Αγρίνιο – Άγιος Βλάσιος – Λίμνη Κρεμαστών

Από το Αγρίνιο παίρνουμε την Ε.Ο. Αγρινίου-Καρπενησίου και συναντούμε  σχετικά νωρίς την Ποταμούλα, ένα χωριό με πλούσια φυσική ομορφιά και χτισμένο ανάμεσα σε πρόποδες ήμερων λοφοσειρών. Την Ποταμούλα διασχίζουν δύο ποτάμια τα οποία συναντιούνται στο μέσο του χωριού, από εκεί και το όνομα του  και στη συνέχεια χύνονται στο ποταμό ΖέρβαΑνάμεσα από την Ποταμούλα και το Μαλευρό βρίσκονται τα κοινώς λεγόμενα <<ΣΤΕΝΑ>> (επειδή χωρίζονται από δύο μεγάλα ισομερή βράχια), όπου περνά ο Ποταμός Ζέρβας και συνεχίζει ως το γεφύρι της Φραγκόσκαλας  και ως τον Αχελώο Ποταμό.Ένα μαγευτικό τοπίο που αξίζει να δει κανείς.

ποταμουλαποταμΣΤΕΝΑ

Οι «πύλες» των Στενών βρίσκονται 2,7 χιλιόμετρα απόσταση από τον κεντρικό Ναό του Χωριού . Το καλοκαίρι  είναι ιδανικό μέρος για δροσερές βουτιές αλλά και για ψάρεμα. Εκεί ορίζονται  και τα σύνορα μεταξύ Ποταμούλας και Μαλευρού.

Αφού λοιπόν περάσουμε την Ποταμούλα, ανηφορίζουμε προς τον Άγιο Βλάσιο όπου η φυσική ομορφιά του τοπίου θα μας ανταμείψει. Αρχικά μπορούμε να σταθούμε στη διασταύρωση για Αμπέλια όπου μπορούμε να αγναντέψουμε τις βουνοκορφές. Όσο ανηφορίζουμε το τοπίο γίνεται αλπικό και ο επισκέπτης βρίσκεται μέσα σε ένα πανέμορφο ελατόδασος. Η διαδρομή είναι εξαιρετική και κάθε στροφή αναδεικνύει και μία διαφορετική πανέμορφη εικόνα.

agios-vlasisagios-vlasis2
Στην είσοδο του χωριού Άγιος Βλάσιος- ένα χωριό με μεγάλη ιστορική σημασία για τους Έλληνες λόγω ηρωικής μάχης που διαδραματίστηκε το 1823-, μπορούμε να δούμε τη δειλή εμφάνιση της λίμνης των Κρεμαστών. Η ίδια εκπληκτική θέα μας δίνεται πλουσιοπάροχα και στην έξοδο του χωριού.

Αφού αφήσουμε τον Άγιο Βλάσιο, συνεχίζουμε για την Χούνη, ένα ορεινό χωριό με βρύσες και τρεχούμενα νερά όπου η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής δεσπόζει σε όλη την περιοχή. Εδώ θα ξεδιψάσετε στις 13 βρύσες του Μουσολίνι στην σκιά ενός αγέρωχου πλάτανου

χουνηΧΟΥΝΗ2Αγία Παρασκευή 

χουνηimage02013 βρύσες του Μουσολίνι

Μετά από λίγα χιλιόμετρα θα συναντήσουμε την πινακίδα για το Φράγμα Κρεμαστών και μπορούμε να παρεκκλίνουμε λίγο από την πορεία μας και να οδηγηθούμε σε ένα από τα μεγαλύτερα φράγματα της Ευρώπης. Το φράγμα είναι επισκέψιμο και θα αποτελέσει την πρώτη επαφή μας με την λίμνη Κρεμαστών.

το-Φράγμα-των-ΚρεμαστώνΦΡΑΓΜΑ-ΚΡΕΜΑΣΤΩΝ-1

Στη συνέχεια, επιστρέφουμε στην αρχική πορεία μας και φτάνουμε στην εντυπωσιακή γέφυρα της Επισκοπής που δημιουργήθηκε μαζί με την λίμνη για να ενώσει τους δύο νομούς, Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας.

gefyra.episkopis.dimoslimni_kremastwn1γέφυρα της Επισκοπής

Ο επισκέπτης μπορεί να κάνει μία στάση εδώ για να δοκιμάσει φρέσκο ψάρι από τη λίμνη, ιδιαίτερα τις άγριες Πέστροφες,  αλλά και άλλες ντόπιες λιχουδιές. Ο τόπος παράγει ελαιόλαδο, ελιές καλαμών, μέλι θυμαρίσιο, αρωματικά φυτά  όπως ρίγανη, χαμομήλι και τσάι. Επίσης οι ταξιδιώτες μπορούν να δοκιμάσουν παραδοσιακά γλυκά, φτιαγμένα από αγνά υλικά, όπως είναι το καρυδάκι, το βύσσινο και η μαρμελάδα. Τέλος, ο τόπος ακόμα φημίζεται για τα αγνά κρέατα από ζώα ελευθέρας βοσκής.

Από τον δρόμο δίπλα ακριβώς από τη γέφυρα της Επισκοπής, μπορούμε να οδηγηθούμε μέχρι το χωριό Αγαλιανός μέσα σε μία καταπράσινη περιοχή. Ανηφορίζοντας τον δρόμο ξεπροβάλλει ο Ψηλόβραχος, ένα φυσικό ταμπούρι με την επιβλητική του παρουσία. Στον Αγαλιανό μπορείτε να βρείτε και τρόπο για να κάνετε και μία βόλτα στην λίμνη με βάρκα. Στο δρόμο σας θα βρείτε τον ναό του Αγίου Λόγγινου, στον Αγαλιανό, με τη μαγευτική θέα προς την λίμνη.

Συνεχίζοντας τον δρόμο κατευθυνόμαστε στον Ψηλόβραχο, περνώντας από τη βάση του ομώνυμου βράχου όπου το τοπίο είναι εκπληκτικό: από τη μία όγκοι πέτρας και δύσβατου ορεινού τοπίου με μικρούς καταρράκτες να ξεπροβάλλουν από τον βουνό και από την άλλη τα γαλαζοπράσινα νερά της λίμνης Κρεμαστών.

Ψηλόβραχος Ψηλόβραχος

Η συνέχεια του δρόμου θα μας οδηγήσει στην Ε.Ο. Αγρινίου-Καρπενησίου κοντά στη διασταύρωση για το φράγμα Κρεμαστών.

Η λίμνη των Κρεμαστών αποτελεί το φυσικό σύνορο του Δήμου Αγρινίου με το Νομό Ευρυτανίας και απέχει περίπου 60 χλμ από την πόλη του Αγρινίου. Η απαράμιλλη ομορφιά της λίμνης των Κρεμαστών με τα γαλαζοπράσινα νερά, τα φιόρδ που δημιουργούνται αλλά και τα πολυάριθμα μικρά νησάκια θα μαγέψουν πραγματικά τον επισκέπτη.

texniti-limni-kremastonΗ λίμνη των Κρεμαστών

Η περιοχή στην οποία βρίσκεται η λίμνη Κρεμαστών ονομάζεται Παρακαμπύλια. Η ονομασία αυτή είναι σύνθετη (παρά+καμπύλος) καθώς πήρε το όνομά της από τον παραπόταμο του Αχελώου, Ταυρωπό ή αλλιώς Μέγδοβα, ο οποίος ονομαζόταν Καμπύλος στην αρχαιότητα λόγω του ελικοειδούς ρου που σχημάτιζε αμέτρητες καμπύλες. Η περιοχή των Παρακαμπυλίων ήταν στρατηγικής σημασίας την εποχή της Αιτωλικής Συμπολιτείας, και αυτό γιατί είχε υπό την εποπτεία της όλη την περιοχή του Αχελώου. Αυτό επιβεβαιώνεται ακόμη και σήμερα από ερείπια αρχαίων φρουρίων-παρατηρητηρίων (βίγλες) που σώζονται παράλληλα με τη ροή του Αχελώου.

Στην περιοχή των Παρακαμπυλίων, στο δρόμο προς τη λίμνη των Κρεμαστών, υπάρχουν δυνατότητες διαμονής σε ενοικιαζόμενα δωμάτια στα χωριά Άγιο ΒλάσιοΧούνη και Αγαλιανό.