοίγει παράθυρο συνεργασίας με το GEORGANTAS TRAVEL. Ήδη προγραμματίζουμε «Οικοτουριστικές Αποδράσεις στην καρδιά της Αιτ/νίας» και στους «Δρόμους του νερού και της φύσης».
Με εκτίμηση
Για το GEORGANTAS TRAVEL
Αμάντα Δαραμούσκα
amantadaramouska@yahoo.gr
ΕΝ ΑΙΘΡΙΑ – ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΤΡΑΣ, Νίκος Κανέλλης:
Τζίνα, Βούλα, Σόνια, καλησπέρα σας και συγνώμη για την καθυστέρηση.
Η κριτική μου για το πρόγραμμα που οργανώσατε, συνολικά, είναι πολύ θετική. Νομίζω ότι ήταν ένα αρκετά φιλόδοξο εγχείρημα αλλά τελικά αποτέλεσε μια πολύ ευχάριστη εμπειρία για όλους όσους συμμετείχαμε, κάτι που είναι προφανές και από τα σχόλια όλων μας μετά τη λήξη του. Θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω μερικές παρατηρήσεις:
Το πρόγραμμα ήταν αρκετά «βαρύ» κάποιες μέρες, κάτι που προκαλούσε κούραση προς το τέλος. Προσωπικά δεν το θεώρησα λάθος, εφόσον ο σκοπός μας ήταν να δούμε όσο πιο πολλά μέρη μπορούσαμε μέσα σε μικρό διάστημα. Σίγουρα όμως σε περίπτωση διενέργειας παρομοίου προγράμματος με τουρίστες θα πρέπει να είναι λίγο πιο χαλαρό. Το λεωφορείο που μας μετέφερε πάντως ήταν πολύ καλό και οι οδηγοί ήταν πολύ ικανοί και ευγενικοί. Τα τέσσερα γεύματα που προσφέρθηκαν ήταν εξαιρετικά. Νομίζω ότι κάνατε πολύ καλές επιλογές, και σίγουρα ήταν μια πρώτης τάξεως διαφήμιση για τους επιχειρηματίες που μας φιλοξένησαν. Σε όλα τα μέρη που καθίσαμε για φαγητό ή καφέ νιώσαμε πολύ ευπρόσδεκτοι.
Το ξενοδοχείο που μας φιλοξένησε ήταν καθαρό και άνετο και βρισκόταν σε ένα πολύ ωραίο σημείο στο Αγρίνιο. Μόνο του πρόβλημα ίσως είναι η φασαρία το βράδυ, κάτι που είναι αναμενόμενο εφόσον είναι δίπλα στην κεντρική πλατεία. Σίγουρα θα είναι μια από τις πρώτες επιλογές μας σε ενδεχόμενη εκδρομή στην περιοχή. Μπορώ να πω γενικά ότι όλα τα ξενοδοχεία και οι ξενώνες που είδαμε ήταν σε εξαιρετική κατάσταση και οι ιδιοκτήτες ήταν πολύ πρόθυμοι να μας ενημερώσουν για όλες τις λεπτομέρειες. Μια έλλειψη που παρατηρήσαμε σε διάφορα όμορφα μέρη που επισκεφτήκαμε, ιδίως στα λαογραφικά μουσεία, ήταν η έλλειψη έντυπου υλικού. Ίσως θα μπορούσε να δημιουργηθεί κάποιο υλικό σε συνεργασία με τους συλλόγους.
Τέλος, εσείς οι τρεις ήσασταν καταπληκτικές! Κάνατε πολύ καλή δουλειά στην εφαρμογή και το συντονισμό του προγράμματος, μας μεταδώσατε πάρα πολλές γνώσεις για την περιοχή, και ήσασταν ο συνδετικός κρίκος μιας παρέας ανθρώπων αγνώστων μεταξύ τους, που μέσα σε τέσσερις ημέρες κατάφεραν να νιώσουν σαν φίλοι από καιρό. Ως ο μικρότερος της παρέας, μπορώ να πω ότι στην αρχή ένιωθα κάπως άβολα, αλλά το ξεπέρασα πολύ γρήγορα και τελικά πέρασα πολύ καλά αυτές τις μέρες, χάρις σε εσάς! Μια μικρή παραφωνία ήταν κάποιες φορές όπου ίσως δεν είχατε συνεννοηθεί εκ των προτέρων για κάποια σημεία του προγράμματος και είχατε διαφωνίες την ώρα της περιήγησης, (όπως π.χ. τότε που φεύγαμε από την ακρόπολη στο Βλοχό). Αυτό καλό είναι να το προσέχετε στο μέλλον, γιατί μπορεί να κάνει κακή εντύπωση σε έναν επισκέπτη.
Κατά τα άλλα δεν νομίζω ότι έχω να προσθέσω κάτι. Έχω καταθέσει στη Τζίνα μια λίστα με κάποιες προτάσεις, κυρίως για την αξιοποίηση της ιστοσελίδας, που μπορεί να βρείτε χρήσιμες για την βελτίωση του προγράμματος πριν την αξιολόγησή του. Να έχετε υπόψη πως στο επόμενο τεύχος της «Εν Αιθρία» θα υπάρχει ένα μικρό άρθρο που θα αναφέρεται στο τετραήμερο, αλλά και ότι σαν ΟΙΚΙΠΑ σκεφτόμαστε να οργανώσουμε μια επίσκεψη στα μέρη σας πριν το καλοκαίρι, ίσως και μέσα στο Νοέμβρη. Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι η συνεργασία μαζί σας σε μια τέτοια επίσκεψη θα είναι πολύτιμη.
Σας ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία, και εύχομαι καλή επιτυχία στις επόμενες δράσεις σας!
Για την Οικολογική Κίνηση Πάτρας
Νίκος Κανέλλης
Χρύσα Κρασσά:
Αγαπητή κυρία Τραμπάζαλη,
Καταρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και γραπτά για την θερμή φιλοξενία σας τις ημέρες που ήμασταν στο Αγρίνιο. Τόσο εσείς όσο και οι υπόλοιπες κυρίες που ήταν υπεύθυνες για τη διοργάνωση, μας κάνατε να προσέξουμε ακόμα περισσότερο τον όμορφο τόπο σας!
Όπως και από κοντά συζητήσαμε, λόγω της ιδιότητας της κας Αθανασοπούλου ως μέλος της Παγκόσμιας ΄Ενωσης Ταξιδιωτικών Συγγραφέων και Φωτογράφων, πήραμε σχετικό υλικό και ξεκινήσαμε ήδη κάποιες δημοσιεύσεις σε ηλεκτρονικά ταξιδιωτικά περιοδικά του εξωτερικού. Σας στέλνω συνημμένα σχετικά links.
Όσον αφορά την επαγγελματική μας ιδιότητα ως εταιρία, η οποία είναι να φέρνουμε σε επαφή ελληνικούς προορισμούς και έλληνες επιχειρηματίες του τουρισμού με τουριστικά γραφεία κυρίως του εξωτερικού, ίσως θα ήταν χρήσιμο να σημειώσω μερικές παρατηρήσεις που έχουμε, μετά από τα ταξίδι μας.
Καταρχήν έχουμε την άποψη ότι με συστηματική και σωστά μεθοδευμένη εργασία, μπορεί να δημιουργηθεί ένας γνωστός τουριστικός προορισμός με βάση τη λίμνη Τριχωνίδα.
Εξυπακούεται ότι θέλει προσέγγιση πολλών αγορών ταυτόχρονα, ώστε να υπάρχει πολύπλευρη προβολή του τόπου, όμως υπάρχουν οι προδιαγραφές ώστε να δημιουργηθεί μια καλή αρχή και να ξεκινήσουν κάποιοι επισκέπτες από το εξωτερικό να επισκέπτονται την περιοχή.
Σε πολλές ενέργειες , όπως διοργάνωση ταξιδιών εξοικείωσης με τουριστικά γραφεία του εξωτερικού, προβολή του τόπου σας σε εκδηλώσεις που διοργανώνουμε στο εξωτερικό ειδικά για εκπροσώπους τουριστικών γραφείων, ηλεκτρονική προβολή για επαγγελματίες του τουρισμού από όλο τον κόσμο κλπ., μπορούμε να σας βοηθήσουμε.
Όσον αφορά στην προώθηση των επαγγελματιών του τουρισμού, μπορούμε να οργανώσουμε την προβολή και του γαστρονομικού τουρισμού της περιοχής βιντεοσκοπώντας ελληνικό πρωινό καθώς και τοπικές παραδοσιακές συνταγές. Είναι μια ενέργεια που δένει άριστα με πακέτα εκδρομών και γίνεται πάντα σε συνεργασία με ξενώνες, ξενοδοχεία, εστιατόρια και ταβέρνες.
Σε περίπτωση που αποφασίσετε να προβείτε σε μεθοδευμένες ενέργειες για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου, θα χαρούμε πολύ να σας προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας και να εργαστούμε από κοινού για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Προς το παρόν, σας εσωκλείω μια μικρή παρουσίαση της εταιρίας μας και για οτιδήποτε θεωρήσετε ότι μπορούμε να σας φανούμε χρήσιμοι και να συνδράμουμε στην προσπάθεια σας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου για να το συζητήσουμε.
Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας και για τη ζεστή φιλοξενία που μας προσφέρατε.
Με εκτίμηση,
Chrissa Krassa/ Χρύσα Κρασσά (Mrs)
Respond On Demand – Top Peak Hotels
Τμήμα Πελατών/ Customers’ Service
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]